Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '19

 
Kategori
Sosyoloji
 

Deprem ve Ekonomi Önemli

İlginçtir, 99 depreminin ardından 2001 ekonomik krizi yaşadı ülke. Benzer veya benzere yakın  dün AFAD'a  göre 5,8 Kandilli'ye göre 6,0 şiddetindeki deprem ile İstanbul 20 yıl aradan sonra sarsıldı, neyse ki can kaybı yaşanmadı fakat ülke olarak ekonomik sarsıntı yaşamaktayız son iki yıldır.

Aslında ekonomik kriz demek daha doğru olur, zira iki yıl içinde kısa aralıklarla dolar kurunun yedi liranın üzerine doğru yükselerek tekrar aşağıya doğru inmesinden kriz olduğunu anlayabiliyoruz.

Ekonomik krizin kronik hale gelmesi sonucunda toplumda bağımlılık etkisi oluşturduğundan bir türlü kimse 'ekonomik kriz' tanımlaması yapamamaktadır. Oysa piyasalar amiyane tabirle can çekişiyor.

Her deprem sonrasında ve her ekonomik kriz sonrasında her iki konuda 'ders almalıyız' diyoruz..

Evet, dün İstanbul'u sarsan deprem (madem İstanbul demek ülke demek) oluyor ki doğru bir tanımlamadır zira ülke ekonomisinin yüzde 60'ını barındırmaktadır İstanbul.

O halde "İstanbul" diyerek tüm siyasiler elbirliği yaparak beklenen 7 üzerindeki şiddetli depremde oluşacak olan can ve mal kayıplarının en aza indirmek için parti çıkarları gözetmeksizin ortak çözüm aranmalıdır.

Dikkatinizi çekmek isterim, Kocaeli depremi ile Silivri'de dün yaşanmış olan deprem farklı noktalarda meydana gelmiştir. Olası 7 üzerindeki deprem üssünün gene Silivri'de gerçekleşeceğini düşündüğümüzde İstanbul'daki can ve mal kaybının 99 depremine göre çok daha yüksek oranda etkilenecektir.

Dünkü İstanbul depremi siyasilere sadece deprem bağlamında uyarı değil, aynı zamanda kırk yıldır ülkenin kangreni haline gelmiş olan 'Terör' meselesi için de uyarı olmalıdır.

Hatta uyarı değil terörün kesin çözümü için mutlaka siyasiler bir araya gelmeleri için kendilerini sorumlu tutmalıdır.

Lamı cimi yok artık. Tüm siyasi partiler AKP-CHP-özellikle de HDP-MHP-İYİ Parti hatta meclis dışında bulunan diğer parti liderleri bir araya gelerek konuşarak uzlaşarak terör meselesini kökten çözmelidirler ne pahasına olursa!

Bazıları HDP'ye karşı çıkacaklardır ama madem HDP ülkenin üçüncü partisi konumundadır herkesin saygı göstermesi gerekmektedir ve de terörün kesin çözümü için mutlaka bu konsesusun içinde olmalıdır.

Ey siyasiler, dünkü İstanbul deprem uyarısiyle eğer uyarılmadıysanız hiç bir zaman uyarılamayacağınıza kanaat getireceğim.

Şapkalarınızı önünüze koyunuz yoksa bu Türk halkı hepinize en yakın genel seçimlerde dersinizi verecektir 23 haziran'da olduğu gibi..

Göreyim sizleri hadi kollarınızı sıvayınız..

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..