Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Çikolata Kisti olanlar Tüp Bebek sahibi olabilir mi?

Çikolata Kisti olanlar Tüp Bebek sahibi olabilir mi?
 

Çikolata kisti ve tüp bebek


Tüp bebek, kısırlık sorunları olan kişilerin uygulamak istedikleri bir yöntemdir. Bu yöntemde erkek spermi ile kadın yumurtasının döllenmesi işlemi olan embriyo oluşma işlemi laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Bu uygulama için uygun ısının ve ortamın oluşması gerekmektedir. Döllenen yumurta cenin ya da embriyo olarak adlandırılmaktadır. Embriyo kadının rahmine farklı şekillerde aktarılmaktadır. Pek çok sayıda embriyo döllenmektedir. Bu embriyolar arasında mutlaka birinin gelişeceği umut edilmektedir.

Tüp bebek tedavisi önceleri sadece rahmindeki tüpleri enfeksiyon kapan ya da kalıcı bir hasara uğrayan kişiler tarafından yapılan bir tedaviyken günümüzde kısırlık tedavisinde kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşması için anne adayının rahminde bulunan yumurtaların uyarılması gerekmektedir. Yumurtalar çeşitli ilaçlar yardımı ile uyarılmaktadır.

Çikolata kistleri (endometriozis) nedir?

Endometriozis adı verilen çikolata kistlerinin pek çok farlı problemlere neden olduğu bilinmektedir. Bu sorunlar arasında şiddetli ağrı ve kısırlık sorunları bulunmaktadır. Çikolata kisti ( endometriozis) rahmin iç zarında oluşması gereken zarın rahmin dışında bir yerde oluşması şeklinde meydana gelen bir hastalıktır. Genellikle bazı hastalarda kistin tedavi edilmesi sonucu bu hastalık da ortadan kalkmaktadır. Ama bazı sorunlar ameliyat sonucu bile çözümlenememektedir. Genellikle bu kişiler tüp bebek tedavisi görmektedir.

Çikolata kistlerinin sebep olduğu sorunlar

Çikolata kisti tedavisi (endometriozis) oldukça zor olan ve zaman isteyen bir hastalıktır. Pek çok kadın bu hastalıkla karşılaşmıştır. Genellikle söz konusu hastalar ağrı ve sancılar, kramplar, kısırlık sorunları gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Çikolata kistinin rahmin haricinde başka bir bölgede oluşması şiddetli karın ağrılarına ve yoğun adet kanamalarına neden olmaktadır. Bu tür sebepler yüzünden hastalar hastaneye bile kaldırılabilmektedir. Çikolata kisti yumurtalıklara yerleştiğinde sorun çok daha büyük olabilir. Genellikle oluşan bu kistlerin içerisinde kan bulunmaktadır. Bu kistler hem idrar yolunu, hem bağırsakları hem de tüpleri zarara uğratmaktadır.

Bunun yanında çikolata kistinin genetik bir hastalık olup olmadığı da sorgulanmaktadır. Aile içerisinde çikolata kisti olan bir ya da birkaç kişi bulunabilir. Adet döneminin ağrılı ve sancılı oluşu da çikolata kisti bulunduğu şüphesi oluşturabilmektedir.

Çikolata kisti kısırlık nedeni mi?

Çocuk sahibi olamayan kadınların %40’ının çikolata kisti olduğu bilinmektedir. Çikolata kistinin (endometriozis) ilerlediği durumlarda kısırlığın ortaya çıktığı bilinmektedir. Kısırlık gebeliğe engel olunca tüp bebek tedavisi zorunlu hale gelmektedir. Bazı cerrahi müdahaleler yapıldığında ve bu müdahaleler sonuç vermediğinde çikolata kisti (endometriozis) ilerleyecektir. Bu durumlarda tüpler işlevlerini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Tüpler aracılığı ile uygulanan cerrahi işlemler ve tüp bebek tedavisi de bazı durumlarda yarar sağlamamaktadır. Tüp bebek tedavisinin zaman geçirmeden uygulanması şarttır.

Çikolata kistinde tüp bebek başarısı

Çikolata kisti (endometriozis) vakalarının ilerlemesi sonucunda tüp bebek tedavisinin başarı şansının giderek güçleştiği görülmektedir. Ancak önemli olan çikolata kistinin ilerlemesini beklemeden tüp bebek tedavisini yapmaktır. Bu durumda yapılan tedavi daha fazla başarı sağlayacaktır.

 

Op. Dr. Serdar Koç

http://www.serdarkoc.net

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..