Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '09

 
Kategori
Sinema
 

Doctor Zhivago

Doctor Zhivago
 

Etkileyici destansı bir başyapıt.


On dalda birden aday gösterildiği Oscar ödüllerinden;
En iyi kostüm tasarımı (Phyllis Dalton),
En iyi sanat yönetimi (John Box - Terence Mash - Dario Simoni),
En iyi Görüntü yönetmeni (Freddie Young),
En iyi Senaryo uyarlaması (Robert Bolt)
En iyi orijinal müzik (Maurice Jarre) dallarında olmak üzere beşini kazanan Doctor Jivago (Doctor Zhivago), hem anlattığı aşk hikayesiyle hem de Rus toplumunun geçirdiği dönüşüme ışık tutması nedeniyle izlenmeyi hak eden etkileyici destansı bir başyapıt.

Rusya'daki Bolşevik devriminin öncesini ve hemen sonrasını kurgulayan romandan yola çıkarak Sir David Lean'in yönettiği film, tıp doktoru Yuri Jivago (Ömer Şerif) ile yakın çevresi etrafında Bolşevik devriminin yarattığı sancıları anlatıyor.

Birinci Dünya Savaşı cephelerinden dönen askerlerin Bolşevik devrimine girişmeleri, varlıklı bir ailenindağılışı, bir zamanlar tek başlarına oturdukları evi başkalarıyla paylaşmak zoryunda kalışları, ailenin bir bölümünün ülkeyi terk edişi inanılmaz bir görsellikle aktarılıyor. Bütün bunlar olurken Dr. Jivago'nun karısı Tonya (Geraldine Chaplin) ile sevgilisi Lara (Julie Christie) arasında kalışı filmi bütün o devrim sancılarının ötesinde, müthiş romantik bir yola sokuyor.

Bolşevik Devrimi ile inandığı tüm değerler derinden sarsılan Jivago, devrim liderlerinden birisinin karısına aşıktır. Kendisini çok seven üst tabakadan eşine rağmen Jivago şiirlerine ilham veren Lara'ya aşık olmuştur. Karısına olan sadakatiyle Lara'ya olan tutkuları arasında sıkışıp kalan Jivago'nun, Rus Devrimi'nin getirdiği toplumsal değişimin yanında kendi inançları, duyguları ve düşünceleri de değişim geçirecektir.

Sovyet yazarı Boris Pasternak romanı 1957'de kaleme almış ve 1958 Nobel edebiyat ödülü'nü kazanmıştı. Aslında bir şair olan Pasternak'ın hemen ilk romanında bu başarıyı yakalaması biraz da o yıllarda zirvesinde olan soğuk savaş sırasında Sovyet devrimi'ni eleştiren bir eserin Sovyetler'in içinden gelmiş olması ve Batı'nın buna tüm gücüyle destek vermesi olarak yorumlanabilir. Pasternak ödülünü almak için İsveç'e gidememişti.

Filmin Rusya'da gösterimi 1994 yılına kadar yasaklanmıştı. Ancak bu tarihten sonra gösterilebilmiştir.

1965 ABD yapımı bu dramatik film üçbuçuk saat uzunluğunda. Bu uzun soluklu tarihi filmin senaryosu Robert
Bolt'ait. Filmin yönetmeni David Lean. Rod Steiger, Alec Guinness ve Tom Courtenay, Klaus Kinski'nin de yer aldığı filmin yapımcısı Carlo Ponti, müzikleri ise Maurice Jarre'a ait. Filmin özgün müziği Jarre'a Oscar ve Altın Küre ödüllerinin yanısıra bir de Grammy ödülü kazandırmıştı.

Filmin müziği bir çok yabancı şarkıcı tarafından (Somewhere my love) seslendirilmiştir.

O yıllarda yabancı şarkıların Türkçe sözlerle söylenmesi yani aranjman döneminde şarkı Nesrin Sipahi tarafından plağa okunmuştur. Gelsen Bana adlı şarkıda Nesrin Sipahi'ye Yalçın Ateş 6 Orkestrası eşlik etmiştir. Plağın arka yüzünde Ülkü Aker'in sözlerini yazdığı (Honey) Sen İstedin şarkısı bulunmaktadır.

http://www.klibiniz.com/nesrin-sipahi/gelsen-bana-video_b620ac608.html

KAYNAKLAR:


http://tr.wikipedia.org/wiki/Doktor_Jivago_(film)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=169792

http://www.sinemalar.com/film/2670/Doktor-Jivago/

http://www.filmgar.com/index.php?topic=393.0

http://www.birzamanlar.net/

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..