Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '10

 
Kategori
Beslenme
 

Diyete başlarken

Diyet yapma fikri ve basarisi önce kafada yani düsüncelerde basliyor. Kendimi degistirmek istiyorum kilo vermek istiyorum ama bunu nasil yapacacagim. Ne ya da neler ögrenmem neleri degistirmem gerekiyor? Bu sorulari sorarsaniz beyniniz yanit aramaya ve sizi arastirmaya yönlendirmeye baslayacaktir. Kendimi degistirmeye hazir miyim? Evet yanitini verdiyseniz, tebrikler bravo. Güzel görünmek, saglikli bir vucuda sahip olmak ve fazla kilo ile gelen cesitli hastaliklari önleyebilmek icin kilo vermege karar verdiniz. Karar vermek her seyin baslangici ve siz bu bunu basardiniz.

Baslanmis is bitmis istir“ der bir ata sözümüz. Simdi sirada saglikli bir sekilde nasil kilo vereceginizi ögrenmeniz ve sizi bu kilolara tasiyan yeme aliskanliginizi yani davranis kalibinizi degistirmeniz gerekiyor. Önce, ideal kilonuza ulasabimek icin kac kilo vermek istediginizi saptamaniz lazim. Ideal kilo kendinizi iyi ve güzel hissettiginiz agarlik. Ayni zamanda da saglik satandartlarinin üsünde olmamasi gerekiyor. Ideal kilo hesaplamasi sunan cesitli internet sayfalari var. Ben bu sayfayi cok begendim. Cünkü alt ve üst kilo sinirini vererek kisinin kendini iyi hissedecegi kiloyu secmesine izin veriyor. „ http://www.idealkilohesaplama.com/kalori-hesaplama.php

Ille de manken ölcülerine ulasmak hedef olmamali bana göre. En azindan benim yasam formülüm böyle. Sonrada vucudunuzun günlük kalori ihtiyacini ögrenmeniz gerekiyor. Bu sayfalarda günlük kalori gereksinmenizi bulabirsiniz. „http://www.balikesir.com/saglik/kalori.htm“yada „http://www.kaloricetveli.net/gunluk-kalori-ihtiyaci.html“ „http://gunluk-kalori-ihtiyaci.hesaplama.net“ Kalori gereksiniminini yasla, cinsiyetle, yaptiginiz isle ve su anda oldugunz kilo ile yakindan ilgisi var. Günlük kalori ihtiyacinizi saptadiktan sonra ne hizla kilo vermek istediginize karar vermeniz lazim. Kalori ihtiyacinizdan az yemeye basladiginiz ölcüde haftada bir miktar kilo kaybedeceksiniz. Aldiginiz kalorileri azalttiginiz ölcüde kaybettiginiz gramlar cogalacak. Uzmanlar haftada 500 gr ile 1000 gr vermenin saglikli oldugunu belirtiyorlar.

Diyetinizi aktif olarak kendinizin sekillendirmenizi öneririm. Ben hazir sunulan menülerden hic mi hic hoslanmiyorum. Cünkü bu menüler insani baskasina bagimli hale getiriyor. Ne yiyeceginizi kendiniz secmelisiniz. Cünkü kimse sizin ne sevip ne sevmediginizi bilemez. Bunu en iyi yine sie bilirsiniz. Ayrica besinlerinizi kendiniz secmeniz, planlamaniz ve hesaplamaniz sizi özgülestirecek, yaraticiliginizin sinirlarini zorlayarak, kendinize olan güveninizin artmasina yardim edecek. Bu sayfada sizi bu konuda desteklecek fikir ve öneriler bulacaksiniz.

Diyet yaparken besinler ve vucudunuza sagladigi fayda ve zararlar hakkinda bilgi edinmek cok önemli. Cünkü saglikli beslenmeyi ögrenerek hem sagliginizi ve hemde güzelliginizi korumayi ögreniyorsunuz. Güzellik icten gelir. Bunu söylerken yediginiz ve ictiginizin önemli oldugunu vurgulamak istiyorum. Bunun icin neyin sizin icin saglikli oldugunu, yani besinler hakkinda bilgi edinmek kacinilmaz görünüyor. Ikinci adim yediginiz ictiginiz besin maddelerinin kalorlerini ögrenmeniz gerekli. Simdi sira hesap yapmada. Vucudunuzun kalori ihtiyacini artik biliyorsunuz. Günde 400 kalori az tüketerek haftada yaklasik yarim kilo verebilirsiniz.

Diyet yapmaya baslamadan bir hafta önce yediklerinizi yazmanizi ve bunlarin kalori hesabini yapmaniz ne kadar kalori tükettiginizi görmeniz ve yeme aliskanliklarinizin farkina varmaniz acisindan cok önemli. Diyete baslarken yaptiginiz kalori hesaplamalarinda neden ve ne kadar vaz gecmek zorunda oldugunuzu size gösterebilir. Plan yapmak yasamda önemli rol oynuyor.

Günlük yasaminizi planladiginiz gibi yiyecek ve iceceginizi de planlayabilirsiniz. Ne yemek istiyorsaniz yazin ve kac kalori ettigini hesaplayin. Eger düsündügünüzden fazla kalori ortaya cikmissa, bazi seyleri listeden cikarmak yada azaltmak gerekecek anlamina geliyor. Ben kalori hesabi ile para hesabini birbirine cok benzetiyorum. Aylik harcanacak belli bir gelir var ve bu para kaynagi ile bir ay idare etmek gerekiyor. Yani gelir bir ay yetmeli. Yoksa Borclar olusmaya basliyor. Fazla kalori alindiginda ise bu kilo olarak kendini gösteriyor. Para hesabinda cok ustayiz aslinda. Almayi düsündügümüz seylerin önce fiyatina bakiyoruz. Para hesabini ise günlük yasamimiza bir sekilde uydurmusuz. Öyle olmasi da gerekiyor. Yoksa ipin ucunu kacirmak cok kolay. Bazen sahip olmak istedigimiz hos bir sey oldugu zaman nasil plan yaparak onu almak istediginizi düsünüyoruz. „Himm, bu ay suradan su kadar kisarsam onu alabilirim„ yada buna benzer hesaplar günlük yasantimizin icinde yer aliyor. Iste kalori hesaplari da ban göre böyle olmali.

Ertesi gün ne yiyeceginizi, ne pisireceginizi planlanlamaniz size gideceginiz yolu kolaylastitarak gösteriyor. Hatta haftada ne kadar kilo vermek istediginizi ve haftalik yemek listenizide yapabilirsiniz. Arada fazlada yediginiz seyler olursa bunlari hesaplayip ertesi günkü listenizde ki kalori hesabindan düsebilirsiniz. Hesaplamadiginiz bir parca pasta, bir top dondurma yada bir biranin yada her ne yemiseniz onun kalorisini üce bölerek gelecek üc günün bömenizplanina aktarabilirsiniz. Yada tam tersi. Üc gün daha az yiyerek dördüncü gün kendinize sevdiginiz bir sey icin izin verebilisiniz.

Haftaya devam edecek………………

Hosca kalin

 
Toplam blog
: 6
: 935
Kayıt tarihi
: 08.10.10
 
 

Fazla kilolarımı verirken, sağlıklı beslenmeyi yeniden öğrendim. Bu tecrübelerimi diyet okulu adını ..