Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '10

 
Kategori
İzmir
 

Dan, dan, dan...Çekilin yoldan, geliyor vatman!

Dan, dan, dan...Çekilin yoldan, geliyor vatman!
 

Resimdeki tramvay, herkesin kafasında bir idol.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşıma yeni bir soluk getirecek 13 kilometrelik Fahrettin Altay-Halkapınar hattının zemin etütlerini tamamladı. Buca ve Karşıyaka hatlarının projeleri ise yeni yılda tamamlanacak. En yakın zamanda İzmir, tramvaya kavuşacak.

Tramvay, resimlerde görülen cinslerden. Kısacası uzun soluklu otobüs taşımacılığı. Biz bunların boynuzlu olanını da gördük. Kaldırıldı ne yazık ki. Onlar, bizim için “ İzmir’in tramvaylarıydı.

İzmir düzayak bir şehir. Tam da tramvay için ideal. Şimdiye kadar yapılmadığı da bir hata. Gelin görün ki, şimdiki tramvayları yeni nesil, metro otobüsleri gibi görüyor. İşletmeye açılacak olanlar da bu tip araçlar. Bizler vatmanlısına alışmıştık. En makbulü da bu olsa gerek. Yavaş, mavaş amma, istenilen yere, emniyetli olarak nasılsa varabiliyor.

Tramvay, tam da İzmir’e göre bir olay. Yıllardır yapılmadığı da bir hataydı zaten. Bundan sonra, o klasik tramvay sesini duyacağız. Sahanlıklarından insanlar taşacak allı, morlu ve fıstıki.. Tam da İzmir işi sıcak, sarıp sarmalayan, çığlık çığlığa bir yaşam sevincine karışacak. Tramvaylar “dan dan edecek.” Ama her seferinde, İstanbullardaki o tramvaylar da hatırlanacak. Vatman yine uyaracak: “ Asılma oğlum, depoya gider!” diye. Beleşçinin çanına böylelikle ot tıkanacak.

İzmir’in simgelerinden faytonların da çanına ot tıkanacak amma, onunla nostalji gezisine çıkanlar, hala çoğunlukta. Bir de Atatürk sevgisini faytonuna taşıyan İzmir faytoncunun özel müşterileri var. Belki de hiç eksilmeyecek. Faytonuna, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk sembollerini boydan boya işleyen faytoncudan bahsediyoruz.

Kent içi toplu ulaşımı getirecek 80 kilometrelik Aliağa-Raylı Sistemi’nin ardından Üçyol – Üçkuyular metrosunu da devreye alacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirmeye hazırlandığı tramvay projeleri ile İzmir’in toplu ulaşımına yeni bir soluk getirecek.

Üçkuyular Metro İstasyonu’ndan başlayarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın kara tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ne kadar uzanan hat, Montrö Meydanı ve Şair Eşref Bulvarı’ndan geçerek TMO siloları önüne ve oradan da Şehitler Caddesi’ni takiben Halkapınar Metro İstasyonu’na ulaşacak.

Fahrettin Altay-Halkapınar ve 10 kilometrelik Karşıyaka Alaybey-Mavişehir ile 5.5 kilometrelik Buca Şirinyer-Tınaztepe Kampus tramvay hatlarının projeleri ise hızla devam ediyor.

Dan dan sesleri Üçerli harf gurupları. Ne kadar da nostaljiye çağrışım yapıyor. Artık, İzmir’in de bir tramvayı olacak. Geç olsa bile.

K. Yaka Mavişehir arası 6 Km. Sahili müsait. Hiç olmazsa bu semte, İstanbul' daki tramvaylar konsa, daha manalı olur..Halk zaten bu yolu, mesire yeri gibi yürüyerek katediyor. Tramvayın yavaşlığı burada da kullanılabilir. Burada halk, manzara seyretmek için tramvaya biner ancak.

Dan dan dan / Çekilin yoldan / Bir o yandan / Bir bu yandan / Geliyor vatman. İşte İzmir, böylesi bir tramvayı özlüyor. Gerisi faso fiso ve de üfürükten!

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..