Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Diş beyazlatma hakkında Pratik bilgiler

Diş beyazlatma hakkında Pratik bilgiler
 

Diş Sağlığı ve temizliği günlük yaşantımızda çok önemlidir.


İnsan sağlığının en önemli unsurlarından biri, diş sağlığıdır. Diş sağlığı, vücudumuzun bir çok organını da direkt etkileyebilecek kadar önemlidir. Bunun için herkesin diş sağlığına önem göstermesi gerekmektedir. Fakat diş sağlığı kadar, dişlerin fiziksel görüntüsü ve temizliği de biz insanlar için çok önemlidir. Özellikle, çalışan insanlar için diş temizliği çok önemlidir.

Gün içinde sıkça fırçalanması gereken dişler, çoğu kez arzu edildiği ve istenildiği sayıda ve biçimde fırçalanmaz ve temizlenmez. Belirli zamanlarda dişler temizlense bile arzu edilen beyazlık sağlanamaz. Bunun da en büyük etkeni, gün boyu tükettiğimiz kahve, çay ve özellikle sigara nedeniyle dişlerimiz sarımtırak bir renkte görünür ki, bu iğrenç bir durumdur. Benim en çok nefret ettiğim durumlardan biridir. Sigara içmeyen çok sık çay ve kahve tüketmeyen biri olarak ben halimden memnunsam da, dişlerinin beyaz gerisi, özellikle sarımtırak renkli bir durumu olan ve bundan rahatsızlık duyanlar için ufak tavsiyeler.

Bu pratik yöntemlerle, gülümsediğinizde dişlerinizin yeterince parlak görünmediğinden endişelenip ağzınızı kapatmaya çalışmak yerine, dişlerinizi beyazlatmayı deneyebilirsiniz..

Sofra Tuzu: Karbonat kadar güçlü olmasa da, sofra tuzu da bilinen diş beyazlatıcılar arasındadır. Ağızdaki bazı mikroorganizmaları öldürür. Anti bakteriyel özellikleri olmasına karşın, tüm bakterileri temizlemez. Yoğun konsantrasyonlu kullanımlarda, diş eti iltihabındaki ödemi azaltıcı etkisi vardır.

Gliserin: Gliserinin fazla bilinmeyen anti bakteriyel etkisi vardır. Bakterilerin bulunduğu bir çözeltiye bir damla gliserin damlatıldığında, ortamdaki tüm mikroorganizma faaliyetlerinin durduğu görülmüştür.

Karbonat: Bilinen en popüler doğal diş beyazlatma malzemesidir. Dişleri beyazlatmasının yanı sıra ağızdaki bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürür, ağızdaki plak tabakasını (diş taşı) temizler.

Diş beyazlatma : Diş beyazlatma, dişlerin yapısındaki renklenmeleri ortadan kaldıran bir işlemdir. Diş renklenmelerinin çeşitli sebepleri olabilir. En yaygın nedenleri, kahve, çay, kola ve sigara gibi leke yapıcı maddelerin kullanılması; travma, yaşlılık, tetrasiklin kullanılması, eski tip diş kaplamaları, sinir dejenerasyonu vb. gibi nedenlerdir.

Diş beyazlatma işlemi, uygun şekilde ve diş hekimi kontrolünde yapıldığında, diş ve diş etlerine zararsızdır. Ancak tedavi sırasında dişlerde hassasiyet (özellikle soğukta), dişetlerinde kızarma ve hassasiyet meydana gelebilmektedir. Fakat bu geçicidir ve tedavinin bitimiyle birlikte, birkaç gün içinde bu şikâyetler ortadan kalkmaktadır.

Diş ağartma ya da beyazlatma işlemi için iki farklı yöntem var. Ev ağartması ve Office ağartması denilen bu yöntemlerin açıklamaları aşağıdadır.

Ev ağartması (home bleaching): Bu yöntemde; hekim ağızdan ölçü alır, bunlara uygun kalıplar hazırlanır. Hasta, bu kalıbın içerisine ilacı yerleştirerek, dişlerin üzerine takar (en az 6-8 saat ve tercihen uykuda). İşlem, dişin rengine bağlı olarak 1-4 hafta içinde biter.

Ofis ağartması (office bleaching): Bu uygulama, muayenehanede hekim tarafından yapılan ağartmadır. Hekim ilacı dişler üzerine uygular; ışık kaynağı kullanılarak dişlerin beyazlaması sağlanır. Yine dişlerin durumuna göre, bir veya bir kaç seansta dişler beyazlar.

Dişlerinizi beyazlatmak için, 1 tatlı kaşığı karbonatı, bir tutam tuzla karıştırarak içine birkaç damla sirke ekleyin. Diş fırçanızın üzerine sürerek, dişlerinizi fırçalayın.

Tuzlu suya zeytin koyarak bir müddet bekletin ve daha sonra bu suyla gargara yapın. Diş etleriniz güçlenecek ve diş eti kanamanız varsa ortadan kaldıracaktır.

Dişlerinizi beyazlatmak için asla limon suyu kullanmayın. Dişlerinize yarardan çok zarar verirsiniz. Havuç, brokoli ve salatalık gibi sebzeler doğal diş temizleyicileridir.

Ama tüm bu yöntemleri siz yine de tamamlayıcı unsurlar olarak kullanın. Mümkün olduğunca dişlerinizi “diş macunu ve fırça” ile günde en az üç defa uzun aralıklarla temizleyin ve mümkün olduğunca, sigara, kahve ve çaydan uzak duramıyorsanız da, az tüketin..

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..