Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '13

 
Kategori
Hukuk
 

Trafik cezası iptali için

Trafik cezası iptali için
 

Görsel alıntıdır, yaynlanabilmesi için izin veren Av. Zeki Bulgan'a teşekkür ederim. A.AK


"Benim başıma gelmez!" demeyin, son yıllarda bu memlekette "olmaz" denilen ne varsa hepsi birer birer oluyor, işte benim de başıma geldi!

Adıma trafik cezası kesilmiş, üzerinden neredeyse bir yıl geçmiş, işlem Devlet tarafından tekamül ettirilmiş yani kesilerek tebliğ edilmiş, tahakkuk ettirilmiş ve hatta vadesi geciktirilmiş, ödeme emrine ilintilenmiş ama "bendenizin" haberi yok!

Geçen hafta, adıma kayıtlı araç için "Trafik Para Cezası" borcu bulunduğunu Gelir İdaresi Başkanlığından cep telefonuma gelen kısa mesajla bildirdiler. Gelen kısa mesaj üzerine merak ettim, ayrıntıları "www.gib.gov.tr" internet adresinden öğrendim. 14.12.2012 tarihli ve 20130725015000000025 MA01762853 referans numaralı işlemler yapılmış. Bu işlemler 19.06.2013 tarihinde tarafıma tebliğ edildiği öne sürülmekte. Borç 72,00 TL Gecikme zammı 14,40 TL Toplam 86,40 TL olarak hesaplanmış. Ancak bu konuda ne 19.6.2013 tarihinde ne de öncesi veya sonrası tarafıma tebliğ yapılmamıştır. İddia olunan bu tebliğin hangi yolla, kime ve nereye yapıldığını öğrenmek istiyorum. İlgili birime elektronik posta yoluyla yazdım, hala bir cevap alamadım. 

Trafik cezalarında yaşanan karmaşa bununla da bitmiyor örneğin Ceza Avukatı Zeki BULGAN'ın trafik cezalarını iptal ettirdiğini biliyorum.

Av.BULGAN'ın kazandığı hukuk mücadelesi gösteriyor ki "trafik cezalarında mahkemelerin de kafası karışık."

Nasıl mı?
 Basından takip ettiğim ve kendisiyle de görüşme fırsatı bulduğum Avukat Zeki BULGAN "On gün içinde tebliğe çıkarılmayan trafik cezasını Nisan 2013 tarihinde mahkemeden iptal ettirdi." İptale ilişkin emsal mahkeme kararı basın ve internet yoluyla yayıldı, bunu öğrenen tarfik cezası mağdurları da kendi adlarına davalar açtılar.

Ancak çelişki şu ki; mahkemeler "şahsen açılan" bu davaların bir çoğunu reddetti.
 İnternette ve basında da yer alan açıklamasında Ceza Avukatı Zeki BULGAN diyor ki;
 “Trafik cezalarının mahkemeden iptali ile ilgili Türkiye‘ de ilk defa emsal mahkeme kararını aldık. Bu konuyla ilgili olarak çok sayıda telefon ve e-mail alıyoruz. Bizi arayıp gerek yakınlarının, gerek kendi başlarına gelen trafik cezalarının iptali için vatandaşlarımız yardım istiyorlar. Ancak bu konuda yargıda netleşen kesin bir içtihat (görüş birliği) yok. Örneğin Bakırköy 4. Sulh Ceza Mahkemesi bizim davamızı kabul etmiş iken, basına da yansıdığı gibi Bakırköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi, S. H. D. isimli bir vatandaşın davasını reddetmiş. Yine B.G. isimli bir vatandaşın davası da başka bir mahkemece ret edilmiş. Tüm bunlara rağmen vatandaşların tebligatın kendilerine ulaşmasından itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemelerine başvurup haklarını aramaları gerekir.”

* * *

Bütün bunlar yaşanırken araç muayenesi için zaman dolmak üzere. Yani  trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmamasının belirli aralıklarla tespit edilmesi gerekiyor, biliyorsunuz.

Yine bildiğiniz gibi araçların muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunludur.

Ancak TÜVTÜRK, araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluştur ve motorlu taşıtlar vergisi ile trafik para cezası borcu olan araçların muayenesini yapmamaktadır.

Diyeceğim o ki "elimiz mahkum", cezayı ödeyeceğiz.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..