Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '12

 
Kategori
Dünya
 

Çiçekli battaniyelere sarılı çocuklar

Çiçekli battaniyelere sarılı çocuklar
 

AFP/Getty;main online


“Kanlı T-short ve pantolonları, cansız bedenleri ile cami içinde  sıralar halinde boylu boyunca uzanıyorlardı. Çiçekli ve kareli battaniyelere sarılmış omuz omuza yatan 96 cesetten tam 32’si çocuktu ve yaşları 10’un altındaydı. Baş ve gövdeleri yara bere içinde, çoğunun gözü açıktı. Bir kız çocuğunun gövdesinden hala kan damlamaktaydı. Çenesi patlamış diğer bir ceset 8 yaşını göstermeyen bir erkek çocuktu.” The Wall Street Journal.

Geçtiğimiz Cumartesi (26 Mayıs.2012) tarihinde gerçekleşen ve kimsenin sorumluluğunu almadığı ve kabul etmediği katliama dair haberler dünya basınında geniş yankı buldu. Tüyler ürperten bu son vahşeti, hem Suriye içinden hem de dünyadan kınayan kınayana. Olay, tam bir trajedi.

Tarihte din ve mezhep kavgalarına sahne olan Ortadoğu, zamanımızda da aynı rolü oynamayı ve dünyanın odağı olmayı sürdürüyor.

Arap Baharı ikinci yılına doğru yol alırken Suriye’nin komşuları da diken üstünde.

Suriye’nin komşuları fitili ateşlenmeye hazır birer bomba” benzetmesi yapılıyor.  

Fitili ateşlenen kıvılcımlar Suriye ile kalmıyor. Son günlerde ateşin Lübnan’a sıçradığı haberleri geliyor.

Irak siyasi açıdan yıllardır dengesiz durumda.

Ürdün ateşin üstünde beklerken elini çabuk tutarak yasalarda bir dizi değişiklikler gerçekleştirdi. Etkisinin ne derece olacağını zaman gösterecek.

“Türkiye bölgede siyasi istikrarını ve politik dengesini koruyor. Güçlü ordusu ve ekonomisi ile bölgedeki rolünü sürdürüyor.

Amerika, Suriye muhaliflerine tam güvenebilmiş değil. Bu yüzden Suriye muhaliflerine silah yardımında tereddüt içinde.” Washington Post- David İgnatus

ABD, Suriye’de Irak’taki düştüğü duruma girmek istemiyor. Hatırlanacağı üzere, Saddam Hüseyin’in Irak’ı bir hafta içinde ele geçirilecek ve her şey üç beş ayda sütliman olacak, Amerika Irak’a yerleşecek sükuneti sağlayacaktı. Aradan 10 yıl geçti, Irak meselesi bitmedi, daha kaç yıl süreceği belli değil.

Amerika askerlerini geri çekmiş görünmesine rağmen askeri ve politik gücünü Irak’da koruyor.

Irak’da her zaman devam eden terör ve savaştan bu yana milyonu geçen insan kayıpları, kan, gözyaşı. Savaşın içinde bulunmayan ve o anları yaşamayanlar için kolay anlaşılabilecek durumlar değil.

ABD’nin kendi besleyip büyüttüğü Taliban ordusu ve El Kaide’nin Amerika başına çorap örüşü, ABD’nin bölgede, kılı kırk yararak hesap yapmasına yol açıyor.

Savaşlar, demokrasi bahanesi oldu.

Olası 3. Dünya savaşına karşı, yer tutma yarışı. Bu yarışın tarafları belli. ABD, Çin, Rusya ve bazı Avrupa ülkeleri.

Çağımızda savaş teknolojilerinin çok gelişmesine rağmen, ateşin içine giren kolay kolay çıkamıyor.

Her çağda, her devirde savaş bir felaket.

Savaş tamtamları çalanların tokmakları başkasının elinde, ya da ileriyi göremiyorlar.

Savaşın durumu bu yazıya girişte anlatılan gibi.

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..