Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '12

 
Kategori
Haber
 

Dırdır bıktırdı, kayığı çatı'da inşa etti

Dırdır bıktırdı, kayığı çatı'da inşa etti
 

Şimdi bu kayık, dam başından aşağı nasıl inecek? Onu düşünüyor ustası


 

Karadenizin köylük yerlerinde hep olur böyle şeyler. Kendi halinde bir iş yapmağa kalkarsın,  “herkesin üstüne vazifedir”  o işin cıcığını çıkarıncaya kadar  yaptığın işe karışıp “Orasını fazla yontmuşsun.” Burasını biraz daha oval yap. Bu kayığın burnu niye eğri?” diye hem sizin, hem işin “cıcığını” çıkarırlar.

Rizeli mobilya ustası, özendi, bezendi, kendisine bir kayık yapayım dedi sahilde. Üst üste laflar birike birike, adlından çıkamadı. Kayığın omurgasını kaptığı gibi, denizden bir kilometrelik uzaktaki iki katlı evinin terasına  5 metrelik tezgahı kurup, kayığını buraya yerleştirdi ve “ Oh be! “ çekti derinden.

Olay, Alipaşa Köyünde yaşandı. Mobilya ustası 70 yaşındaki Mustafa Yenigün, keyfine göre, evinin terasında kayığını, gönül rahatlığıyle inşa etti. Bazı geceler,  kayığının yanına yatak serip, kayığı ile birlikte uyudu. Kendini  mavi denizlere kaptırdı. Pupa yelken körfez körfez dolaşırken gördü rüyasında.

Gel gör ki,  Mustafa Usta, 2 ayda kayığı bitirmesine bitrrdi amma. “Uy anacuğum. Haçen ki bu kaayuği,  denize nasıl götüreceğum” demeğe de başladı. Kayık, neresinden bakılırsa 500 kiloluk. Boyu da 6 metre, iyi mi? Çareyi, kayık  tamamen bitince aramağa başladı. “ Sahi, bu kayık, bu evin tepesinden nasıl inecekti?”

Zaten köyün insanları gün geçtikçe dam başında kocaman kayığın haşmetli gövdesi meydan çıktığında, komşular “marangozun bir bildiği var. Tusunami olursa, kayığı hazır tutacak böylelikle” demeğe bile başladılar. Ama, işin rengi şimdi değişik.

Bu kayık iki katlı evin çatısından nasıl inecek? Mesele bu şimdi. Çatıdan uzunca meyil verilerek bir odun iskelesi düşünüyor marangozumuz. Sonra  palamar makaraları ile iniş aşağı çatıdan yatay olarak yere indirme ameliyesi başlayacak. Bu iş için,  köyün adamı yetmeyecek ipin ucundan tutmağa. Ne kadar öküz varsa, rampadan ters istikamette öküzler direnç sağlayacak ki, kayık salimen düze inebilsin.

Yapılışı gibi, indirilişi de karın ağrıtacak anlaşılan. Marangozun karısının derdi ise başka. “  Ha bu kayuğin burada  yapılması iyi oldi. Evin önü çöplük olmaktan kurtuldi” diyor, başka bir şey demiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..