Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklar da büyüsün - 3

Çocuklar da büyüsün - 3
 

ınt


 

Sen bilir misin ne zordur fakir olmak
Hele bir de çocukken fakir olmak...
İsteyip de alamamak, hep duymakla yetinmek,
Dokunamadan sadece düşünmek, hayallerde yaşamak...
 
Siyabend
 
Çocuklarımız, bizim çocuklarımız, onlara iyi bakıp iyi yetiştirmeliyiz. Ne yapıyorsak bilerek yapmalıyız ki çocuklarımız da bilinçli yetişsin.
 
Çocuğumuzla alay edip, başkalarının yanında aşağılarsak; sıkılıp utanmayı öğrenir. Hoşgörü ile yetiştirirsek sabırlı olmayı öğretiriz. Çocuklarımızı detekleyip, onları yüreklendirirsek kendilerine güvenmeyi öğrenirler. Eğer onları övüp, beğendiğimizi belirtirsek, takdir etmeyi öğrenirler. Çocuklarımızın haklarına saygı duyarak, göstererek büyütürsek adil olmayı öğrenirler. Çocuklarımızı güven ortamında yetiştirelim ki inançlı olmayı öğrenmiş olsunlar, onları kabul edip, sürekli onaylayalım ki kendilerini sevmeyi öğrensinler. Çocuklarımız aile içinde arkadaşlık, dostluk, dürüstlük görmüş ise mutlu olmayı doya doya yaşamayı öğrenirler.
 
Çocuklarımızı sağlıklı yetiştirelim, onların üzerine titremyelim, biraz rahat bırakalım. Hastalanacak diye hiçbir yere çıkarmamazlık yapmayalım. Mutlaka açık havaya da çıkaralım. En ufak bir rahatsızlıkta hemen ilaca koşmayalım. Kesinlikle hazır yiyeceklerle beslemeyelim. Kardeşleri ile iyi geçinmesi için örnek olalım. Çocuklarımızdan birini cezalandırırken diğerini ödüllendirmeyelim, bunu yaptğımız takdirde kardeşler arasında kıskançlık başlatmış oluruz. Birbirlerine veya başka birine hakeret ettiklerini duyduğumuzda sessiz kalmayalım, mutlaka uyaralım. Kötü sözler söylediğinde, ona bunun yanlış olduğunu tatlı bir dille anlatalım. Böylece o, kendisinin akıllı ve başarılı olduğuna kanaat getirir. Kavga ettiklerinde hatanın kimde olduğunu sorgulayalım, hepsini birden cezalandırmayalım. Okulu ve okumayı sevmesi için, çocuğumuza küçük yaşlarda okuma yazma öğretmeyelim. Ders çalışmadığı zaman oyun oynamasına izin verelim, onu oyunla cezalandırmayalım ki soğumasın. Çocuğumuza yaşının üstünde bilgi yüklemeyelim. Çocuklarımızı kesinlikle korkutmayalım, uyumak istemediklerinde çingenelerden onu kaçıracaklarından söz etmeyelim. Çocuklarımıza hortlak ve cadı masalları anlatmayalım ki korkulu rüya ve kabus görmesinler. Sihirbaz, büyücü ve hortlaklar la korkutmayalım.
 
Çocuğumuza izin verdiğiniz veya vermediğimiz davranışları onun anlayabileceği şekilde açıkça belirtin. Seçme ve kendi kararlarını uygulama, yeni davranışlar deneme konusunda dikkatli olun ve esnek davranalım. Onun tartışmalarını, şikâyetlerini dinlemeye açık olduğumuzu hissettirelim. Tartışma içindeyken bile çocuğumuzu anlamaya çalışalım.
 
Çocuğumuza öğretmek istediklerimizi örnekler vererek öğretmeyi deneyelim. Çocuğumuz onun bireysel değerlerine ve biricikliğine değer verdiğimizi hissettiğinde duygusal krizlerin üstesinden gelmek bizim için daha kolay olacaktır . İlgilendiği konular hakkında istediği kadar konuşmasına izin verelim.
 
Yapamadığı davranışlar konusunda ona destek verelim ve cesaretlendirelim.
 
Tabi;
 
Karşılıklı güvenin önemini unutmayalım.
 
Toplam blog
: 137
: 2242
Kayıt tarihi
: 19.02.13
 
 

05 Ekim Ankara doğumluyum. Okumayı, yazmayı, insanları dinlemeyi seviyorum. Kişisel blogumda her ..