Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '11

 
Kategori
Siyaset
 

Çin-İsrail baharı, Filistin-İran kışı olabilir

Çin-İsrail baharı, Filistin-İran kışı olabilir
 

Geçtiğimiz günlerde dünya gündeminde nadir rastlanan bir hadise anlaşılan Ortadoğu Siyasetinde istikbalde ki gündemi belirleyecek cinsten. 

Bahsettiğim hadise Çin ile İsrail arasında askeri ve stratejik anlaşmanın dün mukavele edilmesi. Söz konusu hadiseyi ilginç kılan hususiyet ise; hadisenin 20 Eylül’de Birleşmiş Milletlerde tanınması planlanan Filistin Devleti kararından bir ay önce cereyan etmesi. Bir başka husus ise İran’ın Nükleer Faaliyetleri konusunda Birleşmiş Milletlere gelen tasarıların Çin ve Rusya tarafından veto edilmesi konusudur. Bu açıdan İsrail’in Çin ile yaptığı stratejik anlaşma, “Birleşmiş Milletler”in olası müdahale veya ambargo kararı almasın da “elinin rahatlatması” bakımından son derece ehemmiyet verici bir gelişmedir. Ayrıca buna son dönemde Suriye’de ki patlak veren hadiseleri de eklediğimizde resmi net olarak görmek mümkün. Suriye’de ki rejimin İran, Hamas ve Hizbullah ile olan bağlantıları hepimizce malum. Hatta İran’ın 2006 Lübnan ve Filistin Buhranı sırasında Hamas ve Hizbullah’a lojistik desteğini de bu ülke kanalıyla aktardığını söylemeye hiç gerek yok. Özellikle 2006 Savaşı sonrası oluşan ve “Birilerini” rahatsız eden İran-Suriye-Hizbullah-Hamas İttifakı’nı dolayısıyla malum kanalı parçalama niyetleri Çin-İran Hattı’nı havaya uçurarak bir başka versiyonla hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ayrıca buna Türkiye’yi de katarak olası bir çatışma ortamını körükleme gayretlerini de eklemek mümkün. 

Son dönemde İngiliz ve Amerikan Basının da bu cinsten “Gaz Verici” manşetleri epeyce gördüğümüzde, oynanan oyunun çapını ve genişliğinin ne ölçüde olduğunu daha iyi tahlil edebiliriz. Tekrar başa döndüğümüzde; Çin ile yapılan anlaşmanın Birleşmiş Milletler’de ilan edilmesi beklenen Filistin Devleti’nin önünü tıkamak için İsrail tarafından yapılan diplomatik bir manevra olduğunu söylemekte herhalde mübalağa olmayacaktır. Bölgemizde “Bayram değil, seyran değil eniştem beni niye öptü.” Cinsinden hadiselerin ardı ardına vuku bulduğu sahneler yaşanmakta. Çin ile İsrail arasında yapılan anlaşmanın doğru tetkik edildiğinde halının altından çıkan tozların bölgede ne çeşit bir hapşırmaya yol açacağını kestirmekse hiç zor değil. Özellikle var olan şiddetin yol açacağı enkazlar düşünülürse. 

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..