Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '13

     
    Kategori
    Sinema
     

    Cinema Paradiso

     
    Her ülke sinemasından filmler izlemeye gayret ediyorum.Bu seferlik karşıma 1988 yapımı bir çok sayıda ödül alan İtalyan yapımı Nuovo cinema paradiso adlı film  çıktı. Film bana daha çok bizdeki Vizontele filmine ilham vermiş gibi durdu.Fakat yeşilçam tarzı bir film olması ve İtalyan kültürünün bizim kültürümüze yakın olmasından dolayı filmi izlerken çok keyif aldım.
     
    Film Babasını doğduğundan beri görmeyen küçük bir çocuğun sinemaya ilgisini konu alıyor. Makinist ile çocuğun  arkadaşlığının yıllarca sürecek olan bir dostluğa dönüşmesi insanı  filmin sonlarına doğru duygulandırıyor. İzlerken sanki küçüklüğümden kesitler gözümün önüne geldi gibi. İlkokul öğrencilerine cetvelle matematik öğretmeye çalışan öğretmenler , her köyde mutlaka bulunan bir köy delisinin olması İtalyanlar ile ülkemizin ne kadar birbirine benzeyen bir toplum olduğunu gözler önüne seriyor. İtalyanın çok şirin bir kasabasından halkın tek eğlencesinin sinema olduğu ama kimsenin makinist olmak istememesi farklı boyutlarıyla işlenmiş filmde. Tabi siyahbeyazlı sinema döneminde radyo ve televizyonun olmaması her ülkede aynı durumu ortaya çıkarmıştır muhakkaki.
     
    Filmde en çok etkilendiğim bölümleri şunlardı. Televizyon ve radyonun gelişmesiyle insanların sinemaya ilgisi azalmıştı ve sinema salonlarının belediye tarafından yıkıldığı zamanda anılarını hatırlayan kasaba  halkının gözyaşlarına boğulması. Esas oğlanımızın mavi gözlü kendi yaşıtı bir kıza aşık olması ve durumu arkadaşı olan emekçi makiniste anlattığında Makinistin verdiği cevap çok ilginçi ''Mavi gözlü olanlar her zaman zordur''. Ve çocuk zor olduğunu bile bile yaptıkları ile kızı etkilemesini başarmıştı. Bir de filmin sonunda makinistin hayatı boyunca film makaralarından kestiği öpüşme sahnelerini koleksiyon yapıp öldükten sonra çocuğa miras bırakması.
     
    Tam anlamıyla sinema klasikleri arasına girmeyi hak eden bir filmdi benim için. İzlerken çok duygulandım ve çok keyif aldım. Sizlerde hoş bir haftasonunda nostalji tadında lezzetli bir  film izlemek istiyorsanız tavsiye ederim.  
     
    Toplam blog
    : 1
    : 63
    Kayıt tarihi
    : 22.03.13
     
     

    Muğla Üniversitesi Dış ticaret bölümü mezunuyum hali hazırda Açıköğretim İktisat 4 sınıf öğrencis..