Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Deniz, havuz, yaz, sağlığınız

Deniz, havuz, yaz, sağlığınız
 

Yaz geldi ve artık kendimizi serin sulara bırakmanın da zamanı! Ne demiş atalarımız; "Deniz bulursan denize, havuz bulursan havuza atla!" Ya da bunu atalarımız söylememiş, biz uydurmuş olabiliriz. Çünkü artık havalar geçmişe oranla gitgide iyice ısınıyor ve sıcak dayanılmaz bir hal alıyor.

Biraz eğlence biraz serinlik için bulabildiğimiz su birikintilerine kendimizi bırakmamız doğru mu? Bıraksak başımıza ne gelir? Başımıza bir şer gelmemesi için nelere dikkat etmeliyiz?

Önceklikle havuzdan bahsedelim. Kapalı su sistemi şeklinde çalışan havuzlar ister istemez bir çok mikrobu da bünyesinde barındırıyor. Flitreleme ve klorlama gibi bir takım dezenfeksiyon işlemleri dahi uygulansa, sürekli insan ve hava teması nedeniyle istenmeyen ve hemen öldürülemeyen mikroplar buralarda barındırılıyor!
Uygun bir yüzme havuzunun özelliklerini buradan buradan öğrenebilirsiniz. http://saglikicin.blogspot.com/2007/06/uygun-bir-havuzda-olmas-gereken.html

Havuzlarda karşılaşabileceğimiz rahatsızlıklar iki nedenden kaynaklanırlar.
1. Klorlama ve diğer dezenfektan maddelerin yarattığı sorunlar:
Allerji, astım: Klor veya kimyasal ajanlara karşı vücudun verdiği tepki sonucu ortaya çıkar. Genelde çocuklarda havuza girdikten sonra gözde yanma ve kızarma şikayeti olur. Eğer solunum sıkıntısı yaratıyorsa bu astım nedeni olabilir. Astım atağı için acil bir doktora görünmelisiniz. Gözünüz içinse ilk yapmanız gereken temiz bol su ile yıkamanız fayda sağlayacaktır.
2. Barındırdığı mikroplardan kaynaklanan çeşitli enfeksiyonlar (İshal, göz enfeksiyonları, kulak ağrısı.. vs.)
İshal: Havuz ve denizlerde en sık karşılaşılan sağlık problemidir. Koli basili kaynaklı olabileceği gibi, amipli dizanteri, shigella, salmonella da neden olabilir. Öncelikle birdoktora müracaat etmeniz, bol su tüketmeniz, ishaliniz geçene kadar havuz veya denize girmememniz uygun olacaktır.
Konjuktivit: Gözün enfeksiyonu, herhangi bir organizmanın göz yapısını tutması nedeniyle oluşur. Doktorunuzun önereceği antibiyotik damlayı kullanmanız uygun olur.
Deri yangısı: Derinin enfekte olması sonucu kızarıklık, kaşıntı, organı kaplıyacak derecede yayılabilen lezyonlara neden olabilir.
Mantar: Yine deri ile ilgili yaygın bir rahatsızlıktır. Bir an önce tedavi edilmeli ve tedavi 3 ay kadar sürdürülmelidir. Vucudun o bölgesini kuru tutmak gerekir. Mayo ile ıslak ıslak gezmek yerine havuz veya denizden çıktıktan sonra duş aldıktan sonra kurulanıp, yeni bir mayo giymek sizi bu bela hastalıktan koruyacaktır. (Vajinal mantar için sıkıntı sudan kaynaklanmaz. Sudaki dezenfektanlar, sudaki mikropları etkilediği gibi, vucudu ve vajinadaki mikropları da etkiler. Buranın mikrop dengesini bozduğu için, burada fırsat kollayıp saldırmaya hazır mevcut mantaralara bir şans yaratır ki bu da rahatsızlığın kendisini göstermesine vesile olur.)
Kulak ağrısı: Dış kulak yolundan kaynak alır, duymayı dahi engeleyecek derecelere ulaşabilir. En iyisi bir an önce tedaviye başlamak ve tedavi boyunca sudan uzak durmaktır.

Denizlerimiz içinse, su ile temas sonrası geçebilecek tüm hastalıklar (Mide-bağırsak sistemi, cilt, kulak, solunum sitemi, göz, santral sinir sistemi ve yara enfeksiyonları gibi çok sayıda hastalık) bulaşabilmektedir.
Havuzda anlatılanlara ek olarak burada şunu belirtmeliyim ki: Kimi mikroplar o kadar munzurdur ki, beyin kanallarına kadar biryol bulup ulaşabilir ve burada iltihaplanmalara neden olarak ciddi sonuçlar doğuracak rahatsızlıklara yol açarlar.

Peki ne yapmalıyım?
Hastalıklardan korunmak için alınması gereken tedbirler;
- İshalseniz, herhangi bulaşıcı bir enfeksiyonunuz varsa havuzu kullanmayınız. Açık ya da kanayabilecek yaranız varsa da suya girmeyiniz.
- Yüzme öncesi iyi bir duş alın, her tuvalete gitme sonrası genel hijyen kurallarına dikkat edin.
- Yüzerken su yutmamaya dikkat edin.
- Çocuğunuzun bezini havuzda değiştirmeyin, daha uygun bir ortam bulun. Çocuğunuz büyük ise sık sık tuvalete gitmesini sağlayın.

Havuz için;
1. Havuz suyu berrak ve temiz olmalıdır, tabanı net görülmelidir.
2. Suyun klor kokusunu hissediyor olmalısınız.
3. Havuz pompa ve filtreleri seslerini duyuyor olmalısınız.
4. Klor ve ph düzeyleri hakkında bilgi isteyiniz. (Günde en az 2 defa kontrol ediliyor olmalı zaten)
5. Havuz etrafında kişisel hijyen önlemlerinin uygulanması konusunda uyarı levhaları olmalıdır.

Denize girmeden önce
1. Aşırı yağmur yağdıysa denize girmeyin.
2. Deniz üzerinde çöp, atıklar, yağ tabakası varsa girmeyin
3. Atık ve kanalizasyon karıştığına dairen ufak şüpheniz varsa dahi girmeyin.

Mantar enfeksiyonu ihtimalini azaltmak için bazı tedbirler alınabilir:
Islaklık mantar için zemin hazırlar.
1. Islak mayoyla oturmayın.
2. Zor kuruyan mayoları tercih etmeyin.
3. Genital bölgenin temizliğine dikkat edin.
4. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.
5. Pamuklu çamaşır tercih edin. Sentetik iç çamaşırları hava sirkülasyonu engeller
ve nemi emmemezler.
6. İrritan maddelerden uzak durun. Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanlarıdır.
7. Adet kanaması sırasında vajinal tampon kullanılarak havuza ya da denize girilmesinde bir sakınca yoktur.
Yanlız tampon kullanımı ile ilgili kurallara uyulması ve tamponun her seferinde değiştirilmesi gereklidir.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..