Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '15

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Çocuğunuz işitme engelliyse…

Çocuğunuz işitme engelliyse…
 

ÇOCUĞUNUZ İŞİTME ENGELLİYSE…


Benim de iki ağabeyim işitme engellidir. İşitme engellilerin hayata tutunabilmeleri onları doğru yöne yönlendirmeye ve işaret dilini bilmeye, onların duygularını anlamaya bağlıdır. Çok farklı bir engel alanı olmakla beraber özel ilgi ve alaka isteyen bir alandır. Herşeyden önce engelli aile bireyleri işitme dilini mutlaka öğrenmelidir. Çünkü öncelikle yaplıması gereken işitme engelliyle olan diyalog yolunu açmaktır. Aile bireyleri işitme dilini bilmez ise işitme engelliyle aile arasında büyük sorunlar teşkil edecek iletişimsizlikler baş gösterebilir. Bir işitme engelli için aile bireylerinin işaret dili anlatımları ve yüz ifadeleri çok önemlidir. Bir işitme engelli gelecek hayatında aile bireylerinin sürekli olarak yaşanan olayları işaret dili ile kendisine tercüme yapılmasını ister. Eğer işaret dili ile anlatılmaz ise kendisinin dışlandığını düşünür.
 
Türkiye’de işitme engelliler alanında bir çok okul bulunmaktadır. Ailenin kesinlikle bu doğru okullardan birine çocuğunu göndermelidir. Bir işitme engellinin topluma kazandırılabilmesi ve hayata tutunabilmesi onun alacağı eğitime bağlıdır. İşitme dilini bilirse insanlarla diyalog kurabilecektir. İşitme engelli çocuğunuz hatalı davrandığında bunu yüz ifadesi ve işaret dili anlatımıyla cezalandırabilir, ödüllendirebilirsiniz. İşitme engelli çocukta diğer çocuklar gibi oyunlar oynamak ve diğer çocukların arasına katılmak ister. Aile büyüklerinin çocuklarının arkadaşlarına işitme engelliliğin ne olduğu anlatması sağlanmalı ve ileride dalga geçilme olasılığı ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse işitme engelli çocuğunuza dudak okuma eğitimini de aldırın. Gezilere götürerek çocuğunuzun gönlünü ve ufkunu açabilirsiniz. İşitme engelli çocuklu ailelerin çocuklarına cinsel eğitim ve dini eğitim aldırmaları da oldukça önemlidir. Bunun için nasıl yol izleneceğine dair psikolog ya da rehabilitasyon merkezlerinden bilgi alınabilir. Bazı ailelerin dini eğitim verme eksikliklerinden dolayı 30 yaşına gelmiş işitme engelliler maalesef gusül abdesti nasıl alınır bilmiyorlar. Evliliklerinde de kendilerine denk işitme engelli birisi olması en doğru olanıdır.
 
Bir işitme engelli çocuk için en önemli olan anlattıklarının aile bireylerince sabırla dinlenilmesidir. Aile bireyleri dinleme sanatını mutlaka öğrenmelilerdir. Mümkünse kendisi denginde işitme engelli çocuklarla tanıştırıp arkadaş olmasını sağlayın ve çevresini genişletin. İşitme engellilerin en çok başarılı olduğu alanlardan birisi spor alanıdır. Mesela benim iki ağabeyimin birisi kunkfu karate şampiyonu diğeri de denizli sporda futbol oyuncusudur. İşitme engelli çocuğunuz belli bir yaşa geldiğinde de işitme engelliliğin ne olduğunu hassas bir şekilde anlatın ve dünyaca ünlü işitme engelli dâhilerin başarı hikayelerini görmesini sağlayın.
 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..