Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocuklarda Yalan Söyleme

Çocuklarda Yalan Söyleme
 

Merhaba sevgili okur;
 
Bugün sizlere çocuklarda sıkça rastladığımız yalan söyleme davranışı ile ilgili yazmak istiyorum. Hemen hemen her anne-baba çocuğunun gerçek dışı şeyler anlattığına bir şekilde şahit olmuştur.
 
Çocuklarınızın anlattığı gerçek dışı şeylerin ne zaman yalan olarak kabul edilebileceği ise önemli bir noktadır. Özellikle 2-6 yaş arası yani okul öncesi dönemde çocukların söylediği gerçek dışı şeyler yalan olarak adlandırılmamalıdır. Bu yaş grubu çocuklarda anlatılanlar hayalgücünün ürünü, çocuğun istek ve beklentilerini bazen de korkularını ifade ediş biçimi olabilir. Ayrıca diyelim ki çocuk gerçekten kasıtlı olarak karşısındakini kandırmak amacıyla gerçek dışı şeyler anlatıyor. Bu durumda da genellikle anne-babanın ya da karşısındaki kişinin ilgisini kendi üzerine çekme, övgü alma, oyun gibi amaçlarla bu davranışın gerçekleştirildiği görülüyor. Anne-baba olarak bilmeniz gereken ise bu durumun bir davranış bozukluğu olmadığı hatta çoğu zaman oldukça normal olduğudur. 
 
7 yaş ve üstündeki çocuklarda ise karşısındaki kişiyi kasıtlı olarak kandırmak amacıyla söylenen yalanların pek çok sebebi olabilir. Genellikle yalana başvuran çocuklara baktığımızda, bu çocukların korku ve kaygı yaşayan çocuklar olduğunu görüyoruz. Aile içinde ceza ön plandaysa, kendini baskı altında hissediyor ve azarlanma korkusu yaşıyorsa, fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyorsa çocuk kendini korumak amacıyla yalana başvurabilmektedir. Ayrıca ebeveynlerinin sevgisini kaybetme korkusu da çocukları yalan söylemeye itebilmektedir. 
 
Peki Ne Yapmalıyız?
Böyle durumlarda öncelikle çocuğun yaşı kaç olursa olsun onu yalan söylemeye iten sebep bulunmalıdır. Sonrasında ise anne-baba-çocuk arasındaki güven ilişkisi güçlendirilmelidir. Ebeveynler de dürüstlük konusunda gereken özeni göstermeli, 'yalan söyleme' demek yerine çocuğa olumlu bir model olmalıdır. Eşlerin birbirlerine verdiği sözleri gerçekleştirmeleri ve çocuğa gerçekleştiremeyecekleri vaatlerde bulunmamaları önemlidir. Aile içinde verilen sözlerin tutulması gerekmektedir. Eğer çocuk korku ve kaygı sebebiyle yalan söylüyorsa anne-baba disiplin yöntemlerini tekrar gözden geçirmeli, disiplin sağlanırken çocuğun kişiliğine zarar verecek yöntemlerden kaçınmalıdır. 
 
Kısacası çocuk evinin aynasıdır, her koşulda anne-babası tarafından sevileceğini bilerek ve güven duygusu içinde yetiştirilmelidir.
 
Sevgiyle kalın...
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..