Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '17

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Devrim'in Yıldönümü Bu Kez Sensiz. 19 Ekim, 58. Yıl

Devrim'in Yıldönümü Bu Kez Sensiz. 19 Ekim, 58. Yıl
 

Sevgili Ünal ağabeyciğim seni Melda ablanın yanına ışıkla, hüzünle uğurladık. Yalnızlığa alışamıyorum, demiştin.
Hatıralarımız, fotoğraflarımız, arşivin belgelerin kaldı. 
Bugün Devrim’de sensiz kaldık.

Hayat işte. Ölüme yürüyen yol. Ebedi gidiş. Yıldızlar kayboluyor giderek ,hüzün bulutu gibi çıkıyor aniden insanı insan yapan duygun, insani vicdanınla ölebilmek şu yokuşta, çıkmaya çalıştığın yol mu “hayat ve ölüm “. 
Ansızın gelen.

Devrim’in yıldönümü. Devam edecek,  Devrim.  Hep birlikte Devrim’e inanan bizler , geleceğe taşımak için bilinçli eller, hep birlikte gazetemizi devam ettireceğiz.

Mahir  bey  ve Aslı,  bizler  taşıyacağız kadroyu,  gazetemizi. Atalay destekleyecektir, bizi. Melda abla Atalay’ı dilinden düşürmezdi, hep anlatırdı heyecanlarını paylaşırdı, benimle.

Çünkü Devrim’in ilkeleri Muğla siyasal ve sosyal yaşamına iz düşürmüştür. Muğla’yı  kucaklar Devrim.

Elbette büyük katkısı vardı Ünal Türkeş’in . Her şeyden önce tarihsel izleri ile ayak izlerini ülkenin dört bir köşesine taşımaktaydı. O belleği “Devrim’di. Devinimdi.

Siyasal, sosyal, kültürel, tarihsel Devrim’di.

Boşluğunu doldurmak güçtür. Ancak bıraktıkları yolumuz ve izimiz olmaya devam edecektir. Devrim Muğla’ya dünden yarına, geçmişten geleceğe tanıktır.

Neler vardır o gazetenin sayfalarında?  Bir yatırım, bir hazine, bir Muğla saklıdır, belgelerde. Ünal Türkeş’in o keyifli tarihsel yazılarını o Devrim’in sayfalarında tekrar bulacağız.

En son yazdığı TERK ETME başlıklı yazısı uzun süre manşette Gazetemiz’de kalsın. Ne çok keyif aldım o yazıdan, öylesine tat aldım.

“Yerkesik Toplumsal Yapısı Araştırması’ndan tutun “Kurtuluş Savaşı!nda Muğla”  eserleri yeniden baskısı yapılmalıdır. Çünkü, eminim yoktur,  arşivlerimizde birer tane saklıdır.

 Mesela imzaladığı o Yerkesik kitabında şunları yazmaktadır; “yerel kültürümüzün ve yerel tarihimizin genel kültüre ve genel tarihe doğru genişleyen boyutunda üstüne düşen görevi en iyi şekilde yapan Nabide Kılınç’a Yerkesik Kütüphanesi’nde çok yararlı çalışmaları yapmış olduğuna inanıyorum. Bu inanışla en iyi dileklerimi sunarım” demektedir.

Yerkesik Toplum  Yapısı Araştırması’nın öncelikle baskısı gerçekleşmelidir. Çok oldu,  baskısı kalmadığı için, belki arşivlerden giderek eksilmiştir..

Mesela Oktay Ekinci’nin” Yaşayan Muğla” kitabının baskısı Muğla Mimarlar Odası veya Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından basımı gerçekleşmelidir.

Devrim’de kimler yazmadı en güçlü kalemler. En yiğit yürekler.  Devrim’de kimler toplanmadı? Yazarlar, sinemacılar, belgeselciler, sanatçılar, tarihçiler, mimarlar, aydınlar, gazeteciler. O nedenle Devrim ekoldür. Önemli olan  Devrim’den ne aldığındır.

Muğla Kültür Şenliklerinin temeli Devrim’de atılmıştır. Ünal Türkeş, Erman Şahin, Oktay Ekinci.

Söz Kültür Şenliklerinden açılmışken değinmeden geçmeyeceğim. Menteşe Belediyesi Kültür Şenliklerine devam etmektedir. Teşekkür, o günler geldiğinde Muğla heyecanı bir başka yaşanır, şehrimde duygular başka yaşanır.

O nedenle Kültür Şenlikleri’nin devamı olarak sayısı gelecek yıl değiştirilmelidir. Düzeltilmelidir, kaçıncı olduğu.

O görkemini o günlerini dile getirsek Aziz Nesinleri, Oktay Akbalları, Oktay Ekincileri, İlhan Selçuk’ları, pek çok programlara imza atılmıştır. Muğla evlerinin korunmasına dek yükselen heyecan.

Hepsi Devrim eşlikli. Hepsi Ünal Türkeş eşlikli.

Devrim’i bugüne dek taşıyan o güçlü elleri, kadroyu, geçmiş emekçilerini saygıyla anıyorum. Hayatta olanlarına sağlık diliyorum. Göçenlerine rahmet.

Devrim şimdi Dr. Osman Gürün eşliğinde Ünal Türkeş’in kent arşivi ve kütüphanesinin açılışına doğru giderken işte tüm yürekler, gözler, eller buraya çevrildi.

Yeni çıkacak o kadar kitap baskısı heyecanla beklenecek. Açılış heyecanla beklenecek. Ancak iddiayla üzerinde durduğum şey o arşivin ve kütüphanenin ruhundan anlayacak kişilerin oraya atanması , Hem Muğla’nın geleceği korunacak, taşınacak, hem de arşiv hayata geçecektir.

Başkanımızın büyük gayreti var, heyecanı . Ustaya Saygı Gecesi’nde toplantıda bulunamamıştı ama toplantıya katılanlara  Kütüphane açılacak demişti. Çalışmalarının büyük bölümü bitmiştir, ancak Ünal ağabey buna tanık olmayacak. O heyecanlarını ve duygularını o yaşarken  öyle dile getirdi ki!

Demişti ya Şadan hocam, Muğla yansa Muğla’yı küllerinden çıkartır, Ünal Türkeş dostum.

Devrim gerçekten Muğla demek. Devrim gerçekten  tarihsel düşler, gelecek, her şey demek.

Yıldönümüne sensiz giriyoruz  Ünal ağabeyciğim ve ölüm yıldönümü 14 Ekim olan Melda ablayı ve sizi yad ediyorum.

Devrim’in tüm kadrosunu dünden bugüne  kutlarım. Nazife, Güliz, Altar,  Ekrem’i  en sıcak duygularımla kucaklıyorum.

DEVRİM var olsun. Devrim ışıktır. Devrim yoldur. Devrim izdir. Devrim yöndür. Devrim Mustafa Kemal Atatürk’tür. Devrim Gazetemizdir.

Devrim’de başlayan tutkular hayatımızın içinde yer aldı. Yazın dünyası, basın dünyası, Muğla halkına olan içtenlik, sevgi .

Şiire dökülen göz pınarlarım var benim. Dağ kekiklerinde çiçek kokularım. Edebiyata dökülen yollarım, öykülerim var,  benim. İmbikten akacak gece ırmaklarım.

Yazmadan yaşadığımı anlayamam ben. Devrim’de yazmanın büyük keyfini duyuyorum, kutlu olsun  58.  yıl Gazete’m.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..