Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '11

 
Kategori
Deneme
 

Demagoji, manipülasyon, spekülasyon

Bunlar da nedir? demeyin. Sözlük anlamlarını birazdan açıklayacağım ama esas soru, neden bu konuyu gündeme getiriyorum? 

 

Öncelikle anlamlarından başlayalım: 

Demagoji: Halk avcılığı, laf cambazlığı (Kaynak: TDK, Türk Dil Kurumu) 

Manipülasyon: Yönlendirme, seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla bilgileri değiştirme (Kaynak: TDK) 

Spekülasyon: Kurgu, saptırma (Kaynak: TDK) 

 

Kim ki zora geliyor, sorularla sıkışıyor, hemen bu yollardan birine başvuruyor. Deneyin, denemesi bedava, sadece sonuçlarına hazırlıklı olun. 

 

TV’de ne kadar çok açık oturum, tartışma programı varsa, özellikle konuklar yeterli dikkatle seçilmediyse, siz de hemen fark edeceksiniz ki tartışma bir sonuca varmaktan çok, kendi fikirlerine sıkı sıkıya yapışan insanlar arasında yakan top oynar gibi gidip geliyor. 

 

Bunların ne zararı var? mı diyorsunuz. 

· Öncelikle siz, tartışma ortamından ne beklersiniz? Sahip olduğunuz fikirlerin, daha da genişleyerek ve ilerleyerek, daha bütüncül çözümlere ulaştırmasını mı, ilham almak ve kapılar açmasını mı yoksa fikirlerinize mesnetsiz örnekler bulmak için mi, kafanızı karıştırmak için mi, taraflara kinlenmek için mi, taraf olmak için mi? 

 

· İkinci olarak, bu yöntemlere kim başvurur? Size göre, özgüvene, bilgi ve tecrübeye sahip olarak bütünün ve geleceğin arayışında olanlar mı yoksa bilerek veya bilmeyerek hata yapıp, bunları saklamak isteyenler mi, çıkarcı, bencil dolayısıyla cahil kişiler mi? Cahil derken zannetmeyin ki okumamış! Okumuş ama insanlıktan nasibini alamamış olanlar kastedilir, aynen Ziya Paşa’nın dediği gibi “eşeğe altın semer de vursan, eşek yine eşektir.”. Siz bu kişileri mi dinlemek istiyorsunuz? 

 

Daha kötüsü nedir, biliyor musunuz? Bu küçük oyunlara, devlet erkanının da girmesi… Üst düzey yetkililerimiz, hem kendi halkının, seçmeninin önünde, hem de uluslar arası arenada bu yöntemlere başvurduklarında, gülünç duruma düşüyorlar, fark etmiyorlar mı? Üstelik onlarla bu yöntemle ilişki kurulmadığında zannediyorlar ki oyunda galip gelinmiştir. Bu kadar da cehalet yüksek! 

 

Ne mi yapalım? Öncelikle siz bu küçük oyunları öğrenin ama uygulamayın. Yapanlarla muhatap olmayın, onları seçmeyin ve daha da önemlisi çevrenizde yapanları tecrit edin. 

 

Hiçbir halk bu yöntemleri kullanan kişilerce yönetilmeye layık değildir. Halkı, vahşi kalabalıklardan insani seviyelere çıkaracak, yatay planda göbeğini büyütecek hedefleri olan değil, dikeyleştirecek kişilere, bakış açılarımızı büyütecek, bizlere ilham kaynağı olacak yöneticilerimize yeşil ışık yakalım. 

 

Neden bu konuyu gündeme getirdim, açıklayabildim mi? 

 

Bu yazı, Bursa Hakimiyet Gazetesi İnsan Kaynakları için hazırlanmıştır. 

 
Toplam blog
: 68
: 2603
Kayıt tarihi
: 27.05.11
 
 

Çoklu paydaş ortamında çalışma yeteneği, özellikle inovasyon ve kümelenmeyi teşvik etmek için kamu k..