Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '13

 
Kategori
Kozmetik
 

Doğal - Organik cilt bakım ve makyaj ürünleri

Doğal - Organik cilt bakım ve makyaj ürünleri
 

Doğal Cilt bakımı nereye kadar?


Doğal - Organik Cilt bakım ürünleri ne kadar doğal? 

Teknoloji ve modern hayat yaşamı o kadar çok kapladı ki, doğal olan her şeye hasret kaldık. Çevremizde bize zarar verdiğine şahit olduğumuz ya da inandığımız o kadar çok şey varken, doğaya ve doğala olan özlem  her gün daha da artıyor. Bu doğrultuda doğal cilt bakım ürünleri ve doğal içerikli her şey son yıllarda daha değerli ve sağlıklı gibi algılanmakta.  Bu arayış ta her zaman olduğu gibi bir sömürü aracı olmaya aday görünüyor. Doğal ürün arayışı içindeki tüketiciyi kandırmaya yönelik slogan ve reklamlarla satılan ürünler gerçekten doğal mı? Ya da doğal olan, olduğu iddia edilen her şey sağlıklı  mı? 

Öncelikle organik kelimesinin sihirli etkisini tartışalım. Organik kelimesi cilt bakımı ve makyaj açısından üretimi esnasında dışarıdan hiç bir yapay ya da kimyasal katkı kullanılmamış ürünler için kullanılır. Bunu gıda sektöründen bir örnek vererek kolay anlaşılır hale getirelim :

Organik yumurta elde etmek için : 

Öncelikle uzun yıllar boyunca, yapay gübre ve zirai ilaç kullanımamış bir toprak arazisi bulmak gerekir.

Bu araziye, hiç bir şekilde ilaçlanmamış, GDO olmayan organik buğday ve diğer yem bitkilerinden ekim yapılmalı.

Ekilen bu yem bitkileri organik gübre ile gübrelenmeli. Eğer organik hayvan gübresi kullanılacaksa, gübrenin elde edildiği hayvanların da organik yem ile beslenmiş olması ve kimyasal besin takviyesi ya da ilaç almamış olması gerekir. 

Yem bitkileri, kimyevi ilaç ve yöntem kullanılmadan büyütülmeli, hasat edilip, işlenmeli .

Yumurta için beslenen tavuklar bu yemler kullanılarak, kimyasal taviye ediciler ve ilaçlar kullanılmadan beslenmeli. 

Tavuk çiftliği kimyasal ilaç ve dezenfektanlar yerine organik malzemeler ile temizlenmeli ve korunmalı. 

Bu liste uzatıldıkça uzatılabilir. Hatta bazı firmalar, ekim ve hasat hatta nakliye esnasında organik bio yakıtların kullanılması, çiftliğin ısıtılmasında organik kaynaklı metan vb. yakıtların kullanılmasını dahi şart koşarlar. 

Cilt bakım ürünleri ve makyaj açısından bakıldığında onlarca farklı maddeyi bir arada içermek zorunda olan bir cilt bakım kremi için, %100 organik ifadesini kullanmak bir kandırmacadan öteye gidemez. %100 organik bakım ürünleri ancak 1 ya da 2 madde içeren ürünlerde söz konusu olabilir. Bunun daha ötesi çok yüksek maliyetler  ve raf ömrü çok kısa ambalajlar anlamına gelir. Çünkü bir çok koruyucu madde organik olarak elde edilemez.

Öte yandan organik olan her şey sağlıklı ya da faydalı olmayabilir. Bir çok organik madde , toksik, zehirli ya da enfeksiyon kaynağı olabilir. En basit örnek ham petrol organik bir kaynaktır. Hatta tarihte ham petrol hem bazı cilt problemlerinde haricen , hem de bazı hastalıklarda dahilen içilerek kullanılmış. 

Cilt bakım ürünlerinde doğallığa yapılan vurgularda en çok kullanılan hile çok az miktarda organik içerik ekleyerek, bu organik içeriği ön plana çıkartmaktır. "Örneğin %100 organik Argan Şampuanı."  Oysa bu şampuanın içerisinde %1 organik argan yağı var iken geri kalan %99'lik kısmın diğer şampuanlardan pek farkı yoktur. 

Diğer cilt bakım ürünleri ve makyaj ürünleri için de aynı şeyler söz konusu. Bu nedenle aldığınız ürünün organik olması, ya da %100 doğal içerikli olmasından ziyade , zaralı kimyasallar içerip içermediği , güvenilir koruyucu maddeler dışında kuşku duyulan koruyucular kullanılığ kullanılmadığı , yapay boya ve parfüm içerip içermediği daha önemli.  Bazı firmaların "koruyucu içermez" ibaresini bir üstünlükmüş gibi kullanmasına hayretle şahit oluyorum. Oysa bunu yazarken o bakım ürünü  ya da şampuanın bozulmasını nasıl engellediklerini de belirtmeleri gerekir. Örnek olarak, şampuan ve sabunlarda koruyucu kullanılmadığına , körlüğe ya da iyileşmesi çok zor enfeksiyonlara sebep olabilen bakterilerin ürediği bilimsel bir gerçektir. Koruyucu içermeyen ürünlerin her zaman sağlıklı olmayabileceğini unutmayın.

Bunun yanında organik ya da doğal olmak bakım ürünleri açısından çoğunlukla, kullanım kolaylığı ve konforu azaltan sonuçlar doğurabilmekte. Yine de son yıllarda, bal mumu, termal çamur, ölü deniz tuzu gibi doğal ürünler, argan , lavanta, üzüm çekirdeği ve shea yağı gibi organik ürünlerin kullanımı başarı  ile yükseliyor. 

Dermokozmetik, doğal ürünler, cilt bakımı ve makyaj alanındaki blogumda konu ile ilgili daha geniş içeriklere ulaşabilirsiniz.

http://www.dermokozmetikmakyaj.com 

 

 

 

 
Toplam blog
: 8
: 3082
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Üsküdar İstanbul Doğumluyum.  Serbest eczacılık yapıyorum. Klinik eczacılık, dermokozmetik, makya..