Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
3757
 

Çimlenmiş buğday alkali ve çok yararlı bir besin../ ''Beslenmenin Diyalektiği'' (49)

Çimlenmiş buğday alkali ve çok yararlı bir besin../ ''Beslenmenin Diyalektiği'' (49)
 

Doğa, buğdayına, insan bünyesine yakın değerlerde bir mineral çeşitliliği bahşetmiş.... Sanki insan kızı ve insanoğlunun büyük bir kısmı, bu nimetle beslensin diye!...

Ancak bu modern zamanların son yüz yılı içersinde, sözümona uygarlaşma yolunda daha da vahşileşen kapitalist dünya düzeni, birçok sağlıklı ürün gibi buğdayı da sağlıksız ve dolayısıyla zararlı bir ürün haline dönüştürüyor!... Onun besleyici özelliklerini  bünyasinde barındıran ruşeymi ve kepeğini alıp, unu rafine ederek ve de katkılarla beyazlatarak, bir zehire dönüştürüyor!...

Ve bizler, besi değeri neredeyse sıfıra yakın hale getirilmiş, yüksek glisemik indekse sahip bu sözümona besini maalesef, bilinçsizce tüketiyoruz!... Ve dünya, milyonlarca aç insanı besleyebilecek miktarda, erken bayatlayıp, ''çöp'' haline dönüşen ekmek ve türevlerini çöplüklere döküyor!... İnsanlığın geleceği adına, çok vahim ve de hazin bir durum...

Paleolitik çağdan bu yana, insanlık tarihinin açlık ve kıtlık döneminde, insanlığın her zaman yardımına koşan tahıllara, yaşanabilir bir gezegenin de devamı açısından en derin sevgi ve saygıyı gösterebilmeyi, artık, hiç olmazsa çocuklarımıza ve torunlarımıza öğretebilmenin zamanıdır!...

Bilim insanları, buğday, pirinç ve darıyla beslenen uygarlıkların muhteşem yaşamlarından, etle beslenmeye başlayan uygarlıkların da, kısa zaman aralıklarında, muhteşem çöküşlerinden söz eder!...

Biz biraz da bu yüzden buğday ve diğer tahılların ve yanısıra sebze ve meyvelerin insanlık için olağanüstü yiyecekler olduğu inancını paylaşıyoruz... Ve de, en çok tükettiğimiz buğdayı, en sağlıklı şekilde nasıl tüketebileceğimizi paylaşmak istiyoruz...

Öncelikle elden geldiğince, beyazlatılmamış, ya da şerbetçiotu  ekstresi ya da başka yöntemle renklendirilmemiş, tam buğday ya da daha iyisi organik tam buğday unundan üretilen ekmek ve türevlerini tüketmeye çalışmanın gerekli olduğunundan söz etmek istiyorum. Yani, ruşeymi ve kepeği az ya da hiç alınmamış ekmeklerden!... Eski Roma döneminde, gladyatörlerin ceplerinde, kuruyemiş gibi hafif kavrulmuş buğday taşıdıklarını da unutmadan!... 

Sonsuz yaşamın sırlarından biri de, o gizli ve gizemli enerjisiyle tohumdur!... Muhteşem yaşamın döngülerinden biri...Yaşamın elinden tutup, onu bilinmeyen bir geleceğe taşıyan...

Evimizde çimlendireceğimiz buğdayla, onda bulunan gücü  daha fazlasıyla vitamin ve mineral  ve de enerji olarak elde etmemiz , mümkün olacaktır!...  Bu eylem de, bizim  bağışıklık ve beslenme sistemimize, olağanüstü katkılar sağlayacak!...

Mümkünse, temin edeceğiniz organik buğdaydan bir çay bardağı kadarını,  bir bardak  ılıkça alkali kaynak suyu içinde (suyun klorsuz olması gerekiyor) sabaha kadar bekletiyoruz. Sabahleyin sudan çıkartıp, mümkünse cam bir tepsi içine, üst üste gelmeyecek şekilde hafif şişmiş buğdayları yayıyoruz. Üzerine gene kaynak suyu ile nmlendirilmiş bir bez serip,  en az 20 derece ve üstünde, loş ya da ışıksız bir yerde çimlenmeye alıyoruz. Bez kurumaya yüz tuttukça el spreyine ya da ütü haznesine doldurduğumuz kaynak suyuyla bezi iyice nemli tutmaya çalışıyoruz ki bu dönem sağlıklı bir çimlenme için, çok önemli!...

3-5 gün içersinde filizlenmeye başlayan buğday filizlerinin boyu 1-2 santimi bulunca, bu filizleri cam bir salata havuzuna boşaltıp, buzdolabına koyuyoruz... Ve ayni işlem sürecini devamlılığı sağlamak açısından ikinci bir kapta, ilk çimlendirme işleminden 2 gün sonra, yeni işleme ara vermeden başlatıyoruz!....

Bu sağlıklı yiyeceği, sade, kefirle, yoğurtla karıştırarak ya da istersek limon ve yalnızca zeytinyağıyla bezeyerek, salatalarda tüketiyoruz... Tek yapacağımız şey onları tüketirken beraberinde su dahil herhangi bir sıvı almamak ve iki  saat sonrasına kadar da su içmemek!...

Bu besindeğeri yüksek yiyeceği de 2 gün içinde tüketmek...

Bundan sonraki yazımızda, aynı işlemle elde edeceğimiz, bağışıklık sistemimizin büyük dostu, buğday çiminden ve yararlarından söz edeceğiz.

   

 

Ersin Kabaoglu bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 409
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 3352
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster