Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Çocukların Gelişiminde Anne-Babanın Önemi

  Çocuğun sağlıklı gelişiminde anne -babanın çok önemli olduğu bilinmektedir.Anne bakım veren bebeği besleyen kişidir.Hamilelik döneminden itibaren annenin psikolojisi ,doğduktan sonra nasıl bakım verdiği çocuğun gelişimini ve kişiliğini belirlemektedir.

   Annenin çocuk gelişiminde çok önemli bir rol oynadığı ortadadır.Anne çocuğu büyütme sorumluluğunu alır.

Baba hamilelik döneminde anneye destek olmalıdır,anneyiiyi tanımalıdır.Bebekler doğuma 3 ay kala her şeyi hissederler Annenin psikolojisi sağlam olmalıdır.

  Bebeğin ilk 6 ayı çok önemlidir.Bebeğin ilk 3 yılda beyin gelişiminin %80 i oluşmaktadır.Besine,ilgiye,iletişime önem verilmelidir.

  Anne sevgisinin dengeli, sürekli ve tutarlı olmasına dikkat edilmelidir.Anne çocuk arasındaki ilişkinin süresi değil niteliği önemlidir.Annenin tutumları çocuğunda güven duygusu oluşturmaktadır.

  Annenin çalışması çocuğu etkileyebilmektedir.Çalışma saatleri,Bakıcının özellikleri iletişimde önemli rol oynamaktadır.

 Çocuklara sınırları belli olan özgürlük alanları verilmelidir.Çocuğa uygun olmayan sorumluluklar verilmemelidir.Çocuğun gelişimini ve davranış bozukluğunu oluşturur.

  Çocuğun babayla olan iletişimi çocuğa güven kazandırır.Araştırmalara göre baba ile iletişim kuran çocuklarda sosyal gelişim,akademik başarı,kendine güven daha gelişmiştir.

  Araştırmaya göre baba yokluğunun zihinsel gelişimi etkilediği görülmüştür.Babanın uzun süre yokluğunun çocuk üzerinde saldırgan davranışlar,hırçınlık,okul başarısında düşme,anti sosyal olma gibi özelliklerin oluşmasına neden olmuştur.

  Babanın olumlu ve nitelikli ilişkisinin çocuklarda lidrlik,uyum yeteneğinin gelişmesi,matematik başarısı,olumlu cinsel kimlik gelişimi ile babanın çocuğuyla olan iletişiminin niteliğine bağlı olduğu görülmüştür.

  Çocukların davranışsal ve duygusal gelişiminde ,anne-babanın tutarlı ve kararlı davranışlarının önemli rol oynadığı görülmüştür.Ailede hiyerarşik bir düzen olmalıdır.Çocuğunda söz hakkı olduğunu bilmelidir.Ancak ,önemli kararlar anne baba ile alınmalıdır.

  Anne babanın davranışları çeşitli aile tutumlarını ortaya koymuştur.

-Aşırı koruyucu anne baba

-Anne baba arası tutarsızlık durumu

-Aile içinde kardeşlere farklı davranma tutumu

-Aile içinde kutuplaşma durumu

-Demogratik aile tutumu

Değişik aile tutumları mevcuttur.Anne baba çocuklarını iyi tanımalı.Özelliklerine göre imkanlar sağlamalı.Başarılı olabilecekler,özgüvenlerini arttırıcı ortamlar sağlamalıdır.Başarısızlıkların nedenlerini çocuklarına söylemelidir.Çocukları fiziksel özelliklerine göre değerlendirmemelidir.Çocuğun kendisini tanıyabilecekleri imkanlar sağlanmalıdır.

-

 
Toplam blog
: 6
: 217
Kayıt tarihi
: 29.03.18
 
 

ilköğretimi Zihnipaşa ilköğretimden mezunum,orta veLise Erenköykız Lisesinde okudum.Marmara Unive..