Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Değerler, Misyon-Vizyon üzerine sözler

Değerler

Organizasyonları güçlü kılan, sahip oldukları değerlerdir. Yüksek değerlere sahip organizasyonları güçsüz gibi gösteren ise yönetim yetersizlikleri olabilir ancak.

İnsanı insan, milleti millet yapan değerlerin hakim kılınmasında tek ümidimiz(!) Avrupa...

Bu ne insan, ne de millet onuruna yakışan bir beklentidir; aksine, onursuzluktur. Unutmamak gerekir ki, güçlüyseniz beklentileri siz belirlersiniz; değilseniz, işinize gelse de gelmese de onları başkaları biçimlendirir.

Ortak değerler sistemi oluşturamamış, buna bağlı olarak misyon ve vizyon geliştirememiş topluluklarda ortak şuurdan söz edilemez. Böylesi toplumlar lider de çıkartamazlar; aksine, küçük insanların güdümünde oradan oraya sürüklenen ve sürekli birbirleriyle didişen küçük cemaatler topluluğundan başka bir şey olamazlar.

Küresel Değerler

Âdil Olmak,
Dürüst Olmak,
Çalışkan Olmak,
Sürekli Öğrenmek,
Öğrendiğini Paylaşmak,
Sürekli Geliştirmek… olmalıdır.

Bu değerlerin küresel ölçekte tesisini, insanların ve toplumların sosyal sorumluluk bilinci belirleyecektir.

Amaç-Misyon-Vizyon

Ortak değerler sistemi oluşturamamış, buna bağlı olarak; misyon ve vizyon geliştirememiş organizasyonlarda ortak amaçtan, dolayısıyla gerçek başarıdan söz edilemez.

Sonuçlar hakkında memnuniyetsizlik varsa süreçleri, süreçlerden memnuniyetsizlik varsa sistemi, sistemden memnuniyetsizlik varsa misyon-vizyon ve değerleri gözden geçirmemiz gerekir.

Herkesin anlayacağı şekilde ifade edilmiş ve üzerinde uzlaşılmış Ulusal Misyon, Vizyon ve Değerler etrafında birleşmek ve bütünleşmek zorundayız. Aksi halde; dışardan körüklenen yok edici rekabetin sonucu ; sosyal, politik, kültürel ve ekonomik cemaatlere bölünmüş bir Türkiye… olgusu kaçınılmaz olacaktır (2001).

Ulusal Misyonumuz

Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini aşma hedefi doğrultusunda kültür ve uygarlığın en ileri aşamasına ulaşarak dünya standartlarında üreten, gelirini adil paylaşan, insan hak ve sorumluluklarını güvenceye alan, hukukun üstünlüğünü, katılımcı demokrasiyi, laikliği, din ve vicdan özgürlüğünü en üst düzeyde gerçekleştiren, küresel düzeyde etkili bir dünya devleti olmak. (Bkz. DPT. VIII. BYKP. Madde 161)

Ulusal Vizyonumuz

Bilgi toplumuna dönüşümü sağlayarak dünya hasılasından daha yüksek oranda pay almak, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek, bilim ve uygarlığa katkı ile bölgesel ve küresel düzeylerdeki kararlarda etkin söz sahibi olmak. (Bkz. DPT. VIII. BYKP. Madde 161)

Jeopolitik Misyonumuz

Anadolu üzerinde kurulan her bir devlet, jeopolitik misyonunu yerine getirdiği süre içinde varlığını sürdürebilmiş, aksi durumlarda silinip gitmiştir...

Çağın gerçeklerine uygun bütünleşik yapıları gerçekleştirerek Anadolu üzerinde kıtalararası sektörel ilişkiler ağını oluşturmak; Ortadoğu, Kafkasya ve Balkan halklarının barış, güvenlik ve mutluğuna katkılarda bulunmaktır.

.../...

Bekir Ali Demirel

Not: Sözler özgündür. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..