Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Güncel
 

Dini vecibeler

Sabah keyfi yaparken ana sayfam yaptığım Milliyeti okurken, bazı haberlere yorum yapmamak için zor tutarım kendimi. Nete takılınca hareket azlığı ve kalçamda toplanan yağlar, haydi kalk doğaya koş derler. Kış günleri nasılsa dışarının soğuğunu bahane edeceksin gibisinden..

Avşar Kızının bir demeciyle düşünceye daldım. Sizlerle paylaşmak istedim. Her Bayram Kurban tartışmaları olur ve her yıl sanki bilmezmişiz gibi sorar dururuz, kimler kurban keser diye.. Her düşünceye hitap eder oysa hükümler. Sen istiyorsan, gücün varsa, inanıyorsan yap... Avşar kızı "Kurban kesip can alarak bayram yapan bir dini aklım almıyor" demiş. Ne kadar cazip geliyor değil mi? İtiraf edin içimizden, ya doğru canım, ben bakamam zaten, ayy vahşet yani vb. düşünceler birden geçiveriyor. Ama derinden bir ses teyit etmiyor bunları. Çünkü bunu diyen asla restoranlarda, barbekü partilerinde et yememeli, hayvani hiç bir şey yememeli. Allah nimet olarak gönderilenlerin ve canın kıymetinin, bedenin, görünüşün değersizliğinin bilinmekliğini isteyip bazı vecibeleri önümüze sunduruyorsa... Bence kurban Allah rızası için yapılan her fedakarlıktır. Ama gidip bir horozu yakala sonra da bunu sana kesiyom amma benim şu hacetimi ver dersen o hiçbirşey değildir bence. Öyle olanı bile Yüce Allah kabul edip şu kulumun hacetini gidereyim ya da gözünü açayım der. Çünkü O'nun rahmeti ve merhameti Avşar kızından daha boldur. Hepimizden daha merhametlidir. Yoksa bu dünya çoktan helak olmuştu. İnsanlar yaradanın eserini elleriyle helak ediyorlar..
Kurban kesmek manada bence; verilen nimetlere şükrederek, kötülüklerden ve kendine zararlı şeylerden hevesini tutkunu kes, nefsine hakim ol demektir bir anlamda. Allah bilir.

Gelelim Avşar kızının demecine; tutamadım kendimi. Akıl sahiplerine hitap eden ayetleri iyi anlasaydı keşke. Din bir şeye inanmak ve onu şeksiz şüphesiz kabullenmek demektir. Önce ille de İMAN gelir. İman olmazsa o din değil şekildir. İstediğin kadar yat kalk, oranı eğ, buranı bük, yok efendim mezhep ayır, caiz de değil de, şekillerle uğraş dur, ört, aç, yok ayak parmağın yok topuğun gözüktü diye... Tevhid. Birlik demektir. Tek olana inan ve ondan gerekçe, neden arama.. Hz.Ebu Bekir gibi. O dediyse doğrudur... Emin sıfatını takın.. Emin i mümine dönüştür, mümini de imana.. İman görmeden bilmektir. Tıpkı bir uçağın pilotunu görmezsin ama havadaki o nesneyi kullandığını bilirsin. Böyle iman eyle.. Bunca akıl sahibine verilen ilim eğer inanmasalardı hiçbir deneyi gerçekleştirmezdi. Bizler hala mağarada elimizde bir taş kuş avlardık.

Mübarek üç aylar ve ardından gelen Bayramlara şimdiden böyle demeçle yatırım yapıyor Avşar Kızım benim. Yapma, seni herkes çok akıllı sanıyor. Sen, geçici sunulan fiziğini kullanıyorsun aklından çok. Bu kadar güzel olmasaydın canım şimdi konfeksiyon ortacısı olurdun belki.. Ama aklını kullanma alanında ticari yatırımlarında yani firavun nefsi daha hakim. Bir de Kleopatrayı oynasan ya. Afroditimiz var zaten. Sözlerinm öyle akıllıca ki ama bu şeytani direktiflerden geliyor. Gel sen aklın alsa da almasa da dini vecibeleri milletin aklını karıştırmak için kullanma. Bir zamanlar din adamlarının saçının boyasına takmıştın. Müminler birbirinin kusurunu örter açmazlar ulu orta özelden hallederler de, iş toplumsal olunca... Hadi gene Kurban da nerede sahne alacağını düşün, bol ızgaralı günler...

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..