Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuzun beslerken dikkat-II

Çocuğunuzun beslerken  dikkat-II
 

sağlıklı beslenmeyen çocukların okul başarısı ve performansı düşüyor!


Çocuklar geleceğimiz, neslimizin devamı, üretken ve sağlıklı bir toplum için çocuğumunzun sağlığına yaptığımız tüm yatırımlar yarınlarda çok önemli olacak. Bu nedenle çocuğunuzu beslenme konusunda bilinçlendirin. Doğru yönlendiremelerle iyi beslenmesini sağlayın.

Okul çocuklarının beslenmesinde dikkat edilecek bazı önemli konular:

1- Eğer çocuğunuz ana öğünlerden en az birini ve 2 ara öğününü okulda tüketmek durumundaysa bu konuda biraz daha özenli davranılmalı, yanında taşıyabileceği, sağlıklı menüler geliştirilmelidir.

2- Her gün kantinden fast-food gıdalar tüketmesi uzun dönemde başta şişmanlık, vitamin ve mineral yetersizlikleri ve enfeksiyonlara yol açabilir.

3- Çocuğunuza mutlaka besinlerin yararlarını anlatın, kantinde satılan besinlerden ara sıra tost-sandwiç, meyve suyu ve ayran alabileceğini bunun dışındaki besinleri neden tüketmemesi gerektiğini anlatmanız ve bilinçlenmesini sağlamanız çok önemlidir.

4- Eğer okulda öğle yemeği set menü halinde sunuluyorsa mutlaka yemek veren firmayı araştırın gerekirse diğer veliler ve okul yönetimini de yanınıza alarak yemekleri ve menüleri kontrol edin. Gerekirse menülerin bir diyetisyen tarafından planlanması ve denetlenmesi gerektiğini okul yönetimine hatırlatın. Unutmayın çocuğunuzun ne yediği, nasıl beslendiği sizi ve eğitim kurumunu çok yakından ilgilendirir. Eğer olumsuz örneklerle karşılaştıysanız ve değiştirmek mümkün değilse ; çocuğunuzun öğle yemeklerini evden götürmesini sağlayın. Ona tavuklu, peynirli, ton balıklı sandwiç hazırlayabilir yanına , salata , ayran , süt veya meyve suyu verebilirsiniz.

5- Tenefüslerde çantasına koyduğunuz ara öğününü tüketmesi gerektiğini hatırlatın, her gün çantasını kontrol edin. Okullar açılmada eğer az ve sık yemeye alıştırırsanız okul açılınca zorluk yaşamazsınız. Ara öğünlerde bisküvi, ayran, süt, meyve, simit gibi besinler verebilirsiniz.

6- Okulda beslenme saati adı altında bir ders olabilir burada öğretmenlerin bir çoğu haftalık listeler hazırlamaktadır. Burada önemli olan sağlıklı olmayan besinlerin bulunmamasıdır. Bazı listelerde sıkça kızartma, şokellalı ekmeğe rastlanmaktadır. Bunun için mutlaka öğretmeni ile ilişki içinde olun ve önerilerinizi sunmaktan çekinmeyin.

Kolalı ve gazlı içecekler tüketmesini ve alışkanlık edinmesini önleyin bunun için yanına taze hazırladığınız meyve suyu koymayı ihmal etmeyin.

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..