Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarda Alerjik Hastalıklar

Çağımızda  doğal  yaşmadan  uzaklaştıkça  artan  hastalıklardan  birisi  de  alerji  ve  ne  yazık ki  çocuklarda  da  her  geçen  yıl  giderek  daha  sık  görülmeye  başladı.  Bu konuda  aklınıza  takılan  sorularınızı   Çocuk  alerji  uzmanımız  Doç. Dr. Ahmet Akçay’a  sorduk.

Ahmet  Bey  kısaca  alerji nedir?

Çevremizde bulunan ve vücudumuzda allerjik yanıt oluşturan maddelere “allerjen” denir. Allerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin allerjenlere karşı, aşırı şekilde ve anormal bir yanıt, tepki vermesi olarak tanımlanabilir. Çocuk Allerji Bilimi vücudumuzun allerjenler ve bunlara alerji gelişmesiyle ile ilgili sorunları ve hastalıkları  ile uğraşan tıp bilimin dalıdır.

Çocuk  alerjisi  erişkinden  farklı  mı?

Çocuk  erişkinin  ufaltılmış  bir  modeli  değildir. Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme trendi içinde olduklarından küçük erişkinler olarak kabul edilemezler. Birçok fizyolojik ve psikolojik özellikleri erişkinlerden farklıdır. Çocuklardaki erken dönemlerde görülebilecek allerjik sorunlar erken tedavi edilmezlerse  daha sonraki yaşamlarında ciddi olumsuzluklara neden olabilir. Çocukların alerjik problemleri mutlaka bir Çocuk Allerji Uzmanı tarafından takip ve tedavi edilmelidir. O  yüzden  alerjik  hastalıkarı  için  de  ayrı  bir  bilim  dalı  mevcuttur. Çocuk Allerjisi veya tıp diliyle Pediatrik Allerji  ise yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar olan bebek, çocuk ve  ergenlerde görülen alerjik  hastalıkların  teşhis  ve  tedavisiyle  ilgilenen  bilim dalıdır

Ahmet  Bey  çocuklarda  hangi  alerjik  hastalıkları  görüyoruz?

 Astım, Alerjik Nezle, Hışıltılı Çocuk (Wheezing İnfant), Egzema (Atopik Dermatit), Ürtiker (Kurdeşen), Kontakt dermatit, Göz Allerjisi, Gıda Alerjisi, İlaç Alerjileri, Böcek Alerjileri, Anaflaksi (Alerjik Şok), Herditer Anjioödem gibi hastalıkların  hepsi  çocuklarda  da  görülebilir.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/cocuk-alerjisi-nedir/505

 

Bu  makale de  ilginizi çekebilir:

Şeker Hastalığı

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..