Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '11

 
Kategori
Çocuk Oyunları
 

Çocuğun zekası oyunla nasıl gelişir?

Çocuğun zekası oyunla nasıl gelişir?
 

Her çocuk oyunla büyür. Oyun çocuklar için yemekten içmekten önce gelecek kadar önemlidir... Çoğumuzun başına gelmiştir annelerimizin camdan 'haydi yemek hazır, baban geldi yarın oynarsın' diye seslenerek bizleri oyun dan ne kadar zor kopardığını. 

Her bebeğin ilk oyunudur 'ceee' oyunu, anne veya baba yüzünü saklar, sonra biranda ceee diyerek açar, bebek nasıl mutlu olur, çünkü burada öğrenir çocuk anne babanın bir süre yüzünü görmese de orada oldularını bilir ve gülümser... Bu ilk oyun çocuğa güven duygusunu aşılar daha minicikken... Her çocuk doğuştan çok meraklıdır, düşünsenize sıfır bir beyin ne görse ilk defa görüyor ve müthiş keşfetme arzusu içinde... Her gördüğü objeyi hafızaya alıyor unutmamak üzere.. 

Ben ikiz annesi olarak oyun ve oyuncak konusunda çok hassas ve dikkatli olmaya gayret gösterdim, biri kız diğeri erkek olmasına rağmen oyuncak seçiminde cinsiyet gözetmedim. Kız çocuğun mutlaka bebekle oynaması ya da erkek çocuğun ille de arabayla oynaması şart değil özellikle ilk 3 sene... Şu anda 2 yaşlarında olan çocuklarım için yapbozlar, şekil resim eşleştirme, büyük boy legolar, oyun hamurları, kağıt ve renkli kalemler ilk tercihlerim arasındalar. 

18 ay ve sonrasında çocuğunuzun hayalgücü gelişmeye başlar bu bakımından evcilik, doktorculuk gibi yaratıcılık içeren oyunlar da gelişimleri açısından çok faydalı oyunlardır. Çocuğa bir yığın oyuncak alıp bunları önüne koyarsanız, çocuk şöyle bir inceler sonra sıkılıp atar, oysa çocukla beraber oyuna dahil olmak ona oyunun kurallarını öğretip birlikte vakit geçirmek çocuğa inanılmaz bir keyif ve öğrenme kapasitesi açısından büyük gelişme sağlar. 

Oyuncak seçerken öncelikle güvenli olup olmadığına bakıp, yaşlarına uygun, keşfetme ve yaratıcılıklarını geliştirecek, dil gelişimine de katkı sağlayacak oyuncakları seçmek gerekir. Ayrıca anneler sizlerde çocuklarınız için değişik oyunlar kurabilirsiniz. Mesela eviniz de bulunan bir sepetin içine değişik objeler, kumaş parçaları kısaca güvenli gözüken bir yığın materyali koyup, çocuğunuzun incelemesine olanak verirseniz bu da çocuk için farklı ve faydalı bir oyun olacak ve bunu çok seveceklerdir. 

Ülkemiz de birçok oyuncak markası var , bunların çoğu da Çin de çok ucuza üretiliyor, açıkcası ben çoğunu güvenli ve faydalı görmüyorum, belli isim yapmış markaları (melissa doug, djeco gibi) tahtadan yapılmış ve boyası zehirsiz CE belgeli oyuncakları almanızı tavsiye ederim. 

 
Toplam blog
: 3
: 13513
Kayıt tarihi
: 20.12.10
 
 

İşletme ve büro yönetimi mezunu, ikiz annesiyim... İlgi alanlarım gezi, değişik kültürler, anne çocu..