Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklara karşı nasıl danranırsanız size geri öyle dönülür

Çocuklara karşı nasıl danranırsanız size geri öyle dönülür
 

Kızım sen buna güzel diyorsun? Çok zevksiz bir şey! Çoçuğunuzu eleştirmeye ne zamana kadar devam edeceksiniz. Her zaman suçlanan, her davranışına müdahale edilen çocuk, artık her şeyden kendisini sorumlu tutar.Bir akşam arkadaşıma misafir olarak gitmiştim.Orta şiddette bir deprem oldu.Ev sallanmaya başlayınca merak Eden Anne çocuğuna:’’Nerdesin? Diye seslendi çocuk içerden korkak bir ifadeyle ‘’Ben yapmadım anneciğim diye haykırdı.

Tuğladan yapılmış evi, yuvaya çeviren şey sevgidir. Çocuğunuza karşı sevgi ile yaklaştığınızda oda size bir ev kadar Sıçak davranır. Ve ona öz güven gelir. Günümüzde pek çok çocuk, ailesi tarafından gerçekten sevildiğini hissedememektedir. Peki, bunu aşmak için hangi yöntemi kullanmak daha iyi olur. Bu konuda ilginizi odaklayarak ona karşı sevginizi gösterin.

Sormuşlar ermişlerden birine ‘’sevginin sadece sözünü edenler, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır?’’Ermiş göstereyim demiş: önce sevgiyi dilden gönüle indirmemiş olanları çağırarak onlara bir sofra hazırlamış ve oların davranışlarında, hareketlerinde yola çıkarak işte bunlar ne sevgiyi gösteriler nede severler demiş. Sonrada demiş ki sevgiyi gerçekten bilenleri çağıralım sofraya; yüzleri aydınlık, yüzleri gülümseyen davranışları hareketleri tıpkı bir sevgiyi andırır demiş. İşte size buyurun arasındaki farkı. Derviş şu sözü ile noktayı koymuştur.’’Kim ki hayat sofrasın da yalnız kendini görür ve doymamış düşünürse o aç kalacaktır. Ve kim kardeşini düşünür de doyurursa o da kardeşi tarafından doyura çaktır. Şunu da hiç unutmayın: Hayat pazarında alan değil veren kazaçlıdır. Her zaman siz çocuğunuza karşı duyarlı olursanız oda size karşı duyarlı olur unutmayınız her gün, her saat, her dakika çok özeldir.

Çocuklar kendilerini sevenlere değil, kendilerine saygı duyanlara saygı duyarlar. Saygı yetişkinlerden açılan bir yolla çocuğa gider ve çocuktan yetişkine geri döner. Çocuklar karşılarında daima öğütler veren insanlar değil, o öğütleri yaşayan modeller görmek ister. Bir ışık olun, yargıç değil; Bir örnek olun, eleştirmen değil ve doğal sonuçlara inanın

Çocuklar problemlerle karşılaştıkça gelişirler. Problemler bir değişim fırsatıdır ve bu fırsatı iyi kullanmak gerekir. Tepki göstermeden önce durup düşünmek gerektiğini kavramak gerekiyor. Her çocuğun kişisel yapısını tanıma ve bilme, çocuğun olabileceğinin en iyisi olması için ona yapılacak yardımın ve etkenin temelini oluşturur. Bazı ebeveynler çocuklarını kendi istekleri kalıba sokmaya o kadar uğraşırlar ki, onların sahip olduğu güzellikleri keşfedemezler. Son olarak sürekli

Vurgulanan kuşaklar çatışması aslında yoktur. Kuşaklar arası iletişim bozukluğu vardır. Değişim her insan için kaçınılmaz olduğunu hatırladığımızda ve bugün sahip olduğumuz anlayış ve değerlerin yarın değişebileceğini olasılığını düşündüğümüzde, bugün normal dışı görünene pek çok şeye daha farklı gözlerle bakmayı başarabiliriz.

 
Toplam blog
: 67
: 1093
Kayıt tarihi
: 13.09.08
 
 

Anadolu üviversitesi menzunuyum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak  İzmirde faliyetime devam..