Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '19

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocukta Öz Güven Eksikliği

Robot çocuk kavramını duydunuz mu? Otur oğlum. Çocuk oturur. Zıplama kızım. Çocuk zıplamaz. Aman da ne akıllı çocuk. Aman ne kadar uslu bir çocuk. Peki onun gelişiminde temel ihtiyaçlarından olan özgürlüğü nerede kaldı? Çocuk mu yetiştiriyorsunuz, bilim yarışmalarına katılmak için çocuk robot mu?

Bırakalım yıksın, döksün mü? Bırakalım kendisine ve çevresine zarar versin mi? Tabi ki hayır. Ama her sınırın da bir sınırı vardır. Bu konuda neler mi yapılmalı? Sizler için ufak dokunuşlar;

Çok Büyük Değil, Ufak Dokunuşlar

* Bıktım senin odanı toplamaktan! Ne dağınıklık bu! yerine, Odanı bu şekilde dağınık bırakırsan oynayacak yer bulamazsın, bu seni mutsuz eder, sen mutsuz olursan ben mutsuz olurum, ben seni çok seviyorum çünkü demelisiniz. Aksi halde çocuk sizin tarafınızdan sevilmediğini hissetmeye başlayacaktır.

* Sınırsızlık bir çocuğa yapılacak en büyük kötülüktür. Çocuk sürekli onay arayacaktır, tek başına hiçbir şey yapmayacaktır, sürekli yardım isteyecektir. Çünkü sınırsızdır. Aslında ilgiden yoksundur.

* Yetişkin olarak taktir edilmek mi istersiniz yoksa sürekli ikaz almak mı? Çocukta aferin sözcüğünü duymak ister. Ama ilgi görmeyen çocuk ilgi toplamak için istenmeyen davranışlar sergiler. Bu çocukta davranış probleminin en temel sebeplerinden biridir. Çocuk belkide üzülse de bu üzüntüyü ilgi odağı olacağından dolayı tercih eder. Çocuğum neden böyle davranıyor? sorusunu önce kendinize sorun. Acaba ilgisiz olduğunuzdan olabilir mi?

Çocuğa Zaman Ayırmak

* Çocuğunuza zaman ayırın. Ne kadar mı? Kimse bunu bilemez. 1 dakika, yarım saat, tüm gün... Ama ne kadar ayırırsanız ayırın sadece siz ve o olsun. Sadece istekleriniz ve bağlarınız bu zaman içerisinde yer alsın. Kapatın şu cep telefonunu artık.

* Çocuğunuza karşı tutarlı olun. Anne - baba olarak birbirinizi tamamlayıcı olun. O ikinizi de seviyor. Azı ya da çoğu yok bunun. Birbirinizi onun yanında sakın ezmeyin. Hayır ikinizin de hayırı olsun. Evete ikinizde evet demiş olun.

* Çocuğa karşı programlı ve planlı olun. O her şeyi yeni öğreniyor. Zaten bir bulmacanın içinde. Birde en büyük destekçileri sizler bulmacasına sütun eklemeyin.

* Mutlaka beraber yemek yiyin. Yemek sofrası mutluluğun, üzüntünün en çok paylaşıldığı yerdir. Üzüntülü konuları çok uzatmayın. Çünkü orası mutluluğun üzüntüyü kendiliğinden yok ettiği yerdir.

UNUTMAYIN! UFAK BİR DOKUNUŞ YETER!

 

 
Toplam blog
: 20
: 48
Kayıt tarihi
: 27.12.18
 
 

NASIL BAŞLADI? Her insanın hayatında dönüm noktaları bulunmaktadır. İşte “Ufak Bir Dokunuş Yeter”..