Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Deprem Van'ı vurdu

Deprem Van'ı vurdu
 

SÖZE GEREK VAR MI?


Bu ülke hep acı yaşamak zorunda mı?

Bir yandan terör, öbür yandan doğal afet…

Acı üstüne acı yaşıyoruz.

Doğal afet için yapılacak fazla bir şey yok diyenleriniz olabilir, ancak yapılacak çok şeyler olduğunu Japonya’dan biliyoruz.

Japonya’da yaşanan 9 şiddetindeki deprem, insanları öldürmedi! Oluşan tsunami’ye karşı alınan önlemlerin yetersizliği insanları öldürdü.

Japonya’nın veya dünyanın başka bölgelerinde yaşanan depremlerle, ülkemizde olan depremleri her ne kadar karşılaştırmak mümkün olmasa da, sonuçta bir deprem…

Ülkemizde olan depremler genellikle yüzeysel düzeyde oluyor. Bu nedenle şiddeti daha fazla oluyor.

İşte Van’da olan deprem!..

Van ve çevresini etkileyen 23.10.2011 günü saat 13.41 de meydana gelen depremin derinliği 5km. şiddeti 9-10, büyüklüğü Amerika’ya göre 7.3, bize göre 6.6 (sonrada düzeltilip 7.2 ye çekildi.) Depremin etkisine gelince,  Hiroşima’ya atılan Atom Bombasının tam 40 katı büyüklüğünde, yani çok şiddetli bir deprem ve yıkıcı gücü çok fazla.

Bölgenin yapılaşma ağına bakıldığında, depremin gücü olduğundan daha fazla görünüyor. Erciş’in yerle bir olması, bunu açıkça gösteriyor.

Bir de deprem ülkemizi ve Vanlıları Pazar Rehavetinde yakaladı. Depremin gündüz olması, can kaybını azaltsa bile insanların tatil rehavetinde olması, ayrıca devletinde tatil rehavetinde olması, depremin etkisini arttırdı!

Gündüz saat 13.41 de olan ve 29 saniye süren depremle ilgili kurtarma çalışmaları, maalesef sadece hayatta kalan vatandaşlarla günün akşam saatlerine kadar sürdü. O zamana kadar, ne kurtarma ekipleri bölgeye gelebildi, ne de yardım kolileri ve çadırlar…

Televizyonların canlı yayınına bağlanan bölge halkı hep gelmeyen kurtarma ekipleri ve yardımlardan bahsetti. Sanki bu ülkede uçak ve helikopter denilen bir ulaşım aracı yokmuş gibi…

Bölge halkı, karanlıklar içinde, enkaz altından bir can kurtarmak için gece boyu çabaladı durdu. Bölgeye bir tek jeneratör olsun gelmedi. Ha bu gün her türlü alet edevat gelir. Çünkü mesai başladı. Gün tatil günü değil!

Ölü ve yaralı sayısı her geçen dakika artıyor. Bu da acıları katlıyor.

Deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere tanrıdan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..