Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '11

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Değişim yönetimi

Değişim yönetimi son yıllarda karşımıza sürekli çıkan bir kavram. Öyle ki kurumlar artık kendilerini anlatırken değişime ne kadar açık olduklarından bahsederek daha fazla tercih edilmeye çalışıyorlar. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu kabul ederek kendilerini yeniliyor ve sundukları hizmet ya da ürünün kalitesini artırıyorlar. 

Tabii ki değişimi her sahiplenenin bunu gerçek anlamda yapabildiğini kabul etmek yanlış olur. Değiştiklerini iddia eden ancak gerçek anlamda bunu gerçekleştirmeyen organizasyonlar eninde sonunda başarısızlıklarını kabul ediyorlar. 

Bu noktada hedefin doğru belirlenmesi gerekiyor. Organizasyonun amacı hiçbir zaman değişim olmamalı. Asıl amaç gelişmek daha ileriye gitmek olmalı aslında. Değişim bu düşünce tarzı benimsendiğinde çok etkili bir araç olabiliyor. Değişim bir amaç olarak belirlendiğinde ise evet gerçekleşiyor ancak sonuçları kontrol edilemiyor. Değişimin sonuçlarını kontrol edebilme iradesine ise “Değişim Yönetimi” deniyor. 

Değişimi yönetimini adım adım doğru planlamak önemli bir nokta. Burada yapılması gereken ilk şey içe bakış. Nerede olduğunuzu bilmiyorsanız nereye gittiğinizin bir önemi kalmıyor. Demek ki ilk olarak durum tespiti yapmak gerekli. Ben (kurum veya kişi olarak) kimim, neredeyim, neleri başardım neleri başarıyorum, neleri başarabilirim, olumlu olumsuz yanlarım, fırsat ve tehditlerim neler? 

İkinci aşamada ise karşımıza nereye gitmek istiyorum sorusu çıkıyor. Hedefleri belirlemek, vizyonu doğru oluşturmak… İşte o zaman matematik bile bize doğru sonucu veriyor. Matematikte doğru “iki nokta arasındaki en kısa mesafe” olarak tanımlanıyor. Bir kurumun nerede olduğu ve nereye gitmek istediği belirlendiğinde bu iki nokta arasındaki mesafe doğru bir değişim yönetimi ile geçilebiliyor. 

Muhakkak ki değişim kolay kabul edilebilir bir şey değil. Bazen değişimi başlatanlar bile bu sürece tam olarak inanmıyor. Asıl mesele, değişime direnç gösterenler ile doğru iletişim kurabilmekte bitiyor. Çünkü doğru değişim yönetimi yapabilmek için sürecin herkes tarafından kabul edilebilmesi önemli bir unsur. 

Değişim yönetimi ile ilgili birçok makale, akademik araştırma bulmak mümkün. Bununla beraber hastaneye postaneye pastaneye aynı değişim sürecini uygulamaya çalışmak hiçbir zaman doğru sonuç vermeyecektir. Bir kişi veya kurumun uyguladığı değişim sürecini aynen modellemek doğru olmayacaktır. Çünkü her yapı birbirinden farklıdır ve özel bir düzenleme ister. O nedenle her değişim kendi yaratıcılarının elinde olgunlaşır. 

Değişim sürecinizi en iyi şekilde yürütebilmeniz dileğiyle. 

 

Muhabbetle. 

 

Bu yazı Mart 2011'de JCI Ankara’nın aylık bülteni olan Genç Lider’de yayınlanmıştır. 

 
Toplam blog
: 9
: 2318
Kayıt tarihi
: 20.02.11
 
 

Elazığ’da doğdu. İlkokulu Bandırma’da okuduktan sonra orta ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 1..