Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Deniz kenarında uzun süre güneşlenmenin vücutta eroin etkisi yaptığını biliyor musunuz?

Deniz kenarında uzun süre güneşlenmenin vücutta eroin etkisi yaptığını biliyor musunuz?
 

Malumunuz deniz mevsimi geldi çattı…

Denize girmek için deniz kenarına gelenleri birçoğu, bazen hiç denize girmeden güneşin bağrına(!)yatıp, güneşleniyor. Peki, bu güneşlenmenin eroin etkisi yaptığını biliyorlar mı?

Ne gezer…

Benim gibi sabah denize girip, oradan çıktığında duşunu alıp evine gidenler için henüz bir sorun gözükmüyor. Birde öğle sıcağında mayosu ile denize girenlerin, denizden çıktıktan sonra şemsiye altına girmeden çakılların veya kumsalların üzerine sere serpe göğüslerini veya sırtlarını güneşe verip uyumaları, kısa sürede bağımlılığa dönüşüp, uyuşturucu etkisi görülmeye başlıyormuş.

Bunu ben söylemiyorum. Bunu Harvard Üniversitesi''nden bilim adamları söylüyor.

Harvard Üniversitesi''nden bilim adamları güneş ışınlarının vücutta endorfin hormonu salgılanmasına neden olduğunu, bunun da hem ağrıları azalttığı hem de daha iyi hissettirdiğini belirtiyorlar.

Eğer ne kadar zararlı olduğunu bildiğiniz halde saatlerinizi güneşlenerek, denize girmeden ve hareket etmeden geçiriyorsanız dikkat! Araştırmalara göre; güneşlenmek bağımlılık yaratıyor ve beyni eroin kullanımına benzer bir şekilde etkisi altına alıyormuş.

Düzenli olarak güneş ışığına maruz kalan fareler üzerinde yapılan araştırmalar, güneşin bağımlılık belirtileri yarattığını ortaya koymuş. 

Bilim adamlarına göre; bu da neden güneşin zararlı ışınlarının kansere yol açtığını bilmemize rağmen güneşlenmekten vazgeçemediğimizi gösteriyormuş. 

ABD''li araştırmacılar bilinen en güçlü karsionjenlerden biri olan UV ışınlarına genetik olarak bağımlı olmamızın son derece şaşırtıcı olduğunu söylüyor. 

Çalışmada Harvard Tıp Fakültesi''nden bir ekip farelere 6 hafta boyunca günlük olarak UV ışını vermiş. Bu her gün Florida''da 20-30 dakika güneşlenmeye eşdeğermiş. 

Bir hafta içinde hayvanların endorfin seviyeleri yükselmiş ve acıya daha az duyarlı hale gelmişler. Profesör David Fisher, bunu eroin etkisine benzetmiş. 

Eğer sizde benim gibi deniz sever birisiyseniz, sakın öğle sıcağında güneşlenmeyin ve durduk yerde uyuşturucu bağımlısı olmayın.

Sonra mı?

Haydi denize…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..