Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '15

 
Kategori
Hukuk
 

''Engellilere mahsus cezaevi'' yapılmalı mı?

''Engellilere mahsus cezaevi'' yapılmalı mı?
 

‘’ENGELLİLERE MAHSUS CEZAEVİ’’ YAPILMALI MI?


Türkiye’de suç işleyip cezaevine giren giren engellilere cezaevleri ne kadar uygun tartışılır tabii ki…Şurası bir gerçek ki suç işleyip cezaevlerine giren engelliler için maalesef şartlar çok kötü. Düşünün ki bir engelli sürekli düzenli sağlık tedavisi alması gerekiyor. Cezaevinde bu tedaviyi alabilir mi? Mümkün değil. Düşünün ki bir engelli bakıma muhtaç. Cezaevinde ona sivil hayattaki gibi bakılır mı? Mümkün değil. Aşağıdaki haber bunun tipik örneği;

İŞLEDİĞİ bir suçtan dolayı çarptırıldığı 17 yıl hapis cezasını çekmek üzerine konulduğu Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçen yıl Haziran ayında merdiven boşluğuna düşmesi sonucu felç olan ve nefes alma dışında hiçbir işini kendisi yapamayan hükümlü 24 yaşındaki Özgür Uygun’a, üç ay önce cezaevine gönüllü olarak izinli giren ağabeyi 26 yaşındaki Soner Uygun bakıyor. (http://www.hurriyet.com.tr/felcli-kardesi-icin-cezaevinde-kaliyor-19758832)

http://www.engelliler.biz/internet adlı adres forumunda da ilginç bir tartışma konusu da aşağıdaki gibi;

-       arkadaşlar omurilik felci olan biri hapis yatabilirmi yada omurilik felci olan birini hapise atabilirlermi...

-       evet şu an hapiste birinin olduğunu biliyurum.omurilik felçli olmadan önce uyuşturucudan ceza almış biri.sen omurilik felçlisin diye kimse acımaz.türkiyede yüzlerce omurilik felçli hasta hapiste yatan var çünkü benide merak sarmıştı araştırdım.parası olanomurilik felçli hasta rahat bir şekilde bakılıyur.parası olmayan ise suçu olmayan çocuğu veya kardeşi hapse girip bakıyur omurilik felçli olan hastasına

Daha binbir çeşit cezaevlerinde kalan engelli kardeşlerimizin mağduriyetlerini sayabilirim… Ama neden olmasın ki adalet bakanlığı türkiyede engellilere mahsus bir cezaevi kuramaz mı? Kurulan cezaevi içinde engellilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek küçük bir hastane sistemi olamaz mı? Engelliliğin ne olduğu konusunda gardiyanlar bilinçlendirilemez mi? Daha hijyenik bir cezaevi ameliyatlı engelli mahkumlar için iyi olmaz mı? Cezaevleri konusunda da engellilere pozitif ayrımcılık yapılmalı…İnsan hakları ile bağdaşmayan koşullarda bir engellinin hapis hayatı yasal değildir. İnşallah bu sorun giderilir ve yetkililer bu önerimizi dikkate alır.

İşitme engelli mahpusun mektup sözleriyle yazımızı sonlandırıyorum.

Cezaevinde 6 ay süresince cezaevi müdürleri, gardiyanları, doktorları, avukatları ve koğuş arkadaşlarımızla iletişim kuramadım. Bir şeyi anlatmak istedim ama kimse işaret dili bilmediğinden hiçbir şey anlatamadım. İletişimsizlik bana engel oldu.

(https://hapisteengelli.wordpress.com/2013/01/14/isitme-engelli-bir-mahpusun-mektubu/)

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..