Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '10

 
Kategori
Dünya
 

Çin malları

Çin malları
 

Parayı verirsen Çinli sana Uzay mekiği bile yapar hemde istediğin kalitede. Kaynak: Google images.


Ülkemizde ve dünyada hep tartışılan bir konudur Çin malları. Neredeyse her gazetede Çin mallarının ne kadar dandik olduğunu anlatan onlarca yazı çıkmıştır. Bu yazıları yazanlar ise Tahtakaleden Çin analizi yapmaya kalktıkları içindir ki bu tarz yazılar aslında pek gerçekçi değildir. Bu yazıları yazanlar ne Çince bilirler ne de Çin'e gitmişlerdir. Bu yüzden de burada ellerinde bozulan Çin mallarına bakarak tüm Çin mallarını aynı kefeye koyarlar.

Elbette ki Çin mallarının en kalitesizleri olduğu gibi birinci sınıf olanlarıda bolca bulunur. Fakat benim yurdumum ticaret erbabı ve aynı zamandaki diğer ülkelerin uyanık iş adamları Çin'den ne kadar dandik mal varsa bulur getirir ve bunu bir güzel piyasaya sürmektedirler. Mallar bozulunca da tüm suç Çinlilere atılır. Halbuki bu malları kasten alan yine bu ticareti yapan iş adamlarından başkası değildir. Bunlar malları bir güzel gümrükten geçirir ve ardındanda halkım bu ürünleri ucuz fiyatlara alır.Ürünler kısa bir süre sonra bozulunca da başlarlar yaygara yapmaya.

İşte bu yüzden yıllardır yaşadığım Tayvan ve Çin coğrafyasının en azından bu kadar çürük mallar üretiyor şeklinde bilinmesini pek istemediğim için bu yazımı yazmak istedim. Belki hem tüketicilerimizi hem de bu malları ülkemize sokanları biraz daha bilinçlendirebilirim. Başkalarını eleştirirlen etik olmak ve bir ülkenin tüm mallarına karşı bilinçsizce bir tutum sergilemek bence doğru değildir. Unutmayalım ki, biz Türklerin de dünya pazarlarında iyi kötü malları bolca bulunmaktadır.

Çin dediğimiz ülke dünyanın en büyük coğrafyalarından ve en güçlü ülkelerinden birisidir. Nüfusunu zaten 1.5 milyar gibi bir rakama taşımasıyla da dünyanın en kalabalık ülkesi durumundadır. Buraya kadar zaten az çok herkes bir şeyler bilir. Bundan sonrası ise Çin'in kalkınmasının nasıl gerçekleştiği ve bu kadar büyük bir ekonomiye nasıl dönüştüğüdür. Son 30 yıldır tüm yatırımcıların istilası altında olan Çin, zamanla üretim kapasitesini ve kalitesini arttırarak şu anda dünyadaki her türlü ürünü üretecek teknolojiye ulaşmıştır. Bunun yanında elbette ki ucuz ve kalitesiz ürünlerde milyonlarca adet üretilmektedir. Çin'de kötü şartlarda çalışan binlerce işletme va çalışanın da denetimi oldukça zordur. Çin mallarını alırken dikkat edilmesi gereken tüketicinin ne istediğidir. Çünkü Çin'de dilediğiniz fiyata dilediğiniz ürünü ürettirebilmektesinizdir. Bu yüzdende yurdumum akıllı esnafları ve iş adamları Çinliler ile deli bir pazarlığa girip en ucuzunu en uygun fiyatlara yaptırarak ülkemiz pazarlarına sokarlar. Buradan büyük paralar kazanırlar ve köşeleri dönerlerken getirdikleri malların çoğu da birkaç aya kalmaz bozulmaktadır.Çünkü getirdikleri mallar Çin'den özellikle seçilmiş kendilerine en çok karı bırakacak en ucuz ve kalitesiz mallardır. Bunun yanında parasını basanlar, en büyük markaların Çin'de üretilmiş olanlarını alabilirler.

Türkiye gibi hem yabancı malların istiklası altında olan bir pazar da böyle ucuz malı gördüğü zaman hemen atlar ve yarın öbürgün bozulunca başlar Çin mallarına "Çakma" "Adi" gibi laflar takmaya. Halbuki bilmez memleketimin kurnazları bunlara özellikle en dandik ürünleri satmaktadırlar. Bunların yanında eğer paranızı ve ticaretinizi profesyonel olarak ayırırsanız Çin'de sizin için uzay mekiği dahi yapabilecek teknolojinin olduğunu unutmamanız gerekmektedir.

Çin denen yer milyonlarca fabrikanın aynı anda yüz milyonlarca ürünü üretttiği bir ülkedir. Bu ülkede de her ülkede olduğu gibi sahtekarı ve dolandırıcısı bulunur. Yapılması gerken o bölgeyi iyi tanıyan profesyonel kişilerle çalışıp daha kaliteli malları ülkemize getirtmektir. Aslında esas yapılması gereken nasıl Çin üretiyorsa bizim de bu malları üretmemiz gerektiğidir. Çin'e paraları bayılırken olan bizim ithalatın patlaması ve ihracatımızın bunu karşılayamamasıdır. İşte bu yüzdendir ki, Çin mallarına "çakma " demeden önce bu malları bize çakan ticaret erbabları ve kendi üretimimizin nasıl arttırılması sorgulanmalıdır.

Hepinize sevgiler,

Rıfat Karlova

www.rifatkarlova.com

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..