Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '20

 
Kategori
Haber
 

Corona 8

Dil, imlâ, yazım ya da söylem kurallarını  ihlâl edenleri gündeme getirmeyi çok sevmem.

Sevmem çünkü, bu şekilde hatalı sözcük ya da ek kullananları uyarmanın, karşı tarafça antipatik görünecek olmama sebep olacağını bilirim de  o yüzden.

Örneğin:

Ürün arızalı çıktı, beyefendi lütfen paramı geri iade eder misiniz?” diye soran bir müşteriye,

 “Hanımefendi bakınız, i a d e   e t m e k    zaten geri vermektir. O sebeple geri iade anlatım bozukluğu yaratır”..şeklinde cevap veren dükkan sahibi, kafasına çanta yeme riskiyle karşı karşıyadır.

Ha  karşımdaki birisi beni,  kullandığım hatalı  bir sözcükten dolayı uyarmışsa, bırakın o kişiye gıcık olmayı ona saygı ve hayranlık duyarım ki, o ayrı bir konu.

Gelelim şu  Coronalı günlerde kullanılan ve benim taktığım "sosyal mesafe" kavramına.

Hayır öyle emekli albay sendromu falan değil benimkisi.

Yani  uğraşacak bir işim yok diye, ota boka sarıp, detayları fark ettiğimi sizlere fark ettirerek varlığımı hissettirme, dikkate alınma çabasında hiç değilim.

Ama bir sosyal mesafedir tutturmuşuz gidiyoruz. Sosyal yani toplumsal ya da eski deyişle içtimaî.

Sosyal mesafe ne demektir ?

Sosyal mesafe, sosyal sınıflar arasında, toplumsal statüler arasında mesafe demektir. Siz buna ayrı dünyaların insanları olmak da diyebilirsiniz.

Derin ideolojik tahlillere girip meseleyi sulandırmayacağım.

Yalıda oturan bir insanla gecekonduda oturan bir insan arasında sosyal bir mesafe zaten çoktan oluşmuş demektir.  

Ha  gönlümüz sosyal mesafelerin, toplumsal sınıfların, sosyal uçurumların olmadığı bir dünyadır ki o da ayrı bir konu. Yeri gelmişken bugün mâdem  1 Mayıs, önceki cümlem ile  1 Mayıs tarihine de telmihte bulunmadan geçmemiş oldum bu sayede…

Yalıda oturanla gecekonduda oturan uç örneğini vererek "sosyal mesafe" nin aslında ne anlama geldiği konusundaki bilginizi pekiştirmiş oldum.

Zaten "sosyal mesafe" nin aslında ne anlama geldiğini bilmek için sosyolog olmaya ya da Anthony Giddens okumaya hiç gerek yok.

Peki sosyal mesafe aslında bu demek iken, şu Corona günlerinde  "sosyal mesafeyi"  farklı anlamda kullanmaya niye başladık?

Kastettiğimiz “sosyal ortamlarda fiziksel mesafe” iken onun yerine kullandığımız “sosyal mesafe" de neyin nesi?

Hülâsa, sosyal mesafe ifadesi, Corona virüsünden korunmak için tedbir amaçlı benimsediğimiz günlük yaşam formunu doğru şekilde aktaran bir ifade değildir.

Yani günlük hayatımızda iletişim kurarken, fiziksel olarak yakınlaşma yapmadan, belli bir mesafe gözeterek irtibatta kalmanın karşılığı yaygın ve yanlış kullanımıyla  “s o s y a l     m e s a f e ” kavramı değildir.

Olsa olsa, “sosyal ortamlarda fiziksel mesafe” dir.

Galat-ı meşhur, lügatı fasihten evlâdır  cümlesini doğrulayacak bir örneği daha, günlük hayatımıza şu Corona sebebiyle  hiç de gereği yokken bile isteye hediye etmiş olduk ya , ona yanarım.

Sabrın sonu ile

 

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..