Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Değişim Zamanı

Değişim Zamanı
 

Dünyamızda yaşanan küresel krizin olumsuz etkileri ne yazık ki iş hayatına da yansıyor. Çoğu şirket ciddi anlamda ekonomik sorunlar yaşamakta. Bazı firmalar iflas etmemek için üretim kapasitesini azaltıp, çalışanlarını işten çıkartmak zorunda kalıyor. Sizin çalıştığınız kuruluşta krize yenik düşmüş ve hiç istemediğiniz halde işinizi kaybetmiş olabilirsiniz. İşsiz kaldığınızı kabullenmekte ne kadar zorlansanız da değişim zamanını yaşamak ve bu süreçten galip çıkmak zorundasınız…Peki ama nasıl ?

Uygulaması çok zor biliyorum fakat bu süreci yaşarken ne kadar pozitif, güçlü ve umut dolu olursanız, o kadar kolay aşacaksınız bu sorunu. Böyle bir durumda insan nasıl pozitif düşünebilir ki ? demeyin. İşsiz kalmak büyük bir sorun ancak hayatın sonu değil. Dünyada her gün yüzlerce kişi işten ayrılıyor ve aynı zamanda her gün yüzlerce kişi yeni bir işe başlıyor. İş hayatına başladığınız ilk güne kadar nasıl ayakta kala bildiyseniz yeni bir iş bulana kadar da yine ayakta durmayı başarabilirsiniz. O zamanki şartlarla şimdiki şartlarınız farklı olabilir fakat hiç kimse yeni bir iş bulmanızın imkansız olduğunu söyleyemez.

Öyleyse bu değişim zamanını zaferle sonlandırmak için ne yapmak gerekiyor?

Öncelikli olarak her durumda kendinizi pozitif düşünmeye şartlandırmalısınız..Yaşadığınız olaylar, size söylenenler, karşınıza çıkan insanlar ne kadar olumsuz olsa da, onlara asla yenilmeyin ve samanlıkta iğne arayan bir kişiymişsiniz gibi, her olumsuz şeyde bir olumlu yan arayın. Eminim ki her karanlığın içinde cılız olsa dâhi aydınlık bir ışık bulacaksınız. Yeter ki aramaktan vazgeçmeyin…

Eğer imkânınız varsa küçük bir tatile çıkın. Farklı bir ortamda biraz olsun sorununuzdan uzaklaşıp kafanızı dinlemek, işsiz kaldığınız gerçeğini değiştirmese de kendisi toplamanızı sağlayacaktır.

Elinize kağıt kalem alın ve ortasına bir çizgi çekerek kağıdı ikiye bölün. Bir tarafına - Kazandıklarım - diğer tarafına - Kaybettiklerim - diye başlık atın. Kazandıklarım bölümüne; çıkartıldığınız işin size neler kattığını, tecrübelerinizi, öğrendiklerinizi kısaca kazançlarınızı sıralayın. Kaybettiklerim bölümüne ise işsiz kalmanın size neler kaybettirdiğini ve yaşadığınız olumsuzlukları yazın. Bu listeleme işini bitirdiğinizde Kazandıklarım bölümündeki maddelerin ne kadar çok olduğunu görünce kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ayrıca bu liste sayesinde kendiniz hakkında bir analiz yapmış olduğunuz için, Kazandıklarım bölümüne yazdıklarınız iş görüşmesine gittiğinizde size rehberlik edecektir. Bu sayede iş verene bilgi ve becerilerinizi daha iyi anlatacaksınız ve işe kabul edilmeniz daha kolay olacak.

Başka bir kağıda çalışmak istediğiniz işte olması gereken özellikleri sıralayın. Hangi pozisyonda görev almak istediğinizi, talep ettiğiniz ücreti, çalışma şartlarınızı, günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi vb. yazın. Bu sayede iş ararken daha bilinçli olacaksınız. Ayrıca size uygun olmayan işler için boşa zaman harcamamış da olursunuz.

Bundan sonraki adımsa, sizin için uygun olan bütün iş ilanlarına başvuru yapmak ve mülakatta yetkiliyi çalışmak istediğiniz iş için biçilmiş kaftan olduğunuza ikna etmek olacak. İlk zamanlar yaptığınız iş başvurularından hemen cevap gelmeyebilir ya da olumsuz yanıt alabilirsiniz. Ama pes etmek yok. Karalar bağlayıp umudunuzu kaybetmekte yok. Ne kadar inançlı, azimli olursanız ve pozitif düşünürseniz sonuç o kadar iyi olur sizin için ...

Unutmayın ki, işsiz kalmak hayatın sonu olmadığı gibi iş bulmanızda asla imkânsız değil! Bir gün mutlaka çabalarınızın karşılığını alacak ve değişim zamanından zafer kazanmış olarak çıkacaksınız.

Hayatınızdan pırıltılar hiç eksik olmasın….

PINAR

 
Toplam blog
: 15
: 949
Kayıt tarihi
: 27.01.09
 
 

İşletme fakültesi mezunuyum. Bir ihracat şirketinde uzun süre muhasebeci ve çevirmen olarak görev ya..