Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dengesizliğin dengesi bozulursa...

Dengesizliğin dengesi bozulursa...
 

Kendimi bildim bileli, bu ülkede birçok vatandaş bir hiç uğrana ölür ve yine kendimi bildim bileli Afrika’da açlık, yetersiz beslenme yüzünden yüzlerce çocuk ölür. Bu 2011 Ağustosunda da değişen bir şey yok. Yine birçok kez duyduğumuz “Bıçak kemiğe dayandı” cümlesini duyuyoruz. Binlerce askerimiz, doğuda yaşanan bir türlü bitmeyen teröre kurban gidiyor. Bir sinüs dalgası gibi tam azaldı, bitti derken tekrar tırmanıp zirve yapıyor. Ve birçok bilirkişi nedenleri çözümleri tartışıyor. Ama gözyaşları dinmiyor, önemli olan da bu. Sanırım daha uzun yıllar devam edecek. Son yılların en güçlü hükümeti çaresizliğin verdiği huzursuzluğu ve kızgınlığı yenip ne yapacak ileri ki günlerde göreceğiz.

Doğudaki Kürt varlığının terörle ifade edilmesi yüz, yüz elli senelik bir miras. Bunun çaresi bölgedeki komşularımızla iyi geçinmekte yatıyor. Suriye ile ilişkilerimizdeki gerginlik bu anlamda hiç iyi olmuyor. Hükümetin o yöredeki şehirlerimize ekonomik atılım yapması, işsizliğin azaltılması diğer çözümler. Tekrar altını çizmek isterim, bu iş göründüğü kadar kolay değil.

Afrika’da Somali’de yaşanan insanlık dramı çok üzücü. Başta belirttiğim gibi bu tablo Afrika kıtasının çeşitli bölgelerinde zaman zaman yaşanıyor. Başbakanımızın öncülüğünde bölgeye gidilmesi anlamlı. Keşke bütün bunlar yaşanmasa, o zavallı çocuklar sağlıklı yaşasa. Ne yazık ki Afrika’nın bu çilesi yeni değil, son da olmayacak. Dünyamızın bir tarafında obezite şikayeti yaşanırken, bir tarafta açlığın yaşanması belki bir yıl içinde yaşadığımız mevsimler gibi.

Dünya üzerindeki ekonomik dengesizliğin dengesi bozulduğunda tekrar düzene girmesi yıllar alabiliyor. Savaşlar, kavgalar, bunalımlar insanlığa ders veriyor. Birçok yazar, düşünür son yarım yüzyılın hakimi kapitalist sistemini tartışıyor. Belki bu ve bunun gibi birçok sorun, kapitalist sistemin gerilemesiyle çözülecek. Dünyamızın yeni düzene, dengeye ihtiyacı var. Bunun arayışı ne yazık ki birçok cana mal olacak.

Bu sürece bizim ömrümüz ne kadar şahit olur, buna cevap vermek bugün için çok zor.

 

 

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..