Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '19

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Daha İyisi İşinde İyi Olmak

Profesör olacaksın; asistan, doçent, doktor. Görevinde mesleğinde yükselmek diyorlar. Bunu anlarım da örneğin bahçıvanın da asistanı, doçenti, doktoru oluyor mu? Ya da bahçıvanken daha yukarı ne olabilirsin?

Kaynakçı, mühendis, doktor, vali, belediye başkanı vs. sayısız iş ve meslekte aslında daha yukarısı yok. Bu sadece bir iki meslekte; örneğin memur, şef, müdür yardımcısı, müdür.

Kaldı ki  profesör, müdür gibi  kademeleri olan meslekler de mantıklı değil. Meslek tek profesörlük (öğretim görevlisi) olsun kendini sonra yetiştirsin, isterse ordinaryüs ihyayı ulumiddin olsun.  Tek meslek memur olsun ama yapacağı işe göre istediği kadar uzmanlaşsın, parası da ona göre tabi.

Bir toplantıda biz bu görüşleri anlatamadık çünkü insanların kafasına köleliği sokmuşlar. Kalfa çırak vardı bir zamanlar noldu konuşulmuyor çünkü gereksiz. 10 yıl önce yazdık biz bunu. Kişiyi işini yapabilecek şekilde yetiştirirsin. Yetişme kademelerine kalfa, çırak, asistan, doçent, doktor vs. gibi meslek kodu vermezsin. İnsanları buraları elde etmek için yarıştırmazsın. Beni niye vali yardımcısı yapıyorsun, vali yardımcısı da neymiş vali yap; valinin yardımcısı çalışanlarıdır.

Bizim bu yazılarımıza itiraz edenler niye kalfa, çırak konuşulmuyor? Yarın öbür gün de şef, müdür yardımcısı, docent, doktor vs. konuşulmayacak. Biz, bize itiraz edenlerin çok ilerisinde düşünüyoruz ama onların bir şekilde böyle uyduruk etiketleri olduğu için sözlerine itibar ediliyor. Ben memurdum ama müdür bile benden fikir alıyordu çünkü konumda uzmandım. Müdür gereksiz bir makam, ona da memur deyin fakat yaptığı iş nedeniyle daha fazla uzmanlığı da olduğu için benden fazla kazansın, hepsi bu. Artı saygıysa biz uzmanlığa da saygı gösteririz.

Sırf onaylamadığım için daha yüksek olduğu söylenen sözde mevkileri istemedim. Ve benim uzmanlığım müdürden fazlaydı. Sanatçı İlyas Salman beni müdür sanmıştı. Konusunda uzman olan kişinin mesleğinin itibarından dolayı rahatsızlık duyması gerekmez. Şunu bileceksiniz sizin üzerinizdeki kişiler meslekler uydur. Gerçek meslek sizinki. Ve işinizde bir numaraysanız en büyük sizsiniz.

Hiçbir işin mesleğin daha yukarısı yoktur, daha yukarısı işinde uzmanlaşmak. "Bahçıvanım uzmanlaşsam nolacak?" Nolacak, Cemşit efendinin kapısında asgari ücret iken, Boğazda Ali Beyin yalısında vekil maaşı.

Adam koltuk kapmaya çalışıyor çünkü koltuğun hem parası çok hem de itibarı… Koltuğa değil uzmanlığa para vereyim, en iyi kirazı yetiştiren Arife kadın genel müdürden fazla kazansın, üstelik devlet onur madalyası alsın nam salsın da görelim bakalım koltuk neye yarıyormuş!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..