Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '07

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Çocuklarda ağlama

Çocuklarda ağlama
 

0-1 yaşları arasında bebekler acıkmasını, susamasını, altının kirlendiğini ya da bir yerlerinin ağrıdığını konuşamadıklarından söyleyemezler. Bu ihtiyaçlarını kendisine bakan insanlara ağlıyarak bildirmeye çalışırlar. Çocuğunuz her ağladığında -bebekken - hep yanında olmaya çalışın. Bu davranışınız çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlıyacaktır.

Çocuklar konuşmaya başladıktan sonra ağlamalarını birazda istedikleri bir nesneyi, objeyi elde etmek için kullanmaya başlıyorlar. Nasıl mı? Örneğin kardeşinin oynadığı oyuncağı elde etmek için hemen ağlama yoluna başvuruyorlar. Ailelerde özelliklede annesi aman çocuğum ağlamasın diye hemen oyuncağı birinden alıp diğerine veriyor. Bayramda bu örnekle karşılacınca bu konu üzerinde yazmak istedim. Böyle çocuklara dikkat ederseniz eğer, çocuğun gözünden yaş bile gelmiyor, bence sadece zırlıyor, bağırıyor. Annede aman sussunda ne olursa olsun. Böyle bir çocuğu ilerde düşünebiliyormusunuz? Büyüdüğünde her istediği yerine getirilmesini isteyen bir kişilik oluşturmuş olacaksınız.

Böyle tip insanlarda toplum içinde kabul edilen kişilikler değildir biliyorsunuz. Çocuğunuz bu davranışlarınızdan ötürü toplumdan dışlanabilinir. Bu gibi olumsuzlukları önlemek için neler yapabiliriz?

Bebeklik dışındaki dönemlerde çocuğunuzun her ağladığında isteklerini yerine getirmeyin. Özelliklede bir şeyleri elde etmek için ağlıyorsa. Örneğin, markete gittiniz bebek beğendi. Sizde almak istemeyince ağlamaya başladı. Diğer insanlardan utanarak hemen bebeği aldınız. Çocuğunuz kendi kendisine diyecek haaaaaa tamam ben ağlayınca ailem bana istediğimi alıyor.

Tabi onun ihtiyaçlarını alacaksınız ancak belli ölçülerde. Onun için bir kumbara alıp para biriktirmesini sağlayabilirsiniz. Markete ya da alışverişe gittiğinizde ona belli bir para limiti koymalı ve bunun dışında bir şey alamayacağınızı söylemelisiniz. Eğer çok istediği bir şey varsa kendi biriktirdiği parayla alabileceğini söyleyabilirsiniz.

Hep mutlu olmak dileğiyle...

Şimdilik hoşça-kalın...

 
Toplam blog
: 21
: 2296
Kayıt tarihi
: 17.12.06
 
 

2006 yılında çocuk gelişimi ve eğitimi öğetmenliği bölümünü bitirdikten sonra aynı senede anasınıfın..