Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '07

 
Kategori
Felsefe
 

Demoklesin kılıcı

Demoklesin kılıcı
 

Felsefeyi severim. Arada sırada insanın dinlenmesi, hayatı daha bir farklı anlaması için gereklidir felsefe. Özellikle yunan mitolojisi ilgimi çekmiştir hep. Adı üstünde mitoloji, yani masal, efsane, hikaye de diyebilirsiniz. Ama herşeyde bir gerçeklik payı vardır. Belkide dönemin Yunanistan’ında ünlü fesefeciler gerçek yaşanmış bir takım olayları, bu tür hikayelerle anlatmış olabilirler. Yunan mitolojisi her zaman benim için tartışmalarda sığınacak bir ortam olmuştur. Çok sıkıştığınızda yunan mitolojisinden bir örnek ile ortama bir renk katabilirsiniz.

Sizlere hepimizin bildiği, ama bir türlü kaynağını söyleyemediğimiz konulardan bahsetmeye çalışacağım. İlk olarak özellikle siyasette sürekli konuşulan bir mitolojik deyim ile açılış yapalım. Hani bazan sıkıştığınızda “Demoklesin kılıcı gibi başımda durma” deriz bilmeden. Bu sözün kaynağına bir bakalım.

Demokles, M.Ö. 4. yüzyılda Sirakuza'da hükümdar olan Dionysos'un sarayında yaşamış ve dünyaca ünlü Demokles'in Kılıcı deyiminin zamanımıza kadar gelmesine sebep olmuş kişidir.

Efsaneye göre Demokles Kral Dionysos'un yakın dostu olduğu için, daima kralla sohbet ederdi. Konuşmalarında çoğu defa krala krallığın bahşettiği mutluluktan bahseder dururdu. Bu durumdan usanan kral, birgün Demokles'e dönerek; Bu mutluluğu senin de tatmanı arzu ediyorum! demişti. Büyük bir ziyafet hazırlatarak tacını ve tahtını bu krallık düşkünü Demokles'e bırakmıştı. Demokles de sevinçle krallık elbiselerini ve tacını giyinip tahta oturmuştu. Ziyafetin ortalarına doğru tam başının üstünde bir şeyin sallanmakta olduğunu gören Demokles, dikkatle bakınca bunun tek bir at kılına bağlı keskin bir kılıç olduğunu görmüştü. Demokles bunun ne manaya geldiğini düşünüp, Kral Dionysous'un böyle yapmakla, kendisine krallığın pek de öyle iç açıcı bir mevki olmayıp, aksine insanın canını daima tehlikelere sokabilecek bir iş olduğunu idrak ettirmek istediğini anlamıştı.

Bu eski Yunan efsanesinden kaynaklanan Demokles'in kılıcı gibi deyimi, günümüzde de büyük görev ve mesuliyetlerin aynı zamanda büyük tehlike ve sıkıntıları da beraberinde getireceği imajını dile getirmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca Kral Dionysos'un krallığı süresince büyük tehlikeler ve korkular yaşadığını da ifade etmektedir. Demokles'in kılıcı deyimine çoğu edebi eserlerde, makalelerde rastlanır.
Kaynak Wikipedia

Herkese sevgilerle,

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..