Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
TV Programları
 

Edirne Vizyonu

Edirne Vizyonu
 

Edirne tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı


EDİRNE VALİLİĞİ ile Trakya Üniversitesi işbirliğinde Edirneli Sanayici ve İşadamları Derneğinin katkılarıyla "Edirne Vizyonu" konulu program TEK Rumeli TV'de canlı olarak 02 Kasım Cumartesi akşamı saat 21.00'de yayımlandı.

İstanbul'daki Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği KEYİAD'ın müşterek çalışması olan Edirne Valisi Hasan Duruer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yener Yörük ve Edsiad Başkanı İsmet Açıkgöz'ün konuşmacı olarak yer aldığı program, bu hafta yine "Ekonomide Ufuk Turu" başlığıyla KEYİAD Başkanı Ahmet Eler'in sunumuyla gerçekleştirildi.

Programın yapım ve yönetmenliğini her zamanki gibi Ahmet Eler üstleniyor.
Önceki haftalarda İpsala'dan canlı yayınlanan programın ardından bu defa KEYİAD; Edirne'den, tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayından ekranlara konuk oldu. KEYİAD Ülkemizin ve yöremizin sorunlarına tercüman olmaya devam ediyor.


Ahmet Eler'in Dünya ve Türkiye ekonomisinde yaptığı değerlendirme ile başlayan programda Vali Duruer;

"Edirne’nin çok büyük bir medeniyete, çok büyük bir tarihe, kültüre ev sahipliği yapmış olmanın hazzını duyuyoruz. Bir şeyler yapmak gerekiyor. Bunun için de kendimize misyonlar tayin etmemiz, şehre de bir vizyon belirlememiz gerekiyor. Ben kendime iki vizyon seçtim. Bunlardan bir tanesi tabi valilik görevlerinin dışında geçmişi günümüze taşımak, ikincisi de Balkanlar. Çünkü tüm Balkanlar Edirne’den fethedilmiştir, yüzlerce yıl Edirne’den idare edilmiştir. Balkanlarla ilgili bir şeyler yapmak gerekiyor. Ne yapabiliriz? Ancak gönül, kültür birliğini oluşturabiliriz. Burada yapacağımız sosyal faaliyetlerle oradaki soydaşlarımıza, vatandaşlarımıza sahip çıkmanın erdemini gösterebiliriz. Bundan bir süre önce Edirne Akademi adı altında buna benzer bir çalışmayla 40'tan fazla kültür insanını, edebiyatçıyı, sanatçıyı, fikir insanını öğrencilerle bir araya getirdiklerini" belirten Duruer,

“Yaklaşık 288 öğrencimizle buna benzer faaliyetler yaptık. Amacımız bir farkındalık meydana getirebilmek. Sadece televizyon, gazetelerde gördüğünüz insanlarla sizleri buluşturabilmek ve kültürümüze katkı sağlamaktır. Sürekli Balkanlar’dan öğrenci getiriyoruz; Edirne’yi, Çanakkale’yi ve İstanbul’u gezdiriyoruz. Bu faaliyetlerde en büyük desteği veren dış Türkler ve akraba topluluklarıdır. Kısmet olursa Edirne Akademi adı altında yine bir çalışmamız devam edecek, bu tür faaliyetlerimiz sürecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yener Yörük;

"Edirne’nin tarihi, Edirne’nin kültürel mirası, doğal zenginlikleri ve üniversitesi ile Türkiye’nin ilk 5 ili arasına taşıyacak dinamikleri olan bir şehir olduğunu. Bu anlamda üniversite çok önemli bir sacayağı, tarihi geçmişine de baktığımızda şu anki sağlık müzesi konumunda olan 1400’lü yıllarda akıl hastalarını su sesi, müzik ve bitki kokularıyla tedavi etmiş merkez konumunda yer aldığını. Dolayısıyla Edirne’nin sağlıkta ve eğitimde merkez olması medeniyetin merkezi olarak taşıdığı kültürel değerleri, Osmanlı’dan önceki dönemlerde Trakların tarihi, kültürel mirasları ve zenginlikleri var. Bu günlere baktığımızda doğal zenginliklerimiz var. Bu anlamda Üniversitemiz kendi dinamiklerini çok daha iyi noktaya taşıyarak, vizyon il Edirne olma yönünde de önemli bir güç katacaktır. Edirne’de üstü örtülü bir çok zenginlik vardır. Önemli olan bu zenginlikleri öncelikle Edirneliye kazandırabilmek, tabi bu zenginlikler Edirnelinin yanında Türk milletinin zenginlikleri, milletimize kazandırmak, insanlığa kazandırmak ta hepimizin görevidir. Bundan sonraki sürecin Edirne için çok daha iyi olacağını temenni ediyorum” dedi.

EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz, programda;

EDSİAD Yönetim Kurulu 2023 vizyonu ile birlikte Edirne’nin daha rekabetçi bir İl olması konusunda yapılması gerekenleri anlattı.
Canlı yayında Başkan Açıkgöz, TÜRKONFED’İN son iki yıldır Denizli ve Adana’da tartıştığı Bölgesel Kalkınma Stratejileri ve
Sempozyumları ile İlki Çorum’da gerçekleştirilen Yerel Kalkınma Dinamikleri toplantısı hakkında bilgiler verdi.
Açıkgöz, EDSİAD’IN "Edirne Yerel Dinamikleri" çalışmaları konusunda destek istedi.
Edirne’nin Türkiye’nin 81 il içinde en rekabetçi 24. İl konumunun daha yukarılara taşınması için yapılması gerekenleri, STK’LARIN önemi ve yerel yönetimlerle ortak hareketi ile başarının geleceğini anlattı.

Programda Vali Duruer, EDSİAD ile daha geniş zamanlı toplantılarda bulunmak isteğini bir kez daha yineledi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yener Yörük, EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz, KEYİAD Başkanı Ahmet Eler ve Tek RUMELİ TV ile izleyenlere teşekkür etti.
 

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..