Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Doğal Yöntemler ve Dikkat

Eğitim, ekonomi, ulaşım, iş…. Çok hızlı akıp giden ve değişen bir yaşam sürecine sahibiz. Bu özellik artık doğal bir hal aldı. Bazen yetişkinler dahi bu hız içerisinde dağılıp gidiyor. Tükenmişlik sendromu, aşırı yorgunluk, ankesiyete bozukluğu ve daha birçoğu. Artık bu şikayeti olan insanları görmek ya da duymak bile sürecin doğal bir parçası oldu. Peki hiç düşündünüz mü? Çocuklarımız için bu hızla akıp giden yaşam süreci nasıl geçiyor? Yetişkinler dahi çoğu zaman şikayetçi olurken, acaba onlar ne hissediyor? Çocuklarımızı ne kadar bu sürecin dışında tutabiliyoruz.? Çocuklarımız bu doğal süreçten özellikle dikkat eksikliği boyutunda zorlanırlar. Bunun yanında dikkat konusunda problem boyutunda özel durumu olan çocuklarımız ise bu konuda bir seviye daha fazla etkileniyor. Peki, doğal hale gelmiş bu süreci, çocuklarımız için doğal yollar ile çözümleyebilir/onları destekleyebilir miyiz? Evet.

Hızla Gelişen ve Değişen Yaşam Sürecinde Bir Şey Yapmayınca Rahatsız Olunuyor

Yukarıda bahsettiğimiz hızlı süreç dahilinde artık öyle bir hal aldı ki, hiçbir faaliyette bulunmadığımızda eksiklik hissediyoruz. Bazı şeyler bize yanlış geliyor ve içimiz içimizi kemiriyor. Çocuklarımız içinde durum aynı. Sürekli fiziksel ya da mental bir faaliyet içinde bulunan çocuk, birden sadece oynaması gereken bir zamanda oynayamıyor, kitap okumak çok tek düze geliyor ve yapacak ilave bir şeyler arıyor. Acaba bunu yaptım mı? Bir şey unuttum mu? Benim oyun oynamaya zamanım yok ki! Neyi eksik yaptım acaba? soruları onların küçük dünyasında birden beliriveriyor. Tabi bu onların içlerinde yaşadıkları. Peki dışarıdan görünen? Dikkat eksikliği mi? Bir tanesi.

Çocuklar ve Dikkat Eksikliği

Hızla gelişen ve değişen yaşam sürecinde çocuklarımız en çok dikkat konusunda olumsuz etkilenirler. Sadece dikkat mi? Hayır. Ancak kendisinin, yaşamının kısacası gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi doğrultusunda en önemli faktörlerden bir tanesi. Dikkat eksikliği konusunda tıbbi bir müdahale gerekli midir?, faydalı mıdır? bu başka bir konu. Ancak özel durumu olan çocuklarımıza uygulanan ilaç tedavisi ile beraber, ya da dönemsel dikkat eksikliği yaşayan çocuklarımız için doğal yollar ile destek faaliyetleri büyük fayda ve destek sağlayacaktır.

Doğal Bir Yöntem Olarak En Etkilisi: İki İşi Aynı Anda Yapma Üzerine Çalışmak

Hangi koşul ve şartta olursa olsun, dikkat eksikliği yaşayan çocuklarımızın durumunu desteklemek amacı ile uygulanabilecek en önemli doğal yöntemlerden bir tanesi “iki işi/faaliyeti aynı anda yapma konusunda çalışmak” olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle dikkat gelişimi konusunda iki faaliyeti aynı anda yürütebilen bireylerin, ciddi manada etkin bir seviyeye ulaşabildiğini görüyoruz. Tamamen ortadan kalktığı yönünde bir ispat ya da bulgu yok. Ama özellikle temel yaşam düzenlerini sağlama, temel ilişkilerini düzenleme gibi alanlarda, süreci kontrol altına alma ve başarılı olabilme konusunda ciddi bir gelişim gösterilebiliyor.

Doğal Yollar Belirlenirken Gözlem Önemli

Yine karşımıza çıktı. Her çocuk özeldir. Bundan dolayı sizin çocuğunuz için en uygun yöntemi yine siz bulacaksınız. Örneğin çocuğunuz dikkat eksikliği kapsamında ödevlerini yapmakta zorlanıyor, şarkı söylediğinde rahatlıyor ve ödevine odaklanabiliyor ise, ödev yaparken şarkı söylemesine müsaade etmelisiniz. Hatta eğer şarkı söylemeyi unutur ise siz şarkı söyleyerek ödev yapması konusunda hatırlatmada bulunabilirsiniz. Ancak başka bir çocuk müzik ile değil, iki ayağı arasında topu gezdirerek bunu sağlıyordur. O zaman bunu sağlayacaksınız. Ancak mutlaka çocuğunuza en uygun yöntemi bulmaya çalışmalı ve bunu uygulamasını sağlamalısınız.

Nefes Ayrı Bir Fayda Yaratır

Çocuğunuz ile beraber yaşadığı dikkat eksikliğini tanımaya çalışın. Çocuğunuza bu problemi yaşadığında, derin nefes almasını hatırlatın. Bu sayede rahatlama sağlayabilecek ve kendini toparlayabilecektir. Özellikle okulda ders esnasında yaşayabileceği bu olumsuz durum esnasında bu yöntemi uygulaması onun için fark yaratacaktır. Bu durumdan öğretmeni haberdar etmekte fayda vardır. Çocuğun derin nefes aldığını gören öğretmen, çocuğu tekrar sınıfa döndürmek için gereğini yapacak ve bu sürece destek olacaktır.

Unutmayın! Ufak Bir Dokunuş Yeter!

 

 
Toplam blog
: 20
: 48
Kayıt tarihi
: 27.12.18
 
 

NASIL BAŞLADI? Her insanın hayatında dönüm noktaları bulunmaktadır. İşte “Ufak Bir Dokunuş Yeter”..