Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Gökçe Mık

http://blog.milliyet.com.tr/opdrgokcemik

10 Mayıs '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

YENİDOĞAN BEBEKLERDE DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI

YENİDOĞAN BEBEKLERDE DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI
 

Aileler tarafından fark edilmesi zor olan doğumsal kalça çıkığı teşhisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan kalça ultrasonografisinin yeri tartışılmazdır. Bu nedenle günümüzde her yeni doğan bebeğe ultrason ile kalça taraması yapılmasını öneriyoruz.

Ortopedi uzmanları tarafından değerlendirilmesi gereken bu tetkik, ortopedik muayene ile beraber %90'ların üzerinde doğru teşhis sağlayabilmektedir.
Kalça çıkığının tespitinde kalça ultrasonografisi iki ayrı yöntemle yapılıyor;  statik ve dinamik yöntem.Normal bebekte rutin tarama yapılıyorsa statik yöntem yeterliyken, şüpheli kalçalarda dinamik metotla kombine edilmelidir ve bu işlem bir pediatrik ortopedi uzmanı denetiminde yapılmalıdır. Bu sayede erken teşhis edilebilen kalça çıkıkları, ameliyata gerek kalmadan, ortezle, büyük oranda tedavi edilebilmektedir.


Peki Ya Teşhiste Geç Kalınmışsa?


Erken teşhisi mümkün olamamış ve ileri yaşlarda karşılaştığımız doğumsal kalça çıkıkları genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Şayet doğumsal kalça çıkığı olan hasta kırklı yaşlarına gelmişse, kireçlenme problemi yaşıyorsa ve ağrı şikayeti de varsa, kalça protezi ameliyatı uygulanarak tedavi edebilir. Bu ameliyat en çok kalça çıkığı sonucu oluşmuş kireçlenme nedeniyle yapılır ve normal bir kalça protezi operasyonundan daha komplikedir. Kalça protezi ameliyatından sonra doğumsal kalça çıkığının yol açtığı iki bacak arasındaki kısalık farkı büyük oranda giderilir, genellikle gözle fark edilmeyecek kadar azalır, kalça hareketleri daha rahat bir hale gelir ve tamamen ağrısız bir kalça elde edilir.
Daha ileri yaşlara kadar ihmal edilmiş doğumsal kalça çıkıklarında ise İlizarov yöntemi ile pelvik destek osteotomisi ve kemik uzatma ameliyatı uygulanabilmektedir. Bu ameliyatın amacı, kalçanın yerine getirilmesinden ziyade hastanın ağrısız, kısalığı olmayan ve topallamayan bir uzva sahip olmasıdır.

Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com
0212 296 94 50
FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
INSTAGRAM: @opdrgokcemik
TWITTER: @gokce_mik
 

 
Toplam blog
: 30
: 1136
Kayıt tarihi
: 11.03.16
 
 

Op. Dr. Gökçe Mık 1976'da İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini 1993 yılında Nişantaşı Şişli Terakki ..