Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '14

 
Kategori
Siyaset
 

Çözüm süreci, çözülmeye gidiyor!

30 yıldan bu yana Türkiye’nin kanayan yarası; PKK ve Kürt sorunu. Abdullah Öcalan tarafından 1974 yılında kurulan örgüt, doğu ve güneydoğu’da sivil, asker demeden binlerce insanı bir hiç uğruna öldürdü. 30 yılsonunda gelinen noktada bazı gerçekleri görmekte fayda var.

Biliyorum kızabilirsiniz, ‘Hadi canım sen de’ diyebilirsiniz. Ancak bir terör örgütünün silahlı eylemlerinin de mutlaka bir sonu olmalı. Bu son, sorunların barış yoluyla çözümü mü olacak? Yoksa ülkenin çözülmesi şeklinde mi olacak? İşte ortaya çıkan bazı detaylar, bu sona ışık tutar cinsten.

Evet, uzun zamandan bu yana şehit haberleri gelmiyordu. İmralı’da yürütülen barış görüşmelerinden PKK’nın silahları susturması çağrısı çıkmış, geçtiğimiz Temmuz ayında bu kararda fire verilmişti. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 21 Temmuz’da sınır kulelerine düzenlenen saldırıda 3 askerimiz şehit düşmüştü.

ÖCALAN’IN “BARIŞ” MESAJLARI…

PKK ve Kürt sorununda gözlerin çevrildiği bir adreste İmralı oldu. HDP’li parti yöneticilerinin güle oynaya gittikleri Öcalan, PKK’nın 30.yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı. "30 yıllık savaş demokratik müzakereyle sonuçlanma aşamasındadır. Etkileri ve sonuçları çok büyük bir süreçten geçiyoruz. Herkesi bu süreci derinden kavramaya ve demokratik bir ülke için katkıya çağırıyorum" dedi Öcalan.

İmralı’dan yine, daha önce yapılan açıklamaların benzeri çıktı. Temelinde ‘Barış ve demokratik müzakere’ bulunan bir açıklama.

MADALYONUN 2 YÜZÜ…

Bu madalyonun diğer yüzü..  Bir de görünmeyen, içimizdeki yüzü var. Öcalan her ne kadar ‘Barış’ temelli açıklamalar yapsa da, Doğu’da Öcalan’ın bu açıklamalarının tam zıttı yapılıyor. Gelin Doğu’da yaşananlara daha yakından bakalım…

ÖNCE BAYRAK İNDİRME, SONRA PKK HEYKELİ!

Abdullah Öcalan İmralı’dan ‘Barış’ çağrıları yaparken, geçtiğimiz haziran ayında Diyarbakır Lice’de PKK yandaşları, 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın bahçesinin duvarından atlayarak direkte asılı bulunan Türk bayrağını indirdi. Bayrağın indirilmesi, neredeyse bir infiale yol açtı. Başta MHP ve CHP’den en sert açıklamalar geldi. Başbakan Erdoğan ise yine bu olayı da kavgalı olduğu Gülen cemaatine yükledi.

Bayrak indirmeye provokasyon denildi ama, Diyarbakır Lice’den gelen haberler ‘Yahu arkadaş bu kadar da provokasyon olmaz’ dedirtiyor insana. Bu kez de Lice'de PKK'nın ilk silahlı eylemini yapan isimlerden Mahsum Korkmaz'ın heykeli dikildi.

Ekmeğini yediği ülkenin askerine, sivil insanına kurşun sıkan bir PKK’lının ‘kahraman’ gibi heykelinin dikilmesi, buna bir de tören düzenlenmesi, ‘Süreç nereye gidiyor?’ sorularına yol açıyor.

Kafalardaki karışıklığı gidermek adına, bir pencere daha açalım istiyorum. PKK’nın gençlik yapılanması ve asayiş birimi diye adlandırılan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uyuşturucu operasyonu düzenlemiş. Ellerinde sopalarla, yüzlerini kapatan bu kişiler, PKK’nın ‘Asayiş timi’ diye adlandırılıyor. Yani bir nevi Türkiye’deki polis teşkilatı gibi. Girdikleri kahvehane ve sokaklarda, esrar sattığını düşündükleri kişilere sopa ve silahla saldırıyorlar. Ve burası Türkiye Cumhuriyeti toprakları!

İmralı’dan gelen açıklamalar ve Doğu’da yaşananlara bakınca, Öcalan’ın açıklamalarının toplumu bir sona alıştırma sözleri olduğu anlaşılabilir.

Yani AKP-İmralı arasında yürütülen ‘çözüm’ sürecinin, ülkenin çözülmesi noktasında ilerlediği görünen bir gerçek.

Ama kapalı kapılar ardında neler olduğunu bilmiyoruz. Bizim ki sadece bir tahmin..

Bakalım haklı mı çıkacağım… 

» İletişim: bekirmert.tv@gmail.com

 
Toplam blog
: 4
: 77
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Mustafa Kemal Üniversitesi - Basın - Yayın mezunu.  Yazar.. . » Mail: bekirmert.tv@gmail.com»..