Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '12

 
Kategori
TV Programları
 

Dikkat yeni dizi "Şubat" başladı!

Dikkat yeni dizi "Şubat" başladı!
 

Şubat ve Yağmur


“Kötülük yapmak için kötü olmak gerekmez. Kalbin körse, hiçbir şeyi görmez”

Yeni yayın dönemiyle birlikte yeni diziler de televizyonlarda yerini aldı. Bu dizilerden en ilgimi çeken TRT 1 ekranlarında yayınlanan Şubat dizisi oldu. Yukarıda okuduğunuz sözler, dizinin çirkin yüzlü güzel kalplisi Şubat’tan.

Dizi hiç de alışkın olmadığımız bir yaşamı anlatıyor. Sokakta yaşayan insanların halleriyle dikkat çekiyor. Evsiz barksız, işsiz güçsüz, modanın, popülerliğin,gündemin yakınına bile uğramayan insanlar. Bazısının işi var aslında, çöp topluyorlar, İstanbul’un metruk köşelerinde topluca yaşıyorlar. Kendi aralarında bir sistem oluşturmuşlar. Ahlak ve adalet anlayışları geliştirmiş, sembollerle anlaşıyorlar.

Dizinin başlangıcında etkileyici konuşmalar yaparak o günkü hikayeye bizi Aziz Bey karakteri hazırlıyor. En son Fatmagül’ün suçu ne de izlediğimiz Musa Uzunlar’ın canlandırdığı karakter esrarengiz biri. Çöp toplayarak yaşamını sürdüren ve bu arada bilgece laflar eden, aynı zamanda da vicdan sahibi orta yaşlı bir adam. Etrafında sürüyle evsiz çocuk var ve o çocukların sevgi ve saygısını kazanarak “baba” makamına ulaşmış.

Esas oğlan yani Şubat’ı da bir yetimhane yangını sonrası bularak evladı gibi yetiştirmiş. Alican Yücesoy, Şubat karakterini canlandırıyor. Şubat o kadar güçlü ki herkes ondan çekiniyor, ancak o bir karıncayı bile incitmeyecek kalbe sahip. Kendi farkında olmasa da “saf insan” özellikleri taşıyor. Yani güçlü, iyi niyetli, bilge, yardımsever  biri. Dış görünüşü yangından izler taşıyor, ama o gözler ne çok şey anlatıyor. Birlikte yaşamı paylaştığı arkadaşı Saltuk ve Aziz Bey, Şubat’ı dış dünyadan uzak tutmaya çalışıyor. “Eğitilmiş bir nefsi var” diyor Alican Yücesoy canlandırdığı karakter için. Çok güçlü olduğunun farkında, ancak başkalarına zarar vermemek uğruna o gücü kendine saklıyor.

Dikkat çeken bir başka grup daha var. Deli lakaplı ve Sermet Yeşil’in canlandırdığı lider ve O’nun tayfası. Ama ne tayfa. Duble, Çimen, Erik gibi tuhaf karakterlerle bezenmiş, kah müzik çalan, kah adam öldüren tipler. Şubat bir sahnede “İyiliği kötülerden öğrenirsin” derken bu gruba dikkat çekiyor. Unutmadan bu son bölüm (4.bölüm) inanılmaz bir performans izledik. Edward Norton’u aratmayacak ölçüde Duble, yani Nadir Sarıbacak şahaneler yarattı. Yönetmenin, sahne seçimlerinin, kurgunun ve müziklerin desteklediği çift karakterli kişilik ziyafetiydi.

Şubat’ın deyimiyle “Haberler” yani gazeteci kız Yağmur’u da Melisa Sözen  yorumuyla izliyoruz. Elbette esas oğlan gazeteci kıza aşık ve fakat olaylı tanışma sonrası zengin ama ailesindeki kayıplarla hüzünlü Yağmur da Şubat’a  ilgisiz değil. İşin ilginç yanı dizi soluksuz kendini izletirken, olaylar dizisine bir de yıllarca varlığı gizlenilen ve tıpkı Şubat vari bir saflık taşıyan Yağmur’un ikiz kardeşi devreye giriyor.

Cinayetlerin kol gezdiği, Deli Tayfası’nın mahkeme sahneleri ile insafsızlığın doruğa çıktığı dizide, zaman zaman kötü niyetlilerle insanüstü gücüyle savaşan ama insaniyeti her bir hücresinde hissedilen Şubat ve tüm olayları kumar bağımlılığı perdesi ardından kovalayan komiser Arif karşı karşıya geliyor. Komiser Arif’i de Serkan Ercan yorumluyor.

Aziz Bey ölümlerden dönerken aslında bir zamanlar bir ailesi olan ve madenlerde çalışan bir mühendis çıkıyor ve olaylar tüm hızıyla akıp gidiyor.

Dizi geri dönüşlerle açıklamalar sunuyor bize. Çekimler etkileyici, diyaloglar ders verici.  Oyuncular birbirinden değerli ve yetenekli. Bildiğimiz “Güzel ve Çirkin” uyarlaması. Ancak bana kalırsa çok daha iyisi. Kostümler, makyaj,tiplemeleri daha da ilginç kılıyor. Görmediğimiz yaşamlara götürüyor bu dizi. İlerleyen bölümlerde neler olur bilemem, ancak Aziz Bey karakteri şöyle diyor;

“Olan olur ve olacak olan da olmuştur”

Umarım reyting savaşlarına kurban gitmez. Dizi TRT 1’de her Cuma saat 19.50’de yayına giriyor. İyi seyirler.

Çimen Erengezgin

 
Toplam blog
: 164
: 608
Kayıt tarihi
: 08.09.11
 
 

Yazar ve Yoga Eğitmeni ..