Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Gökçe Mık

http://blog.milliyet.com.tr/opdrgokcemik

23 Mayıs '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

ÇOCUĞUNUZ DÜZ TABAN MI ?

ÇOCUĞUNUZ DÜZ TABAN MI ?
 

 

Bebeklerin büyük bir kısmı doğduklarında düztabandırlar ve büyüdükçe ayak içi kemerleri oluşmaya başlar. Yani 2 yaşındaki bir çocuğun düztaban olması ortopedik açıdan normal bir bulgudur.
Ancak bazı çocuklarda ayak tabanı kemeri tam olarak oluşmaz. Aileler, çocuklarının ayak bileklerinde içe dönme ve taban düşüklüğü olduğunu ifade ederler. Bu şikâyetlerin 3-4 yaşlarına kadar devam etmesi bize düztabanlığın kalıcı olabileceğini düşündürür. Bu aşamada bir Pediyatrik Ortopedi uzmanı tarafından yapılacak muayene ile düztabanlığın sebebi belirlenerek uygun tedavi düzenlenmelidir.

Düz tabanlık, Flexible (esnek tip) veya Rijit (katı tip) olarak iki şekilde görülür;

Tipik olarak Flexible düztabanlık her hangi bir şikâyet oluşturmaz. Aileler çoğunlukla ayağın görüntüsünden endişe ederek doktora başvurular ve genellikle aile üyelerinden birinde de düztabanlık olması bu endişelerini artırır.
Ancak bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, çocukluk çağında Flexible düztabanlığı olanların %80'i, yetişkinlik çağlarında düztabanlıkla ilgili şikayetler yaşamazlar. Fakat Marfan sendromu veya Down sendromu gibi bazı genetik hastalıklarda, bağlarda aşırı elastikiyet söz konusu olduğundan düz tabalık oluşur ve bu hastalarda sıklıkla ayak problemleriyle karşılaşabiliriz.

Çocuklarda tedavi, ancak ağrı oluşması veya ayakkabılarda çok çabuk deformasyon gelişmesi durumunda yapılmalıdır. Şu da bilinmelidir ki, tedavide kullanılan tabanlıklar hiçbir şekilde düztabanlığı gidermez, sadece ayak kemerini destekleyerek semptomları geçirir.
Nadir de olsa özel tabanlıklarla ağrısı düzelmeyen çocuklarda ameliyat ile düztabanlık düzeltilebilir.

Rijit tip düztabanlık ise daha ciddi ve tedavi gerektiren bir problemdir. Genellikle ayak kemiklerinde mevcut olan,  Vertikal Talus ve Tarsal Koalisyon hastalıkları gibi doğumsal bir problemden kaynaklanır. Rijit tip düz tabanlık, bazı durumlarda seri alçılama, bazı durumlarda ise ameliyatla tedavi edilir.

Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com
0212 296 94 50
FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
INSTAGRAM: @opdrgokcemik
TWITTER: @gokce_mik
 

 
Toplam blog
: 30
: 1136
Kayıt tarihi
: 11.03.16
 
 

Op. Dr. Gökçe Mık 1976'da İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini 1993 yılında Nişantaşı Şişli Terakki ..