Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

03 Ağustos '06

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Dedelerimiz: Trabzonlu ve Munzurlu Süleymanlar

Dedelerimiz: Trabzonlu ve Munzurlu Süleymanlar
 

Bütün öyküler doğumla başlar.

Aylardan Nisan. Bahar geldi geliyor derken ayın 27si olmus kar yağıyordu. Hem de tipi. Dışarıda göz gözü görmüyordu. Halbuki Gulusan Nisan ayı sıcak olur, bebeğini dere kenarında bir ağacın dibinde doğurur diye umutluydu. Olmadı. Suları akmaya başlayınca koştu ahıra. Bebeğini havyanların yeni yaptığı sıcacık dışkılarının içine düşürdü. Sonra da, yine sıcacık dışkıyla sardı. Ahırın kapısından bakan on yaşındaki küçük Hatun'a, "giz git haber ver. Oğlan oldu." diye fısıldadı.

Trabzon'un yamaclarindan Karadeniz'e bakan koskte buyuk bir telas vardi. Beslemeler bir o yana bir bu yana kosuyor, bazilari da ellerinde sicak sular, bembeyaz bezler, buyuk kapili odanin kapisinda bekliyorlardi. Iceride Hafsa dogum sancilari cekiyordu. Onunda suyu bosaldi. Bebegini sicak suyla doldurulmus bakir legene yavasca aldilar. Ipeklere sarip, Hafsa Hatun'a gosterdiler:

"Oglan!... Gozun aydin hatunum. Oglan."

Her iki oglana da dedeleri isimleri verdi. Suleyman. Trabzonlu ve Munzurlu Suleymanlar onbirinci aylarinda yuruduler. Trabzonlu Suleyman ilk adimini koskte, Munzurlu Suleyman da agil evinde atti. Ikisi de oynamayi sevdi. Trabzonlu Suleyman'a okuma yazmayi, terbiyeyi Gulbahar Hatun; Munzurlu Suleyman'a ilk tebiyesini anasi Gulusan verdi. Trabzonlu Suleyman'a dedesi Karkizoglu Hizir Efendiyi ogretmen tuttu. Munzurlu Suleyman'a kurt, kus, daglar, ovalar yol gosterdi. Trabzonlu Suleyman 15 inde Vali oldu! Muzurlu Suleyman 15 inde coban. Trabzonlu Suleyman Sarki, Karahisar, Bolu, Kefe lere gitti. Munzurlu Suleyman daglarinda dolasti. Trabzonlu Suleymana 25 inde Hunkarim demeye basladilar. Muzurlu Suleyman'a, Sulo. Hem Trabzonlu, hem Munzurlu Suleymanlarin ogullari ve kizlari oldu.

Gun geldi, Trabzonlu Suleyman, Munzurlu Suleymanin soy sop sulalesi ile birlikte Munzur'dan Kocgiri'ye tasinmasini istedi. Munzurlu Suleyman "emir kilictan keskindir." deyip, ellisinde coluk cocuk, torun tosun, kap kacak, davar mali toplayip iki tepe arasi, memeleketlerine benzer sulak bir yere yerlestiler. Coluk cocuk, tam yedi hanelik bir duzen tutturdular. Adina da Danisik Koyu dediler.

Trabzonlu Suleyman da, Muzurlu Suleyman da 1566 yilinin Eylul ayinin yedisinde, dogduklari yerlerden cok uzaklarda, baska baska diyarlarda olduler.

Munzurlu Suleyman'in Danisik Koyu yerinde durur. Hala torunlari yasarlar. Trabzonlu Suleymanin torunlari nerededir, ne yaparlar bilinmez. Kosklerini yeni sahipleri isletir.

Munzurlu Suleyman'in torunu Danisikli Mubasir Huseyin'in oglu Mustafa Kemal internette bu oykuyu yazmistir. Okuyanlari olur. Dedelerini yad ederler.

Trabzonlu Suleyman icin Internette site coktur. Ama hicbiri Trabzonlu Suleyman'in torunu tarafindan acilmamistir. Veya bizler bilmeyiz.

Munzurlu Suleyman'in torunlari, Trabzonlu Suleyman'in torunlarinin son 70-80 yillik oykulerini merak ederler.

Nerelerdesiniz? Ne yaparsiniz? Nasilsiniz? Iyi misiniz?

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..