Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
Sigorta
 

DASK için...

Yurdumuzun tamamına yakın bölümü deprem riski altında bulunmaktadır. 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve çok büyük can ve mal kaybına neden olan Kocaeli depreminden sonra kamu otoritesince deprem zararının en aza indirilmesi amacıyla bir çok tedbir alınmıştır. Bu tedbirlerin en önemlilerinden birisi de Zorunlu Deprem sigortasına ilişkin düzenlemedir. Zorunlu hale getirilmiş olan bu sigortayı sunmak üzere kamu tüzel kişiliğine haiz Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştur.

Peki DASK kendisini tanıtımda başarılı mıdır? Zorunlu Deprem Sigortasını yaygınlaştırmada başarı oranı nedir? Oysa yurdumuzun çeşitli kesimleri aralıklarla sallanmaktadır. Depremler sonrası gelen haberler medyada geniş yer almakta, sonrasında günler süren yorumlar yapılmaktadır. Bu durumda bile DASK kendini göstermekte zayıf kalmakta, Zorunlu Deprem Sigortasını bir türlü zorunlu hale getirme başarısını elde edememektedir.

Zorunlu Deprem Sigortası, halkımızın karşısına genelde meskenlerin el değiştirmesi sırasında, tapu dairelerince, Bankalardan konut kredisi talebinde, sular idaresince konutun su aboneliği sırasında talep edilmektedir. Bu kurumların dışında zorlayıcılık yoktur. O halde Zorunlu Deprem Sigortasını talep edebilecek kurum sayısını arttırmakta yarar vardır.

Oysa konuya duyarlı olan vatandaşlarımız, konutlarını sigortalatarak olası depremlerin getireceği kayıpları poliçeleri ile karşılıyabileceklerdir. Zorunlu Deprem Sigortası,meskenlerde depremin neden olacağı maddi zararların tazmin edilmesini sağlamaya yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemidir. Ödenebilir bir prim karşılığında konutlar depreme karşı sigorta güvencesi altına alınmaktadır. Afet sonrası devletin bütçe imkanları ile ilişkili olmaksızın ve maddi kayıpları derhal telafi eden ve etmiş olan somut bir güvence teminatıdır.

Konut sahibi olan vatandaşlarımızın genelde duyarsız kaldığı bu poliçenin tanıtımına bir an önce başlanmalı, zorunluluk hali en iyi şekilde anlatılmalıdır. Sonuçta büyük can ve mal kayıplarına yol açan depremlerle karşılaşabilecek bizlerin hatta devletin üzerinden önemli ölçüdeki maddi yük bu sigorta poliçesi ile karşılanabilecektir.

 
Toplam blog
: 2
: 474
Kayıt tarihi
: 07.11.06
 
 

1955 Gelibolu doğumlu, Mardin'liyim. Yüksek öğrenim ile başlayan, finans dünyasındaki çalışmalarımı,..