Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

14 Kasım '17

 
Kategori
Anılar
 

Dereboğazı Yoluna Emeği Geçenler

Dereboğazı Yoluna Emeği Geçenler
 

Dere Boğazı Yolu Azmin Zaferi


3.) Bölüm
 
VE EBEDİYETE GÖÇENLER
Isparta Dereboğazı- Antalya yolunun yapımına emeği geçenlerle, toprağına alın teri dökenler "Dereboğazı Mücahitleri" olarak eminim  Isparta tarihinde "Şeref Tablosu" olarak yerlerini alacaklardır. Bu azimli insanların isimlerini, geleceğin Ispartalılarına örnek teşkil etmesi amacıyla bir Ispartalı gazeteci olarak gururla açıklıyorum.
 
İşte Bence Şeref Tablosundan Yansıyanlar:
1-Hacı Mustafa Kazak. )Yolun keşfini yapan, dolayısıyla tünellere adı verilen- Sav kasabası eski belediye başkanlarından)
2-Kadir Gülsoy. "Çarıkçı Kadir" diye de bilinirdi. Zira kendisi eskiden çarık dikermiş, sonraları ayakkabı yapımcısıydı.
3-Hacı Mehmet Beyhan. "Hisar Mahallesi eski muhtarlarından. Ve Dereboğazı Derneği Başkanı."
4-Ali Şahap Gürelli. "Hakim, öğretmen."
5-Memiş Özalp. "Yorgancı Memiş" diye bilinirdi. Yorgancı esnafıydı.
6- İbrahim Alaybeyoğlu. "Ankara"da avukat."
7- Hasan Ali Şirin. "Halıcı esnafıydı."
8- Hacı Necati Çelik. "Emekli sağlık memuruydu ve halıcılık yapardı."
9- Ali İhsan Kömet. "Eski saraç esnaflarındandı."
10- Mehmet Özkan. "Ispartalıydı, ama İzmir"de tüccarlık yapardı."
11- Kadir Boylu.  "Halıcı esnafı ve benim de uzun yıllar çalıştığım Isparta Gazetesinin sahibiydi."
12- Hasan Meriç. "Bakkaldı, toptancı esnafıydı."
13- Adil Özkiraz. "Halıcı, halı ipliği satıcısı ve bakkaliye esnafıydı."
14- Abidin Gürler. "Muhasebeciydi."
15- Hüsnü Gürkaynak. "Esnaftı."
16- İhsan Üncü. "Emekli orman memuruydu."
17-İbrahim Bilgiç. "Aşağı Gökdere Köyü emekli imamıydı."
18- Ali Bazarcı. "Halıcı esnafıydı." 
19- İsmail Kazak. "Sav kasabası halkındandı ve dozer operatörüydü."
20- Mehmet Soydemir. "Kalaycı esnafıydı ve -Galaycı Kel Memed-diye bilinirdi."
Ayrıca İş adamı Şevket Demirel. "Maddi manevi katkıda bulunandı."
 
Bu vefakar, cefakar insanların azmiyle kısa yoldan Antalya"ya gitme rüyası gerçekleşmiş oldu. Isparta"nın ticaretine de büyük katkı sağlayan bu yolun açılmasında emeği geçenlerin pek çoğu dünya yolculuklarını tamamlayıp  ebediyete göçtüler. Allah onlardan razı olsun.
 
Asıl önemli nokta şudur ki: Bu yolun yapımını resmiyete alan ve çalışmaları hızlandıran kişi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal"dı. Her ne kadar 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümetin başında olduğu dönemlerde, hiç bir zaman geri çevirmeyip umutlarını kamçılayan olduysa da, Dereboğazı yolunu il yolu bazında proğrama aldırarak, 25 Nisan 1986 tarihinde düzenlenen törenle yolda resmi çalışmaları başlatan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal olmuştur. Daha sonrasında yani Demirel 9. Cumhurbaşkanı olarak devletin başına geçtiğinde Isparta valisi olarak atanmış olan Ertuğrul Dokuzoğlu"na verdiği talimatlarla yolun tamamlanmasını hızlandırmıştır. Doksanlarda döneminin en uzun aynı ilde makamda kalma rekorunu elinde bulunduran, vali Dokuzoğlu adeta dokuz doğrurcasına her fırsatta soluğu Dereboğazında alıyordu ve Ankara"ya düzenli olarak telefonla birifig veriyordu. 
 
Ah ne günlerdi. Yorucuydu, ama yıldırıcı değildi. İhtiyar delikanlılar bu işi başarmışlardı. Devletin kapısını yıllarca aşındırıp " Derdimize derman, Dereboğazı yoluna ferman" diye atıfta bulunarak tuttuklarını koparmışlardı. Kendileri için değildi değişim istekleri, amaçları kısa yoldan  Isparta"yı Akdeniz"e bağlamak ve Türk Milletine ticaretlerinde kolaylık ve gelip gitmelerinde rahatlık kazandırmaktı.
 
Hasılı şimdi çam ağaçları dolu dağlar ve baraj gölü manzaralı yollar üzerinde keyif alarak sık sık gidip gelebildiğim Isparta - Antalya yolunda, klimalı, konforlu otobüsler içinde baş dönmesi ve mide bulantısı yaşamıyorsam, bunu geçmişteki mücahitlere borçluyum. İyi ki böyle candan insanlarımızda varmış. Geleceğe, geçmişin güzelliklerinin örnek olması dileğiyle. 
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
Not: Yazıda bazı imla hataları olabilir, bunlar klavyemin farklı olduğundan kaynaklanmaktadır, hoşgörülmesi dileğiyle...
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..