Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '20

 
Kategori
Müzik
 

CRR'DE BEETHOVEN 2+3

CRR’DE PİYANOLU ÜÇLÜ KONSERİ

 

CRR’de 26 Aralık Cumartesi akşamı 20.00’de; Özcan Ulucan (keman), Gözde Yaşar (çello) ve İnci Yakar Birol (piyano) üçlüsü iki Beethoven eserini tek konserde seslendirdi. Kurumun YouTube sitesinden canlı olarak yapılan bu konser, tüm dünyada aynı anda izlendi.

Konserden önce, CRR Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur da sanatçılarla birlikte sahneye çıktı. Bu pandemi döneminde başlanan bu etkinliklerle, konser programında yer alan eserlerle ilgili olarak karşılıklı sohbet tarzında açıklamalar yapıldı. Özellikle karşılıklı sohbet şeklinde yapılan bu açıklamalar, yıllardır özlemle beklediğimiz türden bir etkinlik şekline dönüştü. Son derece aydınlatıcı ve zevkli geçen sohbetin ardından konsere geçildi.

İlk eser olan Piyanolu üçlü olan “Kakadu” Çeşitlemeleri, geç yayınlanmış olmasına rağmen genellikle erken eser olarak tarif edilir, 1803 civarında oluşan sanılan ve bir sonraki yirmi yıl boyunca yayınlanabildi. İlk tam imza 1816'dan kalsa da daha erken beste tarihi, 1803'te Beethoven'in kardeşi Karl'ın Varyasyonları tanımlayan yazışmalarıyla ve bestecinin daha sonra bunu "ilk çalışmalarım arasında" olarak tanımlamasıyla bilinmektedir. Üçlümüzün bu yorumunu zevkle izledik.

Konserin ikinci eseri L. v. Beethoven (1770 - 1827) Op. 36, 2 Numaralı Re Majör Senfonisi’nin  Piyanolu Üçlü için bestecinin yapmış olduğu düzenlemesi idi.

Beethoven'in 2. Senfonisi, bestecinin 1802'de Heiligenstadt'ta kaldığı sırada, sağırlığının daha belirgin hale geldiği ve tedavi edilemez olabileceğini fark ettiği bir dönemde yazıldı. Eser 5 Nisan 1803'te Viyana'daki Theater an der Wien'de prömiyerini yaptı ve besteci tarafından yönetildi. Aynı konser sırasında, Üçüncü Piyano Konçertosu ve Zeytin Dağı'ndaki oratoryo Christ de çıkış yaptı. Beethoven'ın erken döneminin son eserlerinden biridir.

İşte bu güzel senfoniyi bu piyanolu üçlü tıpkı bir orkestra tadında bize dinlettiler.

Bu kısıtlı dönemde böyle güzel etkinliği internet ortamında bizlere izleten, başta CRR yönetimi ile sanatçılara şükranlarımı sunuyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..