Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '08

 
Kategori
Haber
 

Dağlık Karabağ'da Barış

Dağlık Karabağ'da Barış
 

Dünya'da işgal altındaki topraklar arasında Karabağ'da bulunmaktadır.
Karabağ doksanlı yılların başında Rus birlik ve tanklarıyla takviyeli Ermeni güçlerince işgal edilmiştir. 16 yıldır süregelen işgale Özgür Dünya seyirci kalmış, hatta görmezden gelmiştir. Bu süreçte Karabağ'da Ermeni katliamları yaşanmıştır. "Kara Gün" olarak anılan Hocalı katliamını unutmak mümkün müdür? Sistematik olarak sürdürülen katliam ve sürgün politikası sonuç vermiş, Azeri nüfus büyük ölçüde Karabağ'dan göç etmek zorunda kalmıştır.
Fiili durum bu iken şartlar olgunlaşmış olacak ki Karabağ'ın Ermenistan'a resmen bağlanmasının zamanın geldiği anlaşılmaktadır.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı Minsk Grubu’nun arabuluculuğunda Moskova’da Azeri-Ermeni barış görüşmeleri gerçekleşiyor. Barış görüşmelerinin ardından bombayı ABD’li diplomat Matthew Bryza patlatıyor. Matthew Bryza’nın yaptığı açıklamalara göre Karabağ’ın geleceğine halkının karar vereceğini, bölgenin bağımsızlık kazanıp kazanmayacağının ya da Azerbaycan çatısı altında kalıp kalmayacağının referandum sonucu belirleneceğini söylüyor. Bryza’nın açıklamaları Ermenilerin öteden beri savunduğu tezleri destekler nitelikte. Bryza, Ermenilerin Karabağ çevresindeki Azeri topraklarını boşaltması gerektiğini, ardından göçmenlerin döneceğini, Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan bir koridor oluşturulacağını ve bölgenin geleceği için referandum düzenleneceğini açıklıyor.
Amerikalı diplomatın yaptığı açıklamalar doğruysa Karabağ Ermenistan'a altın tepside sunulacak. Karabağın geleceğine karar verecek oylamaya katılacak Azeri nüfus sürgünde olduğuna göre Ermeniler karar verecek. Böylece Karabağ resmen Ermenistan'a bağlanmış olacak.
Garip olan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov’un Ermeni mevkidaşı Edvard Nalbantyan’la görüşmesinin ardından bu açıklamaların yapılıyor olması. Bu açıklamanın (haber doğruysa) Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov'un da onayıyla yapılmış olması kafaları iyice karıştırdı. Azeri diplomatın böyle bir karara nasıl ortak olduğu merak konusu oldu.
Türkiye'nin Ermenistan'la diplomatik ilişki kurmamasının bir nedeninin de Karabağ'ın işgali olduğu düşünülürse olayın bizim açımızdan da yeni bir boyut kazandığı düşünülebilir.
Kafkasların barışa şiddetle ihtiyacı var. Ama kalıcı barışa.
Ancak, Azeri ve Ermeni halklarının desteklediği koşulları taşıyan bir anlaşma bu kalıcı barışı sağlayacaktır.
Haber kaynağı
http://www.milliyet.com.tr/Dunya/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=dunya&ArticleID=974363&Date=04.08.2008&b=Karabağ%20bombası&ver=28

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..