Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '07

 
Kategori
Siyaset
 

Dini inançlar ve siyaset

Dini inançlar ve siyaset
 

Bilindiği gibi son günlerde Türkiye seçime yaklaşırken siyesetçiler her dil, din, ırk, inanç dan insanı yanına çekmeye çalışıyor. Ülkemizde bu inaçlar içinde islamiyetin bir mezhebi olarak Alevilik de yer almaktadır. Bu seçimlerde bazı siyasetçiler Alevilere şirin gözükürken diğer tarafdan Alevileri dilinin ucuna dahi almayanlar görünüyor. Araştırmalar sonucun da 2002 seçimlerinde Aleviler'in % 75 i sandık başına gitmemiş görünüyor. Fakat bu seçimlerde toplumun her kesiminden insan sandığa önem veriyor. Tabi ki Aleviler de kendilerini en iyi anlatan ve düşüncelerini yansıtan adaylara buna bağlı olarak partileri irdeliyorlar. Parti liderleri ise Seçimin yaklaştığı şu dönem de Alevileri daha da önemsemeye başladılar. 2002 seçimlerinden bu güne kadar geçen sürede bir millet vekili çıkıp cem evleri ibadet yeri değil cümbüş yeridir diye beyanat veriyor. seçim yaklaşınca Alevilerde müslüman olup yaptıkları ibadet olarak kabul ediliyor. Din kitaplarında Alevilerden bahsedilmiyor. Bu dönemde Tv ve radyo olarak Alevi yaşam tarzına canlılık katan televizyon kanalları boy gösterdi. Fakat bu seçim döneminde sanki bu boy gösterişin diyeti ödeniyor gibi bir hava oluştu. Bu kanalları izleyen Alevilerin % 70 i bu kanalların Alevileri anlatmaktan çıktığını düşüyor.
Seçim propagandalarında alevi vatandaşlarla ilgili olarak parti başkanlarının bazıları hiç bir şekil de bahsetmemektedirler. Mesela Mhp Kesinlikle Alevilerle ilgili bir cümle dahi etmemiştir. Birde DP aleviler hakkında bir düşünce beyan edip onlarında oyu bize gelsin dememişlerdir. Alevi toplumu için de bu durum bu partiler tarafından hiçe sayıldıklarının beyanı olarak görülmektedir.

Akp her zaman ki gibi bütün oylar bana derken Alevi Olan vatandaşların oylarını toplamaya çalışmaktadır. Chp ise Alevilerin Partisi olarak görülmektedir. Yani Chp alevileri çantada keklik sanmaktadır. Bu nedenle hiç bir zaman Alevilerin haklarını anlatan beyanat yada cümle kurmamıştır ki zaten Aleviler Chp yi Atatürk'ün partisi olarak görmektedirler. Fakat Deniz Baykal bey i Parti başkanı olarak görmek istemiyorlar. Bu nedenle Bu seçimlerde Büyük şehirlerde özellikle istanbulda Alevilerin oyu ağırlıklı olarak Bağımsız adaylara gidecek gibi görünüyor. Kırsal alanda Chp-Dsp birleşmesinden dolayı Chp ye gidecek görünüyor. Bu arada yakın tarihimiz de yaşanan Alevilere karşı olan saldırılar ve bu saldırılar karşısında Alevilerin devamlı savundukları ve oy verdikleri sol partilerin olaylara duyarsız kalmaları Alevilerin sol kanada küsmesine sebep olmuştur. Bu duruma olan tepki büyük şehirde oyların sağa kaymasına kırsal kesimde ise geleneksel olmasından dolayı solda kalması olarak göstermiştir. Alevi kesimin % 95 i okur yazardır. Yani Erdoğan bey 'in haydi kızlar okula kampanyası Alevi kızları için değildir.Bu kampanya Alevileri akp ye çekmemektedir. Alevilerin istedikleri sadece ve sadece ibadetlerinin kabul görmesidir. Tüm sünniler gibi aynı haklara sahip olmak istemektedirler. Nasıl bir sünni mezhebinden bir çocuk polis olabiliyorsa Alevi ve solcu olan bir çocuk da polis olabilmelidir.

Din kitapların da Alevi Bektaşi ibadetinede yer verilmelidir. Herhangi bir devlet kurumunda inancından yada yaşam tarzından yargılanıp işe alınmamazlık edilmemeli düşüncesine sahipler. Yani aleviler kanunda kendilerine tanınan hakları uygulamada da görmek istemektedirler. Alevilere göre Alevilik Alinin yolundan gidenlerdir. Ali Muhammedin soyunu devam ettiren Hasan ile Hüseyin in Babasıdır. Yani Muhammed dergahının devamıdır. Allah Muhammed diyenler onun yolundan gidenler hiç bir zaman insanı insandan ayırmasın diyorlar. Eğer ki bu ülkede türbanı savunup politika yapıyorlarsa bizimde inancımızı savunan bir parti istiyoruz diyorlar. Kırsal kesimdeki insanlar, bizde ne türban problemi var ne sağ ne sol diyorlar. Biz alevi ve sünni köyleri kardeş gibi yaşıyoruz alevi sünninin köyüne geldiğinde aç ve susuz gitmez. sünni alevinin köyüne geldiğinde yine durum aynıdır. Bunu sakın unutmasınlar. biz kardeşiz kardeşlik içinde yaşıyoruz diyorlar. Aslında bu mesajlar parti liderlerine kapak olsun diyorlar da , parti liderlerinden tınlayan olmuyor o da başka birşey...

Yani türk halkı birlik beraberlik içinde bu liderlere ne oluyor diyorlar. Kurtuluş savaşında atalarımız omuz omuza savaştı. tek liderle ve tek ülke için Türkiye için savaştılar diyorlar.
Fakat bu parti liderleri seçime günler kala hala çırpına dursun, bakalım bu seçimler neyi gösterecek.yaşayıp görelim. İnşallah tüm inançlar tek bayrak altında özgür bir şekilde yaşanma fırsatı bulur.
Temennimiz budur.

 
Toplam blog
: 30
: 659
Kayıt tarihi
: 20.06.07
 
 

1978 yılında doğdum. 1994 yılından bu güne istanbulda yaşıyorum. İş ve ünüversite hayatım birlikt..